Cât de eficiente sunt testele rapide cu care Slovacia a verificat toată populația. Ce spune Iohannis

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 04.11.2020 - 12:31
Foto: INQUAM Photos/ George Călin
Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Slovacia a folosit teste antigen, mai ieftine și mult mai rapide decât cele RT-PCR folosite în România. Acestea teste sunt folosite pe scară largă în țări precum SUA, Italia și India. Președintele Klaus Iohannis așteaptă concluziile din Slovacia.

SHARE

În  momentul de față există trei feluri de teste pentru depistarea SARS-CoV-2:

  • Teste RT-PCR care pun în evidență materialul genetic al virusului SARS-CoV-2
  • Teste rapide bazate pe detecția de antigen, care pun în evidență prezența unor proteine din componența virusului SARS-CoV-2– antigene virale
  • Teste rapide bazate pe detecția de anticorpi care pun in evidență anticorpii produși de corpul nostru ca răspuns la infecția COVID-19

În România, cifrele zilnice sunt anunțate pe baza folosirii testelor RT-PCR.

Slovacia însă, a folosit testele antigen, mult mai ieftine (până în 10 euro), mult mai rapide (max. 30 de minute) și care nu necesită aparatură și condiții speciale. În două zile au fost testați 3,6 milioane de oameni, fiind depistate 38.359 persoane pozitive, adică aproximativ 1% din total.

Teste rapide antigen produse în România Foto: DDS Diagnostic

Cum funcționează testele rapide în comparație cu testele RT-PCR

La sfârșitul lunii august, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a aprobat utilizărea de urgență a unui nou dispozitiv de testare rapidă pentru coronavirus care costă 5 USD, dă rezultate în 15 minute și nu necesită un laborator pentru prelucrare. Statele Unite cheltuiesc 760 de milioane de dolari pentru 150 de milioane din aceste teste, conform publicației Nature. Aceste teste sunt, de asemenea, un element cheie în strategiile de testare ale altor țări, cum ar fi India și Italia.

Atunci când a fost folosit la persoanele care au fost depistate pozitiv pentru SARS-CoV-2 cu un test PCR standard, testul antigen a identificat corect virusul în 95-100% din cazuri, dacă probele au fost colectate în decurs de o săptămână de la debutul simptomelor. Această proporție a scăzut la 75% dacă probele au fost prelevate la mai mult de o săptămână după ce pacienții au prezentat simptome. Sensibilitatea - sau rata de detectare corectă a infecțiilor - a celorlalte teste antigene utilizate în Statele Unite este între 84% și 98% atunci când o persoană este testată în săptămâna în care a prezentat simptome, conform studiilor citate de Nature.

Testele PCR de înaltă sensibilitate au o precizie de aproape 100% la depistarea persoanelor infectate, atunci când acestea sunt făcute corespunzător. Dar astfel de teste necesită personal instruit, reactivi specifici și aparatură scumpă, iar rezultatele vin după mai multe ore.

În timp ce un test PCR tipic poate detecta o singură moleculă de ARN într-un microlitru de soluție, testele antigen necesită o probă care să conțină mii - probabil zeci de mii - de particule de virus pe microlitru pentru a produce un rezultat pozitiv. Deci, dacă o persoană are cantități mici de virus în corpul său, testul ar putea da un rezultat fals negativ.

În schimb, testarea bazată pe antigen ar putea ajuta la identificarea rapidă a persoanelor care au un nivel ridicat de virus - cele care sunt cel mai probabil să fie infecțioase pentru alții - și să le izoleze de comunitate, spune Marion Koopmans, virolog la Universitatea Erasmus Centrul Medical din Rotterdam, Olanda. 

Încărcătura virală crește în primele zile ale infecțiilor cu SARS-CoV-2 și apoi scade treptat, cantități mici de ARN viral rămânând în nasul sau gâtul persoanei respective timp de săptămâni sau, eventual, luni. 

Deși nu există suficiente date pentru a echivala niveluri virale diferite în privința infecțiozității, există dovezi că este puțin probabil ca indivizii să răspândească virusul la aproximativ opt până la zece zile de la apariția simptomelor.

„Dacă riscați să transmiteți virusul către altcineva, veți avea o mulțime de particule virale, iar acestea ar apărea cu siguranță în testele antigenice”, spune Michael Mina, medic infecțios imunolog la Harvard T. H. Chan School of Public Health in Boston, Massachusetts, unul dintre susținătorii  testelor antigenice.

Cea mai eficientă cale ar fi este testarea frecventă - efectuată de mai multe ori pe săptămână. Acest lucru ar putea identifica rapid persoanele infectate, chiar dacă testele sunt mai puțin sensibile decât un test bazat pe PCR, deoarece cantitatea de virus din nas și gât crește în câteva ore, spune medicul american.

Mina și colegii săi au folosit modele statistice pentru a evalua această strategie. Ei sugerează că testarea persoanelor de două ori pe săptămână cu un test antigen ar putea fi mai eficientă pentru a reduce răspândirea SARS-CoV-2 decât testele mai precise efectuate o dată la două săptămâni. Un alt studiu, care a modelat diferite scenarii pentru redeschiderea în siguranță a campusurilor universitare, a avut rezultate similare.

Teste rapide pe aeropturile din Italia

Testele bazate pe antigeni sunt utilizate în unele dintre aeroporturile majore ale Italiei pentru a examina persoanele care sosesc din  țări  considerate a avea un risc ridicat de infecție. Rezultatele negative nu trebuie confirmate cu un test PCR. Ministrul italian al Sănătății, Roberto Speranza, a anunțat planurile de a utiliza teste antigenice pentru a verifica pasagerii din toate aeroporturile țării , iar un grup de experți a cerut guvernului italian să utilizeze testele rapide în școli și universități.

Teste antigen sunt produse și în România

Testul rapid COVID-19 Antigen, dezvoltat și produs de compania 100% românească DDS Diagnostic, este un test imunocromatografic calitativ pentru detectarea antigenelor SARS-CoV-2 în probe de tampon nazofaringian. Acest produs poate fi folosit încă din primele zile de la infectare, motiv pentru care este de mare ajutor în identificarea și monitorizarea eficientă a pacienților suspectați a fi infectați, susținând astfel demersul cadrelor medicale de limitare a efectelor pandemiei. Spre deosebire de testul pentru detectarea anticorpilor, acest test evidențiază antigenele de pe suprafața virusului și de aceea este recomandat pentru identificarea persoanele infectate și care pot fi surse de infecție, la rândul lor, în cazul în care nu sunt carantinate.  

Interpretare test antigen Foto: DDS DIagnostic

Iohannis: Dacă sunt clare și recomandabile, ne putem face o gândire în acest sens

"Experții nu sunt convinși că o testare în masă aduce un rezultat palpabil.  De exemplu, dacă noi doi (președintele și jurnalistul care a adresat întrebarea - n.r.) ne testăm, iar rezultatul este negativ, oricare dintre noi poate contacta virusul imediat după", a spus Klaus Iohannis, după conferința de presă pe care a susținut-o la Cotroceni.

"OMS nu recomandă testarea în masă, ci în baza unei anchete epidemiologice, așa cum se întâmplă în prezent la noi în țară.  Asteptăm să vedem ce aduce această testare în masă din Slovacia și dacă pot fi trase concluzii de acoolo. Dacă sunt clare și recomandabile, ne putem face o gândire în acest sens", a conchis președintele .

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te