sâmbătă 27 decembrie
EUR 5.0890 USD 4.3140
Abonează-te
Newsweek România

Bananele cresc glicemia? Nutriționiștii explică adevărul și demontează miturile despre zahăr și diabet

Data publicării: 27.12.2025 • 13:30
Bananele cresc glicemia? Nutriționiștii explică adevărul și demontează miturile despre zahăr și diabet - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Bananele cresc glicemia? Nutriționiștii explică adevărul și demontează miturile despre zahăr și diabet - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Bananele sunt adesea considerate dăunătoare pentru diabetici din cauza zahărului natural, însă nutriționiștii spun că ele nu provoacă întotdeauna creșteri bruște ale glicemiei și pot face parte dintr-o alimentație echilibrată.

Bananele sunt adesea subiect de controverse, în special în ceea ce privește efectul lor asupra nivelului de zahăr din sânge, scrie UNIAN

Se crede adesea, de exemplu, că diabeticii ar trebui să le evite din cauza conținutului lor natural ridicat de zahăr.

De fapt, organismul nu reacționează întotdeauna la banane cu o creștere bruscă a glicemiei.

Bananele cresc glicemia? Nutriționiștii explică adevărul și demontează miturile despre zahăr și diabet

Pentru a demonta aceste mituri, Eatingwell a discutat cu nutriționiști.

Fiecare aliment afectează organismul în același mod de fiecare dată când este consumat.

Dar când vine vorba de banane și nivelul zahărului din sânge, intră în joc mai mulți factori: indicele glicemic, coacerea și conținutul de fibre.

Indicele glicemic

Indicele glicemic (IG) este un instrument folosit pentru a evalua cât de repede crește nivelul zahărului din sânge după consumul de alimente bogate în carbohidrați, pe o scală de la 0 la 100.

„Bananele au un IG moderat - variind între 42 și 62.

Dar IG-ul măsoară doar viteza, nu spune toată povestea”, spune nutriționistul Whitney Stewart, MS.

În acest caz, încărcătura glicemică (IG) este importantă.
 
Conform unui studiu publicat în revista MDPI , această metrică ia în considerare atât IG-ul, cât și cantitatea de carbohidrați dintr-o porție obișnuită.
 
Stewart a explicat că IG este important deoarece răspunsul glicemiei depinde de câte banane consumi și cu ce le consumi, nu doar de cât de repede sunt digerate.
 
Consumul unei banane mici sau medii împreună cu alte alimente va avea un efect foarte diferit asupra nivelului de zahăr din sânge față de consumul unei banane mari separate.
 
De fapt, „o banană medie are un IG moderat, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să provoace creșteri bruște ale zahărului din sânge, mai ales atunci când este consumată ca parte a unei mese echilibrate”, spune Stewart.
 

Coacere și conținut de zahăr

Coacerea unei banane nu este doar un semn al gustului și texturii sale.
 
Este, de asemenea, un semn al cât de repede fructul poate crește nivelul zahărului din sânge.
 
Conform unui studiu publicat în Wiley Online Library, atunci când o banană se coace, amidonul este transformat în zaharuri simple, unul dintre acestea fiind glucoza.
 
Acest lucru a fost subliniat de Kimberly Rose, dietetician înregistrat și specialist certificat în diabet.
 

Conținut de fibre

Pe lângă zaharurile naturale, bananele conțin fibre, care afectează digestia și nivelul zahărului din sânge.
 
Potrivit lui Stewart, aceste fibre sunt de două tipuri: solubile și insolubile.
 
„Fibrele solubile încetinesc digestia și absorbția zahărului.
 
De asemenea, susțin sănătatea intestinală prin hrănirea bacteriilor intestinale benefice”, a explicat expertul.
 
 
Între timp, fibrele insolubile mențin o digestie normală.
 
„Împreună, ambele tipuri de fibre din banane ajută la un răspuns al glicemiei mai controlat și mai lent decât ceea ce se întâmplă atunci când mănânci chipsuri, biscuiți sau prăjituri”, a remarcat nutriționistul.
 

Ce alte beneficii au bananele?

Potrivit lui Stewart, bananele sunt o sursă de potasiu, care susține sănătatea inimii și ajută la reglarea tensiunii arteriale.
 
De asemenea, conform unui studiu publicat în MDPI , antioxidanții și dopamina pe care le conțin ajută la reducerea inflamației.
 
 
În plus, aceste fructe sunt o sursă bună de vitamina B6, care este implicată în peste 100 de reacții enzimatice din organism, importante pentru dezvoltarea sistemului nervos, funcția imunitară și metabolismul proteinelor, a explicat Rose-Francis.
Mai multe articole din secțiunea Sănătate
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră