Ce este Boala X, de 20 de ori mai mortală decât Covid? Avertismentul OMS despre o pandemie nouă

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 21.01.2024 - 17:18
Un virus de 20 de ori mai mortal decât cel care declanșează Covid-19 amenință omenirea - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

Ce este Boala X, de 20 de ori mai mortală decât Covid? Organizația Mondială a Sănătății a lansat un avertisment despre posibilitatea producerii unei noi pandemii cu un virus mult mai letal decât SARS-CoV-2, cel care a declanșat, în 2020, pandemia de coronavirus.

SHARE

Ce este Boala X, de 20 de ori mai mortală decât Covid? Dacă ni se pare că am scăpat de pandemie, după ce am trecut prin cea declanșată de virusul SARS-CoV-2, trebuie să știm că omenirea se confruntă cu o perspectivă mult mai înfricoșătoare. În acest sens, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă în cadrul Forumului Economic Mondial (WEF), desfășurat în Elveția, la Davos.

Ce este Boala X, de 20 de ori mai mortală decât Covid? Avertismentul OMS despre o pandemie nouă

Liderii mondiali s-au adunat, miercurea trecută, la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, pentru a discuta despre boala X, un virus ipotetic de 20 de ori mai mortal decât COVID-19.

Deși nu se știe că un astfel de virus există în prezent, cercetătorii, oamenii de știință și experții speră să elaboreze în mod proactiv un plan de acțiune pentru a combate un astfel de virus și pentru a pregăti sistemul de sănătate în cazul în care acesta ar apărea sub forma unei pandemii - o posibilitate despre care un expert a declarat pentru CBS News că s-ar putea întâmpla mai devreme decât credem.

Citește și: Chinezii au proiectat un nou coronavirus, care atacă creierul. „E 100% mortal”

„Există tulpini de virusuri care au rate de mortalitate foarte ridicate și care ar putea dezvolta capacitatea de a se transmite eficient de la om la om”, a declarat Dr. Amesh Adalja de la Centrul Johns Hopkins pentru Securitate Sanitară.

În 2022, Organizația Mondială a Sănătății a reunit 300 de oameni de știință care au analizat 25 de familii de viruși și bacterii pentru a crea o listă de agenți patogeni care, în opinia lor, au potențialul de a face ravagii și care ar trebui studiați mai mult.

Pe această listă este inclusă boala X, care a fost recunoscută pentru prima dată de organizație în 2018.

OMS spune că virusul „reprezintă cunoașterea faptului că o epidemie internațională gravă ar putea fi cauzată de un agent patogen [necunoscut]”.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat miercuri, la Davos, că este posibil ca Covid-19 să fi fost prima noastră „boală X” și că oamenii de știință și experții învață în mod activ din această experiență.

Un agent patogen mortal precum Boala X, care ar fi probabil un virus respirator, potrivit lui Adalja, ar putea circula deja în speciile animale și nu poate fi transmis încă la oameni.

„Ar putea fi vorba de lilieci, cum ar fi Covid-19, ar putea fi la păsări, cum ar fi gripa aviară sau ar putea fi un alt tip de specie animală, de exemplu porcii”, a spus el.

„Este vorba, într-adevăr, de acea interfață între oameni și animale, unde au loc interacțiuni, unde aceste tipuri de virusuri își fac loc”, a adăugat Adalja.

Dacă nu suntem pregătiți, este posibil ca o boală de o asemenea amploare să provoace pagube și mai mari decât cele provocate de Covid-19, care a ucis peste 7 milioane de oameni, potrivit OMS.

„Dacă ne-am descurcat atât de prost cu ceva precum Covid-19, vă puteți imagina cât de prost ne-am descurca cu ceva precum un eveniment de nivelul anului 1918”, a mai spus Adalja, referindu-se la pandemia de gripă din 1918, care a ucis aproximativ 50 de milioane de persoane din întreaga lume, potrivit Clinicii Cleveland.

Acesta este motivul pentru care experți din întreaga lume au lucrat la un plan solid și eficient pentru a se pregăti pentru cel mai rău scenariu.

Citește și: Cele mai periculoase boli care circulă acum în România. Cercetător: ”De ambele se poate muri”

Ghebreyesus a declarat că un sistem de alertă timpurie și un plan pentru infrastructura de sănătate, care a fost suprasolicitată în timpul pandemiei Covid-19, ceea ce a dus la numeroase decese, ar putea fi de ajutor într-un scenariu viitor.

„Fie că este vorba de sistemele de sănătate sau chiar de sectorul privat, apropo - cercetare și dezvoltare - vă puteți pregăti pentru asta”, a spus el.

O altă lecție majoră de la Covid-19 este importanța transparenței, a spus Adalja.

„Cred că ceea ce vedem acum este această neîncredere între medicii de boli infecțioase, practicienii din domeniul sănătății publice și publicul larg, pentru că ceea ce s-a întâmplat este că politicienii s-au injectat în acest lucru”, a mai menționat el.

„Este posibil ca oamenii să nu fie, de fapt, receptivi la acțiunile de protecție care sunt recomandate de către oficialii din domeniul sănătății publice”.

La rândul său, Ghebreyesus a declarat că OMS, în parteneriat cu alte organizații globale, a pus deja în aplicare inițiative pentru a se pregăti pentru următoarea pandemie sau epidemie majoră.

Aceste eforturi includ fondul pentru pandemii pentru a ajuta națiunile care dispun de resurse, centrul de transfer de tehnologie pentru vaccinuri cu ARNm pentru a asigura echitatea vaccinurilor pentru națiunile cu venituri mici și centrul pentru informații privind pandemiile și epidemiile pentru a îmbunătăți supravegherea colaborativă între țări.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te