Puseul de crestere la copil este perioada in care juniorul experimenteaza o crestere accelerata a corpului. Puseul de crestere la copil apare in anumite etape cheie de dezvoltare a copilului, dupa cum urmeaza:
La 7-10 zile
La 2-3 saptamani
La 4-6 saptamani
La 3 luni
La 4 luni
La 6 luni
La 9 luni
Citește și: VIDEO VIRAL „Șocat” de Pasajul Domnești, un șofer taie giratoriul suspendat pe contrasens
Puseurile de crestere dureaza in general intre 1-3 zile la bebelusi, iar la copiii mai mari pot dura chiar si o saptamana.
Citește și: Șeful ANPC: „Unii confundă țara noastră cu lada de gunoi a Europei”
In aceasta perioada, bebelusul va lua in greutate, va creste in lungime si i se va mari circumferinta craniana mai repede decat de obicei.
Cum se manifesta puseul de crestere la 7-10 zile dupa nastere
In primele zile de viata, bebelusii vor pierde aproximativ 7-10% din greutatea lor initiala. Un fenomen normal si care nu ar trebui sa va ingrijoreze.
Insa, pana sa implineasca 10-14 zile de viata, bebelusul trebuie sa recastige greutatea pierduta. Aici va aparea primul puseu de crestere al bebelusului.
Nevoia de hrana va creste, perioadele de alaptare vor fi simtitor mai lungi, iar starea lor va fi una mult mai alerta, fiind receptivi la zgomotele si stimulii din jurul lor.
Al doilea puseu de crestere: 2-3 saptamani
Si acum, nevoia de hrana va creste. In cazul in care copilul este alaptat exclusiv va avea tendinta sa suga foarte des. Copilul va trece printr-o faza de dezvoltare fizica mai accelerata decat in prima.
Va puteti astepta la stari de agitatie si mai intense, treziri in timpul noptii, plans mai mult.
Ce se intampla la 4-6 saptamani
In general, puseul de crestere din acest interval dureaza aproximativ 3 zile. El este mai intens decat primele doua. Tot acum bebelusul va lua si mai tare in greutate si vor creste si lungimea si circumferinta craniana.
Puseul de crestere la copil dupa 3 luni de viata
Senzatia de foame continua sa ramana si aici principalul semnal pe care il va transmite copilul. Se trezeste mai des noaptea, tot pentru a fi hranit.
In aceasta perioada veti observa ca cel mic va incepe sa isi sustina singur capul si sa isi dezvolte anumite simturi, potrivit De mămici.