FMI trage un semnal de alarmă: vaccinarea anti-COVID adânceşte inegalităţile în relansare economică

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 27.07.2021 - 18:28
FMI trage un semnal de alarmă: vaccinarea anti-COVID adânceşte inegalităţile în relansare economică. / Foto: atalayar.com

Relansarea economică urmează să fie mai rapidă decât se prevedea în cazul economiilor dezvoltate şi mai lentă în ţările emergente, din cauza unui acces inegal la vaccinuri împotriva noului coronavirus, afirmă Fondul Monetar Internaţional (FMI), informează news.ro, citând AFP.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

”Accesul la vaccinuri a devenit principala linie de ruptură care împarte relansarea mondială în două blocuri”, subliniază FMI în previziunile mondiale actualizate şi publicate marţi.

De o parte se află majoritatea economiilor avansate, care au acces la vaccinuri anticovid şi ”se pot aştepta la o normalizare a activităţii anul acesta”, iar de cealaltă parte se află ţări care nu au sau au un acces redus la vaccinuri şi ”vor continua să se confrunte cu o reapariţie a infecţiilor şi o creştere a numărului morţilor din cauza COVID-19”.

Citește și: Din lipsă de candidați pentru vaccinare anti-COVID, România a vândut 1.170.000 de doze de vaccin

Produsul Intern Brut (PIB) ar urma, astfel, să crească mai rapid decât se prevedea în economiile dezvoltate, cu 5,6% - cu 0,5 puncte procentuale mai mult decât faţă de ultimele previziuni, din aprilie. 

În schimb, pieţele emergente şi economiile în curs de dezvoltare ar urma să înregistreze o creştere puternică în acest an, însă mai lentă decât se anticipa, de 6,3% - cu 0,4 puncte procentuale mai puţin.

FMI a revizuit creşterea mondială a PIB-ului în 2022, la 4,9% (+0,5%)

Pe termen mai lung, în 2022, previziunile FMI cu privire la creşterea mondială a PIB-ului este revizuită în creştere cu 0,5 puncte procentuale, la 4,9%.

Citește și: Valeriu Gheorghiţă: Rata de acoperire vaccinală la nivel naţional este de circa 30%

India, devastată de o reapariţie a noului coronavirus din cauza variantei indiene (delta) a SARS-CoV-2, este ţara care înregistrează cea mai puternică încetinire a perspectivelor sale economice, cu o creştere economică estimată la 9,5%, cu trei puncte procentuale mai puţin decât la ultimele previziuni.

Situaţia se degradează, de asemenea, în China, unde creşterea economică ar urma să atingă 8,1% (-0,3 puncte procentuale).

Aproape 40% din populaţia economiilor avansate este în întregime vaccinată

Aproape 40% din populaţia economiilor avansate este în întregime vaccinată anticovid, în timp ce în economiile pieţelor emergente doar 11% din populaţie este vaccinată, iar în ţările în curs de dezvoltare este vorba despre o fracţiune infimă, precizează FMI, care a propus recent un plan în valoare de 50 de miliarde de dolari în vederea vaccinării a cel puţin 40% din populaţia mondială până la sfârşitul acestui an.

”Aş spune că suntem mai îngrijoraţi decât în aprilie”, declară AFP directoaea adjunctă a FMI Petya Koeva Brooks.

Apariţia unor variante foarte contagioase ar putea costa economia mondială 4.500 de miliarde de dolari până în 2025, trage un semnal de alarmă economista-şefă a FMI Gita Gopinath, într-o postare pe blog publicată tot marţi.

De asemenea, ”divergenţele în susţinerea politică sunt o a doua sursă de agravare a prăpastiei” între ţări, avertizează ea.

Astfel, Statele Unite ar urma să înregistreze o creştere de 7% anul acesta (+0,6 puncte procentuale) şi de 4,9% în 2022 (+1,4 puncte procentuale) cu ajutorul planurilor de investiţii masive în infrastructură şi al cheltuielilor sociale, care ar putea fi adoptate în curând de către Congres.

FMI subliniază că această ”vigoare” economică americană ar urma să aibă repercursiuni pozitive asupra partenerilor comerciali ai Statelor Unite.

Creștere de 4,6% preconizată pentru „Zona Euro”

Situaţia stă la fel, în „Zona Euro”, în care planul de relansare ”Next Generation” urmează să stimuleze creşterea economică, iar FMI preconizează o creştere de 4,6% în 2021 (+0,2 puncte procentuale).

Situaţia urmează să fie mai bună decât la ultimele previziuni şi în Regatul Unit, cu un PIB în creştere cu 7,0% (+1,7 puncte procentuale).

Franţa urmează să înregistreze o creştere a PIB-ului cu 5,8% în acest şi cu 4,2% anul  viitor, estimează FMI, previziuni uşor maioptimiste decât ale Guvernului francez şi INSEE, care mizează pe 6%.

În Germania, FMI preconizează o creştere de 3,6% în 2021 şi de 4,1% în 2022.

Creșterea prețurilor

”Unele pieţe emergente, precum Brazilia, Ungaria, Mexicul, Rusia şi Turcia au început, de asemenea, să-şi crească dobânzile-cheie pentru a contracara presiunea vizând o creştere a preţurilor”, subliniază Gita Gopinath.

FMI îndeamnă băncile centrale să-şi menţină susţinerea economiilor şi să nu-şi slăbească politicile imediat, estimând că ”inflaţia ar urma să revină la nivelul de dinaintea pandemiei în majoritatea ţărilor în 2022”, în pofida ”riscului ca presiuni tranzitorii să devină mai persistente”.

Fondul mizează, în cazul economiilor dezvoltate, pe o inflaţie de 2,4% în 2021 (+0,8 puncte procentuale) şi de 5,4% (+0,5 puncte procentuale) în ţările în curs de dezvoltare.

”Inflaţia ar urma să rămână mare până în 2022 în anumite pieţe emergente şi economii în curs de dezvoltare, în parte din cauza presiunilor continue asupa preţurilor mărfurilor alimentare şi deprecierii monetare, creând astfel o nouă prăpastie”, mai avertizează economista-şefă a FMI.

În schimb, FMI anunţă o veste bună pe frontul comerţului internaţional, care ar urma să înregistreze o creştere de 9,7% în 2021 (+1,3 puncte procentuale), ”în pofida unor rupturi în aprovizionare pe termen scurt”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te