Covid-19. Noul focar din China, semne că virusul suferă o mutație semnificativă

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.05.2020 - 19:54

Medicii chinezi semnalează că SARSCoV2 se manifestă diferit în rândul pacienților din noul focar apărut în nord-est, comparativ cu focarul inițial din Wuhan, ceea ce sugerează că agentul patogen ar fi suferit o mutație necunoscută, complicând eforturile de a-l elimina.

SHARE

Pacienții din provinciile nordice Jilin și Heilongjiang par să poarte virusul pentru o perioadă mai lungă, cu până la două săptămâni, timp în care testele ies negativ, a declarat marți, la televiziunea de stat, Qiu Haibo, unul dintre cei mai importanți medici din China.

Medicii au constatat un debut întârziat al bolii, fiind mult mai greu de izolat cazurile înainte de a se răspândi boala.
 
„Perioada mai lungă în care pacienții infectați nu prezintă simptome a creat focare de infecții familiale”, a declarat Qiu, care a fost trimis anterior la Wuhan pentru a ajuta la epidemia inițială.

46 de cazuri au fost raportate în ultimele două săptămâni, răspândite în trei orașe - Shulan, Jilin și Shengyang - în două provincii, o reapariție a infecției pentru care s-au luat din nou decizii de blocare pentru o regiune cu peste o sută de milioane de oameni.

Oamenii de știință încă nu s-au decis dacă virusul suferă o mutație semnificativă, ori diferențele pe care le constată medicii chinezi la noul focar s-ar datora faptului că au putut observa pacienții dintr-o etapă mai timpurie a bolii.

În Wuhan, unde a debutat epidemia, sistemul local de asistență medicală a fost atât de copleșit, încât doar cele mai grave cazuri au fost tratate. Focarul din nord-est este mult mai mic, dar greu de controlat, din cauza perioadei lungi în care cei infectați nu prezintă simptome și testele ies negativ.

Incertitudinea cu privire la modul în care se manifestă virusul va împiedica eforturile guvernelor de a-și reduce răspândirea și de a-și deschide economiile. China are unul dintre cele mai dezvoltate sisteme de detectare și testare a virusului la nivel global și totuși nu reușește să stopeze noul focar, mic, apărut în nord-est, scrie Bloomberg.

Cercetătorii din întreaga lume încearcă să surprindă mutațiile semnificative ale virusului, în sensul dacă devine mai contagios pe măsură ce trece prin populația umană, însă cercetările timpurii sugerează că această posibilitate este supraevaluată.

„În teorie, unele schimbări genetice secvențiale pot duce la modificări importante în structura virusului sau în modul în care se comportă virusul”, a spus Keiji Fukuda, director și profesor la Universitatea din Hong Kong.

„Cu toate acestea, multe mutații nu duc la nicio schimbare semnificativă.”

Este probabil ca observațiile din China să nu aibă o legătură cu o mutație importantă și este nevoie de „dovezi foarte clare” înainte de a concluziona că virusul a suferit o mutație semnificativă, a subliniat Fukuda.

Deși noul coronavirus provine dintr-o sursă unică, acesta poate suferi mutații în momente diferite și în diferite grupuri geografice în timp ce se răspândește în rândul oamenilor, potrivit unui expert turc în bolile infecțioase.

„Coronavirusurile sunt cunoscute că suferă mutații rapide. Aceste mutații nu schimbă caracteristicile generale ale virusului și provoacă doar diferențe minore în structură”, este de părere Alpay Azap, profesor de boli infecțioase și microbiologie clinică la Universitatea Ankara și membru al Comitetului Consultativ științific pentru coronavirus.

Acest nou tip de coronavirus este „puțin mai stabil”, a spus el, precizând că este un virus care „nu se modifică ușor”.

Azap a amintit că, deși sute de mii de oameni s-au infectat cu virusul în primele luni, pe măsură ce s-a răspândit, acesta a suferit foarte puține mutații de atunci și nu semnificative.

O mutație semnificativă care duce la altă tulpină este importantă și pentru faptul că pacienții care au avut COVID-19 nu sunt imuni la noua boală.

În noul focar din China, medicii au observat și că pacienții par să sufere leziuni mai ales la plămâni, în timp ce pacienții din Wuhan au suferit leziuni la mai multe organe, inimă, rinichi și intestin.

Oficialii chinezi au constatat că noul focar e de import, adus de persoane infectate din Rusia. Secvenționarea genetică a arătat o potrivire între cazurile din nord-estul Chinei și cele din Rusia, a declarat Qiu.

Dintre pacienții din noul focar, 10% s-au transformat în bolnavi critic, iar jumătate au avut nevoie de spitalizare.

Autoritățile au dispus suspendarea circulației trenurilor, închiderea școlilor și carantină pentru zone rezidențiale cu risc.

„Oamenii nu ar trebui să presupună că vârful a trecut sau că e bine să renunțe la măsuri de protecție”, a declarat, marți, la televiziunea de stat, Wu Anhua, medic senior de boli infecțioase.

„Este foarte posibil ca epidemia să dureze mult timp.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te