CNCAV: 15.904 persoane vaccinate anti-COVID în ultimele 24 de ore, 10.704 cu prima doză

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 27.07.2021 - 18:53
15.904 persoane vaccinate anti-COVID în ultimele 24 de ore, 10.704 cu prima doză. / Foto: CNCAV

Un număr de 15.904 doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele 24 de ore, dintre care 10.704 cu prima doză şi 5.200 cu doza a doua, potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea.

SHARE

Din 27 decembrie 2020, de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID, au fost administrate 9.348.582 de doze pentru 4.961.855 de persoane, dintre care 4.811.004 au primit schema completă.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate şase reacţii adverse de tip general.

De la debutul campaniei de vaccinare, s-au înregistrat 16.782 de reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 1.799 de tip local şi 14.983 de tip general.

Citește și: FMI trage un semnal de alarmă: vaccinarea anti-COVID adânceşte inegalităţile în relansare economică

Ministrul Sănătăţii a propus un set de măsuri de accelerare a campaniei de vaccinare

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunțat că a propus, în şedinţa coaliţiei de guvernare, un set de măsuri de accelerare a campaniei de vaccinare anti-COVID, cum ar fi de recompensă pentru cei care se vaccinează şi restrictive pentru cei nevaccinaţi - testarea obligatorie a personalului medico-sanitar nevaccinat şi acces limitat în weekend în zonele neesenţiale, menţionând că acestea urmează să fie discutate cu premierul şi cu membrii Comitetului Naţional pentru Coordonarea activităţilor de vaccinare.

"Am participat la şedinţa coaliţiei cu scopul de a propune partenerilor de coaliţie o serie de măsuri legate de accelerarea campaniei de vaccinare. Este vorba atât de măsuri de recompensă pentru cei care s-au vaccinat sau se vor vaccina de acum înainte, precum şi de măsuri restrictive pentru persoanele vaccinate. Trebuie să menţionez că a fost o discuţie de principiu, urmând ca, ulterior, pentru aplicabilitatea acestor măsuri să cerem acordul partenerilor din Guvern, al premierului şi al membrilor Comitetului Naţional pentru Coordonarea activităţilor de vaccinare. Este vorba de anumite măsuri de recompensă pentru cei care se vaccinează de acum înainte de tipul bonurilor valorice, rămâne să vedem cum le operaţionalizăm, dar şi anumite loterii, cu premii pentru toţi cei care s-au vaccinat de la începutul campaniei şi până acum", a afirmat Mihăilă după şedinţa coaliţiei.

Citește și: Din lipsă de candidați pentru vaccinare anti-COVID, România a vândut 1.170.000 de doze de vaccin

Ea a adăugat că partea tehnică urmează să fie stabilită în Guvern după ce va fi obţinut şi acordul premierului.

"Vorbim de două ipoteze de lucru legate de restricţii. Sunt, pe de o parte: o propunere legislativă pentru personalul medico-sanitar, propunere care a mai fost discutată anterior, şi anume obligativitatea testării pentru personalul medico-sanitar nevaccinat şi va merge ca propunere de lege în funcţie de decizia şi ce recomandări ne vin de la Institutul Naţional de Sănătate Publică şi, de asemenea, în funcţie de nivelul de incidenţă. Costurile nu sunt suportate de sistemul public. A doua măsură restrictivă este legată de accesul persoanelor nevaccinate în weekend în spaţiile publice neesenţiale", a explicat Mihăilă, adăugând că costul testării va fi suportat de cadrele medicale.

Citește și: Valeriu Gheorghiţă: Rata de acoperire vaccinală la nivel naţional este de circa 30%

Ministrul Sănătăţii a spus că modul de operaţionalizare urmează să fie detaliat.

"Unele vor intra în vigoare în funcţie de incidenţa de la nivelul unei localităţi şi o să discutăm şi cu CNSU, DSU şi INSP pentru a stabili aceste praguri de incidenţă, unele, cum sunt aceste măsuri care se adresează personalului medico-sanitar, trebuie adoptate în Parlament", a mai spus Mihăilă.

Mihăilă a menţionat că, potrivit unor date parţiale, în Bucureşti, rata vaccinării personalului medico-sanitar este între 50% şi 60% şi de 85% în rândul medicilor.

"Înainte de acest lucru, noi am solicitat săptămâna trecută şi am început să centralizăm de la unităţile sanitare publice care este situaţia personalului medical legată de stadiul vaccinării. Majoritatea avem rezultate parţiale, dar de exemplu pentru municipiul Bucureşti avem între 50% şi 60% personal medico-sanitar total vaccinat, din datele parţiale, iar medicii sunt vaccinaţi peste 85%.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.