2 noiembrie: Colegiul Medicilor depune eforturi
Informația apare într-o circulară semnată de președintele Colegiul Medicilor, Daniel Coriu și datează din 2 noiembrie.
„Față de situația actuală față de deficitul de personal din sistemul public de sănătate, accentuat în mod semnificativ de efectele pandemiei de COVID-19 care determină imposibilitatea desfășurării activității profesionale la parametrii normali și care este de natură să influențeze calitatea și corectiturinea gesturilor profesionale, Colegiul Medicilor depune eforturi pentru crearea bazei legale împreună cu autoritățile statului, care să limiteze de răspundere medicii care acordă pacienților confirmați pozitiv cu virusul SARS-COV-2 asistență medicală, deși au alte specialități decât boli infecțioase și pneumoftiziologie”.
16 noiembrie: Reglementarea a fost înaintată ministerului
După ce Newsweek România a semnalat, în două articole, pericolul de natură penală în care se află medicii care tratează bolnavii COVID, Colegiul Medicilor a anunțat că încă lucrează la reglementarea legislativă care să îi pună la adăpost pe doctori.
Colegiul Medicilor a făcut, abia pe la 16 noiembrie, o „propunere de reglementare extindere competențe pentru personalul care îngrijește pacienți infectați cu SARS-CoV-2, pe fondul unor resurse medicale limitate, inclusiv resurse umane”.
„În acest moment mulți dintre colegii noștri medici, aflați în prima linie în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, nu sunt apărați în exercitarea profesiei de către o reglementare care să acopere situațiile în care, deși au o anumită specialitate, este nevoie să depășească această competență înscrisă în avizul de liberă practică, mai ales pe fondul unor resurse medicale limitate, inclusiv resurse umane”, a precizat profesorul Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor.
În urma discuțiilor, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, „a fost de acord cu aceste puncte de vedere, expuse în cadrul întâlnirii bilaterale, urmând ca, după avizul juridic, să inițieze demersurile pentru elaborarea unui act normativ în acest sens”, se arată în comunicatul CMR.
Îngrijorare în rândul doctorilor
Newsweek România a scris, săptămâna trecută, că există o lacună legislativă în urma căreia medicii care nu au specializările ATI, interne, pneumologie, boli infecțioase și tratează bolnavi COVID pot fi acuzați de comiterea unei infracțiuni: exercitarea abuzivă a profesiei.
Articolul a apărut după ce numeroși medici s-au arătat îngrijorați că, tratând bolnavi COVID, sunt expuși și pot fi acuzați de malpraxis.
Depășirea competențelor, infracțiune
Avocatul Doru Costea a explicat speța astfel: „In conditiile actuale de pandemie, in care prin Ordin al Ministerului Sanatatii, s-a extins reteaua spitalelor de alta specialitate, spitale care sunt obligate sa primeasca/trateze pacienti COVID, indiferent de specialitatea secțiilor implicate în această operațiune si, corespunzator, a medicilor de alta specialitate angajati in aceste sectii, se impune de urgenta modificarea, prin lege sau OUG, a textelor/articolelor privitoare la limitarea actului medical la specialitatea pentru care medicul respectiv a primit autorizatia de libera practica.
Depasirea competentelor de specialitate constituie infractiune si, in consecinta, medicii obligati sa efectueze acte medicale pentru o specialitate pentru care nu au autorizatie de libera practica, trebuie protejati printr-o lege, sau OUG. Acestea trebuie sa suspende temporar, pe parcursul pandemiei, limitarile mai sus evocate, ca si consecintele raspunderii civile si penale”.
Citește: Mii de doctori riscă pușcăria. Doar 4 specializări acoperite de lege
De asemenea, Newsweek România a publicat și mărturiile unor surse medicale de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan”, transformat peste noapte în spital (suport) COVID, unde nu există infecționiști decât delegați câteva ore pe zi, iar în restul timpului pe pacienții COVID ar trebui să îi îngrijească chirurgii.
Citește și: Spitale COVID făcute din pix