Modalitate inedită de activare a apărării naturale împotriva cancerului. Ce s-a descoperit?

DE Alin Crișan | Actualizat: 24.05.2024 - 20:22
Modalitate inedită de activare a apărării naturale împotriva cancerului. Ce s-a descoperit? - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Modalitate inedită de activare a apărării naturale împotriva cancerului. Această abordare neinvazivă și fără medicamente, ar putea deschide calea pentru noi dezvoltări în terapia cancerului.

SHARE

O echipă de oameni de știință din Singapore a demonstrat o metoda non-invazivă de stimulare musculară care mobilizează mecanisme de apărare anticancer, cum ar fi inhibarea creșterii, invaziei și migrației celulelor canceroase la sân, la fel ca și exercițiile fizice. Această abordare neinvazivă și fără medicamente, ar putea deschide calea pentru noi dezvoltări în terapia cancerului.

Modalitate inedită de activare a apărării naturale împotriva cancerului. Ce s-a descoperit? 

O echipă de cercetători de la Universitatea Națională din Singapore (NUS) a identificat o abordare nouă de stimulare a mușchilor, prin expuneri scurte la câmpuri joase de pulsuri electromagnetice, pentru a produce și a elibera proteine care posedă proprietăți anticancerigene.

Echipa și-a publicat recent detaliile acestei noi abordări neinvazive și fără medicamente în revista Cells.

Aceste molecule chimice solubile pot fi apoi transportate în fluxul sanguin în toate regiunile corpului pentru o protecție împotriva cancerului la nivelul întregului sistem.

Se știe că exercițiile fizice au efecte protectoare împotriva cancerului, inclusiv reducerea riscului de apariție a cancerului de sân, de prostată și de colon, precum și îmbunătățirea ratei de supraviețuire a pacienților cu cancer.

Cu toate acestea, având în vedere efectele debilitante ale progresiei cancerului și efectele secundare legate de tratament, este posibil ca pacienții cu cancer să nu poată face exerciții fizice și să beneficieze de efectele anticancerigene ale mușchilor.

„Metoda laboratorului BICEPS de stimulare a celulelor musculare utilizează o formă de terapie magnetică care prezintă puncte comune esențiale cu exercițiile fizice. Acest ultim studiu a demonstrat că metoda noastră neinvazivă de stimulare musculară mobilizează o apărare anticancerigenă similară cu cea a exercițiilor fizice, ceea ce ne aduce cu un pas mai aproape de dezvoltarea unor terapii fără medicamente și de descoperirea unor biomarkeri legați de cancer pentru a ajuta pacienții cu cancer să beneficieze de agenți anticancerigeni stimulați prin exerciții fizice, fără a putea face exerciții fizice”, au declarat prof. asoc. Alfredo Franco-Obregón și dr. Alex Tai de la NUS.

Cei doi cercetători au demonstrat că metoda lor non-invazivă de stimulare musculară mobilizează apărări anticancerigene – cum ar fi inhibarea creșterii, invaziei și migrației celulelor canceroase mamare – similar cu exercițiile fizice.

Proprietăți anticancerigene ale celulelor musculare stimulate magnetic

Într-un studiu anterior, echipa de la NUS a demonstrat că expunerea scurtă a celulelor musculare izolate la 10 minute de câmpuri magnetice de joasă energie a fost capabilă să stimuleze dezvoltarea musculară prin stimularea eliberării de proteine regeneratoare și de întinerire în mediul lor înconjurător.

În organism, aceiași factori musculari sunt, de asemenea, cunoscuți ca fiind protectori împotriva unor boli comune precum diabetul și cancerul.

Citește mai multe pe 360medical.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te