Tătaru și Arafat atacă intenția Avocatului Poporului de a căuta tortura în spitale

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 10.06.2020 - 22:29
Foto: INQUAM Photos/ George Călin
Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Nelu Tătaru, a declarat că "se va informa dacă din punct de vedere legal este vreun suport pentru ce se întâmplă acum".

SHARE

Spitalele din linia întâi, dar și mai multe unități medicale de suport au primit o notificare din partea Avocatului Poporului prin care sunt informate că sunt monitorizate "prin mandatul de mecanism național de prevenție a torturii". Unităților medicale vizate li se cere să trimită documente care pleacă de la numărul de pacienți, până la datele fiecăruia dintre ei și modul în care au fost tratați. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că "se va informa dacă din punct de vedere legal este vreun suport pentru ce se întâmplă acum".

De asemenea, unitățile medicale sunt îndemnate să afișeze pliante speciale în spațiile de circulație în care este informat cetățenii, dar și angajații că acel spital este monitorizat prin acest mecanism național, iar managerilor de spital li se explică faptul că sunt asimilate spitalele cu centre de detenție.

"Din punctul de vedere al chirurgului nu pot înțelege cum spitalul devine un centru de detenție, cum tratamentul aplicat este o tortură, cum cei care s-au luptat trei luni de zile cu virusul și au salvat vieți par a suporta o anchetă. Din punctul de vedere al ministrului Sănătății mă voi informa dacă din punct de vedere legal este vreun suport pentru ce se întâmplă acum.

Nu este normal că după o perioadă grea cineva îți pune un stigmat de centru de detenție, iar tratamentul sub suportul torturii. Asta am înțeles. Vreau să consult un jurist, un drept internațional să văd ce convenție poate transforma un spital într-un centru de detenție, iar tratamentul în tortură, iar noi acum trebuie să combatem acea tortură. Vreau ca unitățile sanitare să tragă un semnal de alarmă către Ministerul Sănătății. Nu am primit sesizări de rele tratamente. Au fost solicitări ale pacienților asimptomatici de a fi externați, dar ed tratament agresiv nu am avut.

Nu am văzut condiții de rele tratamente, în schimb am văzut doctori cu mâinile goale care salvau pacienți, am văzut secții întregi, terapii întregi care nu s-au gândit că poate peste două luni cineva va veni să ceară niște documente pentru a evidenția o tortură ", a declarat ministrul Tătaru.

Și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a criticat acțiunea Avocatului Poporului.
"Dacă ar fi fost în locurile de carantină nu ar fi fost nicio problemă, dar se intervine în spitale. Putea să se apeleze la drepturile pacienților și să se vadă dacă sunt respectate, dar când la medici au ajuns documente în care se folosesc termeni precum tortură, ei nefiind familiarizați cu termenii juridici, medicii vor face un pas înapoi în luarea unor decizii importante", a declarat Raed Arafat la Digi24. 
 
Intervenită telefonic în emisiune, adjunctul Avocatului Poporului, spune că termenii folosiți sunt prevăzuți în legislație, dar că nu se referă la altceva decât la drepturile pacienților și nu la supunerea acestora la torturi.
 „Cred că s-a înțeles greșit sensul acestor adrese. Într-adevăr sunt niște cuvinte dure prin sensul uzual. Prin definițiile internaționale, termenul de loc de detenție aici discutăm așa cum e el definit de legislație, nu de sensul lor uzual. Legislația permite asimilirea spitalelor cu locuri de detenție: orice loc în care o persoană este în carantină și nu e liberă să plece. Nu cerem informații în afară mandatului. Într-adevăr, termenii sunt duri. S-a mai făcut Polonia, Muntenegru, au existat. Nu vorbim de prevenire, nu căutăm tortură”, susține Raluca Alexandru, adjunct al Avocatului Poporului.
 
 
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te