Acum, cercetătorii au dezvoltat un nou instrument, pentru evaluarea vârstei biologice dintr-o singură scanare a creierului, efectuată la jumătatea vieții noastre.
Instrumentul, elaborat de o echipă internațională de oameni de știință, se bazează pe un set de date a 1.037 de persoane născute în Dunedin, Noua Zeelandă, în anii 1972 și 1973.
Sănătatea acestor persoane a fost urmărită cu atenție de-a lungul timpului, oferind oamenilor de știință o bază de date utilă pe termen lung, cu statistici care reflectă vârsta reală a organismului - nu câte zile de naștere au trecut.
Cât de repede îmbătrânești? O singură scanare cerebrală la jumătatea vieții poate dezvălui asta
Aici, cercetătorii au folosit aceste statistici, pentru a evalua îmbătrânirea biologică, și au antrenat un instrument pe care l-au numit DunedinPACNI – Ritmul Îmbătrânirii Calculat din NeuroImaging.
Numele rezumă funcția sa: de a potrivi îmbătrânirea cu markerii din creier. Sistemul are potențialul de a evalua rapid vârsta corpului, cu un grad ridicat de precizie și de aici riscurile pentru sănătate și boli, inclusiv șansele de demență.
În loc să fie nevoie de mai multe teste în timp, este necesară o singură scanare cerebrală.
Citeşte şi: Ar putea ajuta la combaterea Alzheimer. Descoperire surprinzătoare despre zahărul din creier
„Ceea ce este cu adevărat interesant la acest studiu este că am surprins cât de repede îmbătrânesc oamenii, folosind date colectate la vârsta mijlocie”, spune neurologul Ahmad Hariri, de la Universitatea Duke, din Carolina de Nord, conform sciencealert.com.
„Și ne ajută să prezicem diagnosticul de demență în rândul persoanelor mult mai în vârstă”, adaugă neurologul.
DunedinPACNI ia în considerare 99 de măsurători-cheie ale creierului, pentru a-și face evaluarea, inclusiv grosimea cortexului cerebral – care afectează limbajul și gândirea – și volumul materiei cenușii din creier.
Citeşte şi: Studiu revoluționar. Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate
După ce cercetătorii au dezvoltat DunedinPACNI, l-au testat pe o varietate de date din alte proiecte de cercetare în domeniul Sănătății, care au acoperit în total peste 50.000 de persoane.
S-a demonstrat că funcționează bine în estimarea vârstei biologice și în prezicerea viitoarelor probleme de sănătate, cum ar fi deficiențele cognitive și atacurile de cord.
Nu este un instrument care oferă o precizie perfectă, de fiecare dată, dar obține scoruri la fel de bune sau mai bune decât metodele actuale de evaluare a vârstei biologice, spun cercetătorii.
Citeşte şi: Test de sânge revoluționar: Poate spune vârsta biologică a organelor umane. De ce e importantă?
Mai mult, s-a dovedit a fi util în diferite grupuri demografice și socioeconomice. „Legătura dintre îmbătrânirea creierului și a corpului este destul de convingătoare”, spune Hariri. „Pare să surprindă ceva ce se reflectă în toate creierele”, adaugă acesta.
Dacă știm că organismul cuiva îmbătrânește mai repede decât vârsta sa cronologică, înseamnă că se pot lua măsuri pentru a reduce riscul de probleme de sănătate - ani sau chiar decenii înainte ca aceste probleme de sănătate să devină evidente.
Cât de repede îmbătrânești? O singură scanare cerebrală la jumătatea vieții poate dezvălui asta - Foto: Freepik/gpointstudio
Schimbările de dietă sau exerciții fizice, în acel moment, ar putea face o diferență majoră. Cercetătorii sunt interesați în special de prezicerea riscului diferitelor tipuri de demență, inclusiv a bolii Alzheimer.
Pe măsură ce oamenii trăiesc mai mult, în întreaga lume, rata demenței este în creștere, iar cea mai bună modalitate de a combate această afecțiune ar putea fi oprirea dezvoltării acesteia de la bun început.