Chinezii își testează vaccinul anti-COVID din ce în ce mai criticat pe soldați

DE Alexandru Pop | 09.09.2020 - 08:58
Vaccinul CanSino/FOTO: cansinotech.com

Compania chineză Cansino Biologics a spus miercuri că opiniile experților în privința vaccinului său contra coronavirusului nu trebuie ascultate ”orbește”, fără suficiente date clinice, transmite Reuters.

SHARE

Mai mulți oameni de știință din afara companiei și-au exprimat îngrijorarea în privința vaccinului Ad5-nCov dezvoltat de CanSino, deoarece este bazat pe un virus al răcelii comune la care mulți oameni au fost deja expuși. Aceștia spun că anticorpii contra răcelii comune ar putea sublima eficacitatea Ad5-nCov.

”Dezvoltarea de vaccinuri este o știință bazată pe experiență, așa că nu trebuie să ascultăm orbește de experți”, a declarat Zhu Tao, director științific al companiei.

Ad5-nCov, aflat în fazele finale de testare, a fost deja aprobat pentru administrare în armata chineză.

Vaccinurile pentru Covid-19 dezvoltate de Rusia şi China au un neajuns comun: sunt bazate pe un virus de răceală comună la care au fost expuşi mulţi oameni, ceea ce le poate limita eficacitatea, potrivit unor experţi citaţi de Reuters.

”Ad5 mă îngrijorează pentru că mulţi oameni au imunitate. Nu sunt sigur care este strategia lor... poate nu va avea o eficacitate de 70%. Ar putea avea o eficacitate de 40% și este mai bine decât nimic, până va exista altceva”, a declarat Anna Durbin, cercetător în domeniul vaccinurilor la Johns Hopkins University.

Cercetătorii au experimentat de-a lungul deceniilor vaccinuri bazate pe Ad5 împotriva unei varietăţi de infecţii, dar niciunul nu este utilizat pe scară largă. Aceste vaccinuri implică virusuri inofensive drept bază pentru a introduce în organism gene ale virusului ţintă, în acest caz noul coronavirus, declanşând o reacţie imunitară pentru combaterea virusului real.

Dar mulţi oameni au deja anticorpi pentru Ad5, care ar putea determina organismul să atace vectorul în loc să răspundă la coronavirus, ceea ce ar face vaccinul mai puţin eficace.

Mai mulţi cercetători au ales adenovirusuri alternative sau alte mecanisme de livrare. Oxford University şi AstraZeneca şi-au bazat vaccinul pentru Covid019 pe un adenovirus de la cimpanzei, evitând problema Ad5. Vaccinul candidat al Johnson & Johnson foloseşte Ad26, o tulpină mai rară.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.