Tot mai mulți tineri, aparent sănătoși, primesc diagnostice șocante de cancer la colon, stomac, pancreas sau esofag. Ce se întâmplă în organismul generației moderne și de ce ziua de mâine nu mai oferă garanții?
Tot mai mulți tineri fac cancer de colon, pancreas, esofag și stomac. Care e explicația?
Răspândite odinioară doar în rândul vârstnicilor, cancerul colorectal și alte forme de cancer gastro-intestinal precum cele de pancreas, stomac sau esofag încep să transforme o generație întreagă într-o categorie de risc. Cercetări recente au relevat că, între 2010 și 2019, cazurile de cancer digestiv depistate la persoane sub 50 de ani au crescut cu aproape 15%.
Citește și: Sucul făcut de toate gospodinele, care reduce riscul de cancer. Plin de vitamina C
Colorectalul, recunoscut ca fiind cel mai frecvent tip apărut la tineri (aproximativ 54% din cazuri), nu mai este singurul. Creșteri îngrijorătoare se observă și în cancerul pancreatic, esofagian și gastric, semnalul că problema e globală, nu doar punctuală.
Cât despre cele mai tinere categorii, datele sunt de-a dreptul alarmante: persoanele născute în jurul anului 1990 au acum de două ori mai multe șanse să facă cancer de colon și de patru ori mai multe de rect. Mai mult, cazurile de cancer colorectal la adolescenți au crescut de peste trei ori în intervalul 15–19 ani și aproape s-au dublat în grupul 20–24 ani.
În plus, incidența cancerelor digestive este mai ridicată la femei și în comunități vulnerabile cum ar fi persoanele de origine afro-americană, hispanică sau indigenă, care se confruntă și cu rate mai mici de supraviețuire.
Care sunt factorii care duc la aceste tendințe?
Primul suspect: stilul de viață modern. Obezitatea, consumul excesiv de alimente procesate, sedentarismul, consumul de alcool și fumatul sunt răspândite și magneții care atrag cancerul digestiv. Inflamația cronică generată de acești factori poate induce mutații în celulele gastro-intestinale.
Citește și: Ce îndulcitor artificial e de evitat la cancer? Afectează tratamentul pentru grava afecţiune
În plus, dezechilibrele microbiomului intestinal, mai ales în urma utilizării prelungite a antibioticelor, au fost implicate în dezvoltarea cancerului colorectal. Se vehiculează chiar ideea că expunerea timpurie (în copilărie) la toxine bacteriene precum colibactina produsă de anumite E. coli ar putea predispune la cancer în tinerețe.
Și mediul înconjurător are partea lui de responsabilitate: microplasticele, poluarea și alți factori necunoscuți încă par să contribuie la creșterea cazurilor la nivel global.
În ciuda acestor date, screening-ul rămâne prea puțin folosit. Pentru cancerul de colon, în SUA s-a redus vârsta recomandată de la 50 la 45 de ani, dar mai puțin de 20% dintre adulții din intervalul 45–49 ani au fost testați în 2021.
Pentru alte cancere digestive nu există screening de rutină, iar simptomele cum ar fi durerile abdominale, refluxul persistent, sângele în scaun sau pierderea inexplicabilă în greutate sunt adesea trecute cu vederea sau atribuite unor probleme digestive benigne.
În plus, tinerii pacienți se confruntă cu provocări unice: grija pentru fertilitate, efectele emoționale, presiunile financiare contexte care complică și mai mult adaptarea și tratamentul.