Covid-19 s-a schimbat, la fel și imunitatea noastră. Care sunt acum riscurile cauzate de virus

DE Florin Budescu | Actualizat: 14.09.2023 - 14:14
Covid-19 s-a schimbat, la fel și imunitatea noastră - Foto: Flickr/Governor Tom Wolf

Covid-19 nu a fost niciodată doar o altă răceală. Știam că va rămâne în jurul nostru și va continua să se schimbe şi că va trebui să avem un sistem imunitar mai adaptat. Dar ne-am schimbat și noi, prin celulele noastre B și T, ce păstrează memoria imunitară..

SHARE

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au examinat mostre de sânge și estimează că 97% dintre americani au o anumită imunitate la Covid-19 prin vaccinare, infecție sau ambele.

Apoi, mai este știința: am actualizat vaccinuri și antivirale bune, pe care să ne sprijinim atunci când cazurile încep să crească. Măștile încă funcționează. Testele rapide sunt în magazine. Acum știm să filtrăm aerul și să ne aerisim spațiile.

Covid-19 s-a schimbat, la fel și imunitatea

Aceste strategii, plus imunitatea noastră, câștigată cu greu, au ajutat să coboare numărul național de infecții, spitalizări și decese la niveluri care păreau aproape de uitat.

Aproape. Acum, că infecțiile cu Covid-19 au început să crească din nou, se simte că oamenii din toată țara sunt testați pozitiv și este greu să știi cum să reacționezi. Guvernul și-a retras răspunsul instituţional de la sfârșitul urgenței de sănătate publică în mai. Date bune despre Covid-19 sunt greu de găsit și şi mai greu de interpretat.

Deci, dacă oamenii sunt mai puțin probabil spitalizabili sau în pericol să moară, din cauza unei infecții cu Covid-19 acum, pericolul a trecut? Mai există motive să vă faceți griji, dacă luați infecția pentru a doua, a treia sau a patra oară?

Citeşte şi: Ochii căprui-închis ai unui bebeluș au devenit albastru strălucitor după un tratament COVID

Experții spun că este mai puțin riscant să prindeți Covid-19 decât înainte, dar există încă motive întemeiate pentru a nu-l trata întâmplător, conform CNN.

„În acest moment, riscul este mai mic, din cauza imunității noastre anterioare, fie pentru rezultate severe, fie pentru Covid-ul de lungă durată”, a spus dr. Megan Ranney, medic de urgență și decan al Școlii de Sănătate Publică de la Yale.

„Covid-ul este încă mai periculos decât gripa, dar nivelul său de pericol devine din ce în ce mai mic”, a spus ea, menționând că suntem încă foarte devreme, în experiența noastră umană cu coronavirusul, chiar și după patru ani și încă mai sunt lucruri pe care le avem. nu stiu.

Citeşte şi: Covid revine în forță în România. Numărul cazurilor, în creștere. Masca ar putea fi noul ”accesoriu”

Dar este de așteptat ca acesta să se comporte ca alți viruși respiratori, în ceea ce privește sezonalitatea și creșterea”, a adăugat ea. Ar fi foarte ciudat ca virusul Covid să dispară sau să nu provoace îmbolnăviri, spitalizări și decese. „Este încă un virus”, a spus Ranney.

Dar o creștere oarecum previzibilă și o diminuare a infecțiilor nu face din Covid-19 ceva pentru care să ne întoarcem spatele. După mai bine de trei ani istovitori, aproape toți americanii au o oarecare imunitate împotriva Covid-19.

Aceasta înseamnă că sistemul nostru imunitar – atâta timp cât este sănătos și funcționează așa cum ar trebui – își va aminti majoritatea formelor de coronavirus atunci când va veni din nou.

Fereastră de sprijin

Totuși, acest proces durează ceva timp. Această întârziere poate oferi virusului o fereastră suficientă pentru a avea un punct de sprijin în căile noastre nazale sau în plămâni și ne îmbolnăvim. S-ar putea să ne simțim prost timp de câteva zile, dar apoi celulele noastre B și celulele T își pun producția de anticorpi în funcțiune. În cele din urmă, vor opri virusul și ne vom îmbunătăţi protecţia.

Asta ar trebui să se întâmple. Dar pentru mulți sistemul imunitar pur și simplu nu se activează atât de repede sau atât de viguros pe cât ar trebui. Funcția imunitară scade în mod natural, odată cu vârsta. Aproximativ 1 din 4 americani are peste 60 de ani, conform datelor recensământului.

Apoi, există anumite medicamente și condiții de sănătate care suprimă funcția imunitară. Aproximativ 3% din populația SUA - 7 milioane de oameni - este sever imunocompromisă, potrivit National Institutes of Health.

Factorul ghinion genetic

Există un grup-ţintă care ia medicamente pentru a proteja transplanturile de organe sau care primesc medicamente puternice pentru tratamentul cancerului, de exemplu. Apoi, există variabilitatea individuală.

Din cauza ghinionului genetic, unii oameni pot fi expuși unui risc mai mare de reacții grave la infecțiile cu Covid-19 și probabil că nu știu aceasta.

Luați împreună, aceşti oameni formează un grup considerabil, care trebuie să aibă anticorpi pregătiți să înfrunte coronavirusul cât mai repede posibil. Vaccinurile pun acei anticorpi la locul lor și sunt gata să funcționeze de îndată ce sunt necesari.

Injecţii preventive

Uneori, oamenii sunt atât de imunocompromiși, încât nici vaccinurile nu îi pot ajuta prea mult. Ei beneficiază de injecții preventive, care conțin anticorpi de luptă împotriva Covid-ului, care sunt construite pentru a rămâne în jurul corpului, timp de câteva luni.

Până în acest an, a existat un produs preventiv: Evusheld. Dar virusul a evoluat atât de mult, încât Evusheld și-a pierdut puterea, iar în ianuarie FDA i- a revocat autorizația.

De atunci, persoanele care au o funcție imunitară foarte scăzută nu au avut nimic care să le protejeze de infecții sau boli severe. Dar aceasta s-ar putea schimba. Guvernul a anunțat săptămâna aceasta că finanțează dezvoltarea unui nou anticorp preventiv, prin compania de medicamente Regeneron.

Memoria infecţiei dispare în timp

Se așteaptă ca testele acestui medicament să înceapă în toamnă, potrivit Departamentului de Sănătate și Servicii Umane din SUA. În timp ce aproape toți avem sisteme imunitare care pot recunoaște părți-cheie ale virusului acum, chiar și acea memorie a infecției dispare în timp.

Cu cât a trecut mai mult de când ai fost infectat sau vaccinat, cu atât sistemul tău imunitar devine mai uituc. Acele celule B și T „vor fi puțin mai lente să răspundă. Nu sunt la fel de pregătite și gata de plecare”, a spus Ranney.

Mai bine aştepţi noile versiuni de vaccin

Cea mai puternică imunitate a ta va fi în două săptămâni, până la două luni după ce vei primi vaccinurile. Aceasta înseamnă că este inteligent să încerci să-ți faci vaccinul cu puțin timp înainte ca Covid-ul să fie în creștere. La fel ca și în cazul gripei, experții se așteaptă ca cel mai rău virus să lovească în toamnă și în iarnă.

Directorul CDC, Dr. Mandy Cohen, a spus că, deși cazurile sunt în creștere acum, majoritatea oamenilor va trebui să aștepte câteva săptămâni, pentru a obține vaccinurile Covid-19 recent actualizate, decât să încerce să obțină unul dintre vaccinurile bivalente mai vechi chiar acum.

Dar acest lucru depinde de riscul personal, așa că, dacă sunteți îngrijorat, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu asistentul medicală despre opțiunile existente.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te