Oul este recunoscut pentru proprietățile sale hrănitoare. Acesta are însă și alte întrebuințări. Puțini știu că acesta ajută la regenerarea țesuturilor organismului.
Cercetătorii au descoperit proprietăți vindecătoare în coaja acestuia.
Ce poți face cu cojile de ouă? Rezultate uluitoare ale unui studiu. Ce au descoperit cercetătorii?
Potrivit National Institutes of Health (NIH), cojile de ouă pot ajuta la regenerarea țesuturilor după răniri. Echipa de cercetători s-a concentrat pe investigarea eficienței membranelor de coajă de ou de pui în vindecarea rănilor deschise la șoareci.
Pentru a compara rezultatele, au împărțit șoarecii în mai multe grupe. Cei din prima nu au primit tratament, a doua grupă a fost tratată cu peroxid de hidrogen, a treia a avut membrana de ou aplicată direct pe rană, iar ultimul a primit tratamentul de coji de ou transformate în pulbere.
Citește și: De ce vopsim ouă de Paște și ce simbolizează? Ce mistere ascunde încondeierea lor în România?
În plus, echipa a fotografiat evoluția la fiecare trei zile timp de 15 zile până când leziunea a fost complet închisă. Rezultatele ultimelor două grupuri au fost că lungimea plăgii a fost redusă semnificativ și într-o perioadă mai scurtă de timp, în comparație cu celelalte tratamente.
„La tratamentele cu membrane de ou și pulbere de membrană s-a realizat o rată de reducere a lungimii de 1.009, respectiv 1.020 mm/zi și un timp de vindecare de 12 zile.
În același timp la tratamentul convențional rata de reducere a fost de 0,852 mm/zi, iar vindecarea a avut loc în 16 zile”, explică studiul.
Cum se pot pregăti cojile de ou
Pentru a putea beneficia de ele, în primul rând, cojile de ou nu trebuie aruncate. Odată colectate trebuie curățate de orice reziduu. Pelicula internă va trebui îndepărtată și membranele spălate cu apă.
Odată uscate, se zdrobesc până au aspectul unei pulberi fine, Această pulbere trebuie depozitată fără probleme în recipient etanș, scrie ziarulromanesc.de.
Poate fi aplicată direct pe rana curată și apoi acoperită cu un pansament. În acest fel se poate profita de proprietățile vindecătoare ale membranei oului pentru a accelera procesul de vindecare.
Citește și: Leguma cu care vopsești ouăle natural. Nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște. Bună la digestie
„Materialul a fost pregătit cu membranele de coajă a cinci ouă depozitate într-un recipient de plastic fără capac care a fost ținut într-un loc uscat și curat până când membranele au fost uscate la temperatura camerei.
Odată uscate complet, acestea au fost pulverizate, iar pulberea rezultată a fost depozitată în recipientul de plastic până la utilizare”, explică autorii. Sursa: 65ymas