"Evaluarea acoperirii vaccinale: la nivel naţional, din populaţia eligibilă rezidentă în România, conform Institutului Naţional de Statistică, vorbim de un număr de referinţă de 19,3 milioane de persoane. Dacă ne uităm la populaţia eligibilă peste 12 ani, rata de acoperire vaccinală este de circa 30%.
Municipiul Bucureşti la aproape 48%, șase județe între 17 şi 20%
În ceea ce priveşte acoperirea vaccinală la nivelul municipiului Bucureşti şi judeţelor din ţară, din populaţia eligibilă peste 12 ani sunt 10 judeţe, inclusiv municipiul Bucureşti, care au o rată de acoperire vaccinală de peste 30%, sunt 26 de judeţe care au o rată de acoperire între 20 şi 30% şi au mai rămas şase judeţe care au o rată de acoperire vaccinală între 17 şi 20%. Însă, municipiul Bucureşti este la aproape 48% rată de acoperire vaccinală, judeţul Cluj la aproape 44%, Sibiu, Timiş, Braşov, Constanţa, Alba, Ilfov, Mureş, Sălaj sunt între 30 şi 35%", a afirmat Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă la Guvern.
Totodată, el a menţionat că până pe data de 26 iulie au fost vaccinate la nivel naţional peste 4,95 de milioane de persoane cu cel puţin o doză, peste 95% fiind persoane vaccinate cu schemă completă.
Cât priveşte profilul de reacţii adverse la nivelul naţional, a adăugat şeful CNCAV, au fost raportate în total 16.776 de cazuri de reacţii adverse postvaccinale, cu o rată de raportare de 1,79 la o mie de doze administrate.
"În ultima săptămână au fost raportate 47 de reacţii adverse, vârsta mediană a persoanelor care au raportat aceste reacţii adverse fiind de 34 de ani, şi nu au fost reacţii adverse raportate ca fiind severe, majoritatea fiind reacţii adverse locale, la locul de administrare şi reacţii generale", a explicat Gheorghiţă.