Care parte a feței îmbătrânește prima dată și de ce? Cum putem avea ochi fără riduri?

DE Florentina Enache | Actualizat: 15.10.2024 - 13:00
Care parte a feței îmbătrânește prima dată și de ce? Cum putem avea ochi fără riduri? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Care parte a feței îmbătrânește prima dată și de ce? Cum putem avea ochi fără riduri? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Care parte a feței îmbătrânește prima dată și de ce? Cum putem avea o zonă a ochilor fără riduri?

SHARE

În zona ochilor apar semnele îmbătrânirii mai repede decât pe restul feței, însă care este motivul și cum putem încetini procesul?

Una dintre principalele caracteristici ale pielii pleoapelor este cât de subțire este. Comparativ cu pielea de pe alte părți ale feței, pleoapele au o epidermă foarte subțire (stratul care acționează ca o barieră față de mediu) și cel mai subțire derm (stratul responsabil pentru structura și rezistența pielii), a declarat dermatologul Dr. Geeta Yadav.

„Există atât de puțin țesut în această zonă și, dincolo de piele, nu există aproape deloc grăsime”, a adăugat ea. Acest lucru poate duce la fragilitate și sensibilitate.

Citește și: Sucul de fructe cu efect de antiîmbătrânire. Hidratează pielea și reduce inflamația din corp

„Pleoapele sunt o zonă comună pentru dermatologi pentru a găsi dermatită alergică de contact, printre alte erupții cutanate”, a declarat dermatologul Dr. David Li, conform HuffPost.

„De exemplu, puteți folosi un parfum care pare să reacționeze bine pe majoritatea părților corpului, dar dacă aveți o alergie la un ingredient și acesta intră în contact cu pielea pleoapelor, este foarte posibil să aveți o erupție cutanată în zonă.” Anumite ingrediente de îngrijire a pielii, precum retinolul și exfolianții, pot duce, de asemenea, la uscarea acestei zone.

Potrivit lui Li, există trei cauze principale ale ridurilor pleoapelor: suprasolicitarea mușchilor sau manipularea pielii, deteriorarea colagenului pielii noastre de către radicalii liberi și genetica.

„Clipitul singur probabil că nu crește riscul de apariție a ridurilor pleoapelor, dar strângerea excesivă a ochilor sau contracția mușchilor din jurul ochilor poate crea cu siguranță linii fine care duc la apariția ridurilor statice (riduri care sunt încă prezente în repaus) pe pleoapele superioare și inferioare”, a declarat Li.

Citește și: Alimentele care te fac să arăți cu 10 ani mai tânăr. Hidratează pielea și fac tenul de porțelan

De exemplu, dacă trageți de pleoape în mod frecvent (fie în timp ce vă machiați, vă frecați ochii sau trageți ochii în jos pentru a introduce lentilele de contact), ar putea duce în timp la laxitatea țesuturilor, ceea ce poate exacerba ridurile pleoapelor.

Îmbătrânirea și o pierdere generală a elasticității pielii, în care pielea nu mai este capabilă să se redreseze la fel de ușor, pot contribui, de asemenea, la apariția ridurilor pleoapelor.

„Dacă trageți de pielea unei persoane tinere, cu o piele suplă, aceasta va ricoșa și se va retrage imediat, dar pe măsură ce pielea își pierde colagenul și elastina, este mai puțin probabil să se retragă imediat și poate rămâne în poziția ciupită după eliberarea pielii - noi numim acest lucru un test de turgescență a pielii, sau capacitatea sa de a ricoșa”, a declarat Laura Fischer, asistentă medicală estetică la SkinSpirit.

Această pierdere de colagen și elastină poate face, de asemenea, pleoapele predispuse la deshidratare, ceea ce nu cauzează neapărat ridurile pleoapelor, dar poate accentua liniile din această zonă și le poate face să pară mai vizibile. (Este demn de remarcat faptul că și pielea tânără care este deshidratată poate accentua ridurile pleoapelor). Vestea bună: Acest lucru este temporar, iar o rutină de îngrijire hidratantă a pielii poate ajuta.

Citește și: Uleiul din fructe cu beneficii uimitoare pentru păr, piele, unghii și cuticule. Costă doar 15 lei

În cele din urmă, fumatul și expunerea excesivă la soare pot duce la lăsarea pleoapelor și la apariția ridurilor din cauza „deteriorării colagenului subiacent, care servește drept schelet pentru a crea acel aspect sănătos și plinuț al pielii”, a declarat Li.

Ce să faci în privința ridurilor pleoapelor

Potrivit lui Yadav, prevenirea poate fi de mare ajutor. „Protejarea ochilor cu ochelari de soare și utilizarea unei creme de ochi cu retinol pot ajuta la prevenirea formării ridurilor”, a spus ea.

În afară de acestea, asigurați-vă că dormiți suficient, evitați fumatul și consumați o dietă bogată în antioxidanți.

Menținerea pielii de pe pleoape hidratată este, de asemenea, esențială pentru a evita accentuarea oricăror linii. Yadav a recomandat utilizarea ingredientelor hidratante pentru îngrijirea pielii, cum ar fi acidul hialuronic și glicerina, și apoi utilizarea unor produse cu ceramide pentru a crea un aspect mai plinuț și mai neted al pleoapelor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te