Când se va încheia vaccinarea tuturor românilor împotriva COVID-19. Harta centrelor pentru populație

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 30.12.2020 - 22:41
Vaccinarea a început în România cu medicii. Foto Inquam Photos/George Călin

Autoritățile românești nu pot spune cu exactitate când se va încheia campania de vaccinare anti COVID-19, pentru că sunt multe date variabile. Totuși, există un termen maxim luat în calcul: mijlocul verii 2021.

SHARE

Datele privind vaccinarea anti COVID-19 sunt schimbătoare, pentru că depinde de mai mulți factori: câte vaccinuri vor fi aprobate în cele din urmă, ce fel de metodă va fi folosită pentru inoculare (într-o doză sau în două doze) și cât de repede vor fi produse, având în vedere cererea uriașă la nivel mondial. 

De asemenea, mai sunt câteva variabile locale: câte vaccinuri vor fi administrate zilnic prin infrastructura de sănătate și câți români vor accepta să se vaccineze.

În acest moment există un singur vaccin autorizat de Comisia Europeană (cel de la BioNtech-Pfizer) și încă unul înaintat din punct de vedere al autorizării (în luna ianuarie cel de la Moderna).

Atât BioNtech-Pfizer, cât și Moderna sunt cu două administrări (prima administrare și rapel), arată Grupul de Comunicare Strategică.

"Comisia Europeană are contracte cu șase companii (BioNtech- Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac) pentru achiziționarea vaccinurilor când acestea se vor dovedi sigure şi eficiente și Uniunea Europeană va da undă verde fiecăruia, după ce fiecare vaccin va fi acreditat de Agenţia Europeană a Medicamentelor.

Unele doze se vor pierde

AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac este posibil să prezinte vaccin cu monodoză (cu o singură administrare, fără rapel)", a precizat Guvernul, prin GSC.

Pe baza acestor date, autoritățile au făcut câteva calcule matematice:

- în cazul vaccinului de la BioNtech- Pfizer și Moderna, x vaccinuri = x/2 persoane vaccinate.

- în cazul celorlalte companii, x vaccinuri = x persoane vaccinate.

Tradus, asta înseamnă că din cele 10 milioane de doze care revin României de la Pfizer vor fi vaccinate circa 5 milioane de persoane.

"Și o mențiune: la vaccinurile cu două administrări, un număr de doze se vor pierde, având în vedere că vorbim de flacoane multidoză și de aceea datele sunt în continuă dinamică și nu trebuie privit strict matematic.

Oricând pot exista diferențe între cei programați și cei care în mod real se vor prezenta la vaccinare din diverse motive medicale", a precizat Grupul de Comunicare Strategică.

După ce va fi aprobat și vaccinul realizat de Moderna, Comisia Europeană va achiziționa încă 160 de milioane de doze, în două faze, care vor ajunge pentru 80 de milioane de europeni, inclusiv români. 

Ulterior, pe măsură ce vor fi aprobate și restul vaccinurilor de la celelalte patru companii cu care CE are contract, în UE și în România vor ajunge, în total, 1,5 miliarde de doze.

"Autoritățile estimează ca vaccinarea anti COVID-19 la un nivel sigur, de minum 70% din populație, să se încheie în România în mai-iunie. 

Deși în primele zile s-au efectuat doar câte 1.000 de vaccinuri pe zi, numărul mic e din cauza faptului că s-au făcut doar printre cadrele medicale. 

Pentru populație, vor fi amenajate centre de vaccinare în toată țara, iar numărul zilnic de vaccinări va crește și procesul se va desfășura mai rapid", a declarat dr. Radu Țincu, medic primar la Spitalul de Urgență Floreasca pentru Newsweek România.

Așadar, termenul estimativ este de șase luni până când pandemia de coronavirus va fi controlată în România.

 

Medicii de familie încă nu știu ce trebuie să facă

Vaccinarea anti COVID-19 se va face pentru etapele II (persoane cu risc, bătrâni sau cu comorbidități) și III (toată populația) prin centre de vaccinare fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua de medicină de familie, centre drive-through.

Vaccinarea nu este obligatorie și este gratuită.

Cei care doresc să se protejeze de coronavirus prin vaccin, se pot programa pe platforma on line, specială, realizată de guven, aici.

"Se dezvoltă, în acest moment, platforma de programare în care persoanele care doresc să se vaccineze pot face acest lucru on-line, telefonic sau prin medicul de familie și direcțiile de asistență socială din consiliile locale.

Se va comunica atât la nivel central cât și local momentul în care se pot programa persoanele în vederea vaccinării în funcție de etapa de vaccinare conform strategiei.

Conform recomandărilor OMS și strategiei de vaccinare împotriva COVID 19 din România, vor fi stabilite și transmise criteriile de prioritizare luând în calcul datele medicale (riscul de a face forme severe de boală), datele epidemiologice (riscul de infecție prin natura profesiei, riscul de transmitere a infecției la alte persoane - ex: persoanele din centrele de îngrijiri)", a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Deocamdată platforma este activă doar pentru cadrele medicale, dar urmează să fie activată și pentru restul populației.

Mulți medici de familie nu au fost informați despre modul cum se face programarea, potrivit datelor colectate de Newsweek România

"Știu că există un program în care să te înscrii, dar nu știu cum funcționează, nu am fost informați oficial încă", a declarat un medic de familie care a vrut să rămână anonim.

Harta centrelor de vaccinare din România poate fi consultată aici.

Termenul luat în calcul poate fi dat peste cap și dacă românii nu vor dori să se vaccineze. Studiile actuale arată că rata de acceptare a vaccinului anti-COVID-19 este mică în acest moment.

3 din 10 români declară că nu s-ar vaccina împotriva COVID-19, iar 4 din 10 spun că se vor vaccina doar dacă sunt convinși că va fi sigur, potrivit IRES.

Neîncrederea în vaccin și sistemul medical este mare, 45% din cei chestionați spunând că nu au încredere. 15% cred că virusul nu este periculos, iar 15% se tem de reacțiile adverse.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te