Într-un sondaj realizat pe mai mult de 1.000 de studenți, oamenii de știință au descoperit că persoanele care consumau produse lactate, precum brânza, înainte de culcare, erau mai predispuse la coşmaruri.
Posibil din cauza disconfortului intestinal, care perturbă somnul. Rezultatele sugerează că ceea ce se află în stomac ar putea influența ceea ce se întâmplă în visele tale.
Dar și că gustările de seară ar putea alimenta mai mult decât simplele pofte. Consumul excesiv de lactate ar putea face mai mult decât să deranjeze stomacul: ar putea să perturbe somnul.
Brânza consumată noaptea târziu poate alimenta coșmarurile. Cum este posibil aşa ceva?
Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit o legătură solidă între coșmaruri și intoleranța la lactoză. Probabilul vinovat?
Disconfortul gastrointestinal, cum ar fi gazele sau balonarea, se poate strecura în visele oamenilor și poate perturba somnul odihnitor al acestora.
Dr. Tore Nielsen, de la Universitatea din Montréal, autoarea principală a studiului publicat în "Frontiers in Psychology", a explicat: „Gravitatea coșmarurilor este puternic asociată cu intoleranța la lactoză și alte alergii alimentare.
Citeşte şi: Cartofii din grădină care NU au calorii. Îi mănânci prăjiți, cu brânză și ouă fără să te îngrași
Aceste noi descoperiri implică faptul că schimbarea obiceiurilor alimentare ale persoanelor cu anumite sensibilități alimentare ar putea atenua coșmarurile.
De asemenea, ar putea explica de ce oamenii dau atât de des vina pe lactate, pentru coșmaruri!”
Pentru a explora legătura dintre dietă și somn, cercetătorii au chestionat 1.082 de studenți de la Universitatea MacEwan, conform scitechdaily.com.
Citeşte şi: Alimentul pe care să-l consumi noaptea ca să dormi bine. Slab în calorii, ajută la slăbit
Participanții au răspuns la întrebări despre tiparele lor de somn, experiențele viselor, starea generală de sănătate și obiceiurile alimentare.
Aproximativ o treime dintre studenți a acuzat coșmaruri frecvente. Femeile erau mai predispuse să aibă un somn necorespunzător, să-și amintească visele și să raporteze intoleranțe alimentare sau alergii.
Aproximativ 40% dintre participanți credeau că anumite alimente sau mâncatul târziu le afectau somnul, iar 25% au spus că anumite alimente păreau să le înrăutățească somnul.
Citeşte şi: Brânza de vaci, beneficiile ascunse pentru organismul tău. De ce să o consumi tot mai des?
Rezultatele au arătat că elevii care au avut diete mai puțin sănătoase au avut tendința de a avea mai multe vise neplăcute și erau mai puțin predispuși să și le amintească.
Deși credința că alimentele pot influența visele a fost mult timp populară, dovezile științifice au fost limitate. Acest nou studiu ajută la umplerea acestei lacune.
„Suntem întrebați în mod curent dacă alimentele afectează visele - în special de către jurnaliști, în timpul sărbătorilor axate pe mâncare”, a spus Nielsen. „Acum avem câteva răspunsuri.”
Au dat vina pe mâncare oricum
Majoritatea participanților care au dat vina pe mâncare pentru somnul prost au crezut că dulciurile, alimentele picante sau lactatele erau responsabile.
Doar o proporție relativ mică - 5,5% dintre respondenți - au considerat că ceea ce au mâncat le-a afectat tonul viselor, dar mulți dintre acești oameni au spus că au crezut că dulciurile sau lactatele le fac visele mai tulburătoare sau mai bizare.
Când autorii au comparat rapoartele despre intoleranțe alimentare cu cele despre coșmaruri și somn insuficient, au descoperit că intoleranța la lactoză a fost asociată cu simptome gastrointestinale, coșmaruri și o calitate scăzută a somnului.
Eviţi să dormi
Este posibil ca consumul de lactate să activeze tulburările gastrointestinale, iar disconfortul rezultat să afecteze visele oamenilor și calitatea odihnei lor.
„Coșmarurile sunt mai grave pentru persoanele cu intoleranță la lactoză, care suferă de simptome gastrointestinale severe și al căror somn este perturbat”, a spus Nielsen.
„Acest lucru are sens, deoarece știm că alte senzații corporale pot afecta visele. Coșmarurile pot fi foarte perturbatoare, mai ales dacă apar des, deoarece tind să trezească oamenii din somn într-o stare disforică.
De asemenea, ar putea produce comportamente de evitare a somnului. Ambele simptome vă pot priva de un somn odihnitor.”
Mai dietetic
Acest lucru ar putea explica și de ce mai puțini participanți au acuzat o legătură între mâncarea lor și visele lor, decât într-un studiu anterior.
Acesta a fost realizat de Nielsen și de colegul său, dr. Russell Powell, de la Universitatea MacEwan, cu unsprezece ani mai devreme, pe o populație similară.
O mai bună conștientizare a intoleranțelor alimentare ar putea însemna că studenții din prezentul studiu au consumat mai puține alimente susceptibile de a le activa intoleranțele și de a le afecta somnul.
Dacă acesta este cazul, atunci intervențiile dietetice simple ar putea ajuta oamenii să își îmbunătățească somnul și sănătatea generală.
Totuși, pe lângă legătura robustă dintre intoleranța la lactoză și coșmaruri, nu este clar cum funcționează relația dintre somn și dietă.
Este posibil ca oamenii să doarmă mai puțin bine pentru că mănâncă mai puțin bine, dar este de asemenea posibil ca oamenii să nu mănânce bine pentru că nu dorm bine.