Cancerul de sân, doar o amintire? Cercetătorii au descoperit cum pot bloca celulele canceroase

DE Alin Crișan | 20.01.2024 - 11:30
Cancerul de sân, doar o amintire? Cercetătorii au descoperit cum pot bloca celulele canceroase - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Cancerul de sân, doar o amintire? Cercetătorii au descoperit cum pot bloca celulele canceroase. Rezultatele evidențiază o nouă strategie potențială pentru dezvoltarea unor tratamente țintite.

SHARE

Cercetătorii americani au dezvoltat cu succes o peptidă terapeutică care blochează înmulțirea rapidă a celulelor canceroase agresive.

Cancerul de sân, doar o amintire? Cercetătorii au descoperit cum pot bloca celulele canceroase

Rezultatele evidențiază o nouă strategie potențială pentru dezvoltarea unor tratamente țintite pentru cancerul de sân triplu negativ, care nu are în prezent nicio opțiune de tratament aprobată.

Medicamentele țintite atacă direct funcțiile celulelor canceroase, oferind o abordare mai precisă care să completeze tratamentele mai ample, precum chimioterapia.

O echipă de la Clinica din Cleveland, din Statele Unite, a conceput un tratament peptidic care, atunci când este administrat în celule, întrerupe procesele moleculare care stau la baza creșterii agresive a cancerului.

Medicamentul a oprit creșterea cancerului și a indus moartea celulelor tumorale, afectând doar celulele canceroase, în cadrul cercetărilor preclinice.

Studiul a fost publicat în numărul din ianuarie al revistei Molecular Cancer Therapeutics.

„Este devastator faptul că, în prezent, avem opțiuni atât de limitate pentru a ajuta persoanele cu cancer de sân triplu negativ”, spune dr. Ofer Reizes, de la centrul de cercetare a cancerului uterin.

„Sperăm ca rezultatele noastre să ofere speranță pentru aceste paciente și familiile lor și să servească drept punct de plecare pentru a introduce mai multe tratamente în circuitul de dezvoltare”, a precizat ea.

Peptidele sunt proteine scurte alcătuite din aminoacizi care reprezintă „elementele constitutive” ale unor proteine mai mari.

Proteinele naturale și cele sintetizate artificial sunt utilizate în mod obișnuit pentru a trata boli.

Unele peptide sunt utilizate pentru a suplimenta proteinele existente în organism, cum ar fi insulina la persoanele cu diabet.

Peptida în curs de dezvoltare, bazată pe o descoperire a Clinicii Cleveland din 2018, servește drept dovada conceptului acestui tip de medicament pentru cancerul de sân triplu negativ.

Întrucât celulele cancerului de sân triplu-negativ nu au anumiți receptori, medicamentele concepute pentru a trata alte subtipuri de cancer de sân nu vor funcționa.

În prezent, nu există niciun medicament țintit aprobat pentru cancerul de sân triplu-negativ, care reprezintă 15% din cazurile de cancer de sân.

Pentru a dezvolta noi medicamente, cercetătorii trebuiau să identifice ținte noi și eficiente.

Cercetătorii de la Clinica din Cleveland au descoperit anterior că Cx26, un tip de proteină numită conexină, formează un complex molecular în celulele cancerului de sân triplu negativ care le face mai susceptibile de a recidiva sau de a se răspândi în organism.

Echipa a lucrat pentru a găsi o modalitate de a întrerupe acest complex, ceea ce ar limita proprietățile canceroase ale celulelor.

Citește mai multe pe 360 Medical.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te