Ar putea ajuta la combaterea Alzheimer. Descoperire surprinzătoare despre zahărul din creier

DE Florin Budescu | Actualizat: 07.07.2025 - 21:59
Femeie în etate acuzând o durere de cap - Foto: Pexels/Andrea Piacquadio
Femeie în etate acuzând o durere de cap - Foto: Pexels/Andrea Piacquadio
Bărbat în etate uitându-se la un album foto - Foto: Pexels/Pavel Danilyuk
Bărbat în etate uitându-se la un album foto - Foto: Pexels/Pavel Danilyuk

Aceasta ar putea să ajute la combaterea bolii Alzheimer. Descoperire surprinzătoare despre zahărul din creierul uman, care ar putea schimba faţa Neurologiei.

SHARE

Rezervele de glucoză din creier ar putea juca un rol mult mai semnificativ în degenerarea patologică a neuronilor decât și-au dat seama oamenii de știință, deschizând calea către noi tratamente, pentru afecțiuni precum boala Alzheimer .

Alzheimerul este o taupatie, adică o afecțiune caracterizată prin acumulări dăunătoare de proteine ​​tau, în interiorul neuronilor.

Nu este clar însă dacă aceste acumulări sunt o cauză sau o consecință a bolii. Un nou studiu adaugă acum detalii importante, dezvăluind interacțiuni semnificative dintre tau și glucoză, în forma sa stocată, de glicogen.

Ar putea ajuta la combaterea Alzheimer. Descoperire surprinzătoare despre zahărul din creier

Condusă de o echipă de la Institutul Buck pentru Cercetarea Îmbătrânirii, din SUA, cercetarea aruncă o nouă lumină asupra funcțiilor glicogenului din creier. Înainte, acesta era considerat doar o rezervă de energie pentru ficat și mușchi .

„Acest nou studiu contestă această opinie și o face cu implicații izbitoare”, spune biologul molecular Pankaj Kapahi, de la Institutul Buck. „Glicogenul stocat nu stă doar acolo în creier, ci este implicat în patologie.”

Bazându-se pe legăturile descoperite anterior între glicogen și neurodegenerare, cercetătorii au observat dovezi ale unor niveluri excesive de glicogen, atât în ​​modelele de tauopatie create la musculițele de fructe (Drosophila melanogaster), cât și în celulele creierului persoanelor cu Alzheimer.

Analize ulterioare au relevat un mecanism-cheie: proteinele tau întrerup descompunerea și utilizarea normală a glicogenului în creier, contribuind la acumularea periculoas,ă atât de tau, cât și de glicogen, precum și la reducerea barierelor de apărare ale neuronilor, conform sciencealert.com.

Crucială pentru această interacțiune este activitatea glicogen fosforilazei sau GlyP, principala enzimă însărcinată cu transformarea glicogenului într-un combustibil pe care organismul îl poate utiliza.

Atunci când cercetătorii au stimulat producția de GlyP la musculițele de fructe, rezervele de glicogen au fost utilizate încă o dată, ajutând la combaterea deteriorării celulare.

Bărbat în etate uitându-se la un album foto - Foto: Pexels/Pavel Danilyuk

„Prin creșterea activității GlyP, celulele creierului ar putea detoxifia mai bine speciile reactive de oxigen dăunătoare, reducând astfel daunele și chiar prelungind durata de viață a musculițelor-model tauopatice”, spune biologul Sudipta Bar, de la Institutul Buck.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te