După Raed Arafat și Nelu Tătaru, iată că și Colegiul Medicilor din București critică o decizie cel puțin ciudată.
Avocatul Poporului a transmis spitalelor din țară o înștiințare potrivit căreia acestea sunt monitorizate prin "Domeniul pentru prevenirea torturii în locurile de detenție".
Renate Weber, consideră că orice loc în care o persoană este "lipsită de libertate, de unde nu poate să plece prin voință proprie, este considerat loc de detenție".
"Am luat notă de clarificările transmise de instituția Avocatul Poporului, potrivit cărora 'în accepțiunea legislației internaţionale și interne, orice loc în care persoana este lipsită de libertate, de unde nu poate să plece prin voința proprie, este considerat loc de detenție, iar prin Mecanismul Național de Prevenire se urmărește respectarea drepturilor și demnității persoanelor aflate în acele locuri'. Mai mult, înțelegem că Avocatul Poporului, prin Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenție 'are obligația să monitorizeze tratamentul aplicat oricărei persoane aflate în locurile de detenție, iar prin activitatea de monitorizare se dorește asigurarea că persoanelor internate le sunt respectate drepturile fundamentale, dar și demnitatea' ", arată reprezentanții Colegiului Medicilor.
Colegiul Medicilor din București îi solicită Avocatului Poporului să revină "asupra informării transmise, precum și modificarea formatului notelor destinate personalului medical, pacienților și aparținătorilor."