Bananele cresc glicemia? Nutriționiștii explică adevărul și demontează miturile despre zahăr și diabet
Bananele sunt adesea considerate dăunătoare pentru diabetici din cauza zahărului natural, însă nutriționiștii spun că ele nu provoacă întotdeauna creșteri bruște ale glicemiei și pot face parte dintr-o alimentație echilibrată.
Bananele sunt adesea subiect de controverse, în special în ceea ce privește efectul lor asupra nivelului de zahăr din sânge, scrie UNIAN
Se crede adesea, de exemplu, că diabeticii ar trebui să le evite din cauza conținutului lor natural ridicat de zahăr.
De fapt, organismul nu reacționează întotdeauna la banane cu o creștere bruscă a glicemiei.
Bananele cresc glicemia? Nutriționiștii explică adevărul și demontează miturile despre zahăr și diabet
Pentru a demonta aceste mituri, Eatingwell a discutat cu nutriționiști.
Fiecare aliment afectează organismul în același mod de fiecare dată când este consumat.
Dar când vine vorba de banane și nivelul zahărului din sânge, intră în joc mai mulți factori: indicele glicemic, coacerea și conținutul de fibre.
Indicele glicemic
Indicele glicemic (IG) este un instrument folosit pentru a evalua cât de repede crește nivelul zahărului din sânge după consumul de alimente bogate în carbohidrați, pe o scală de la 0 la 100.
„Bananele au un IG moderat - variind între 42 și 62.
Dar IG-ul măsoară doar viteza, nu spune toată povestea”, spune nutriționistul Whitney Stewart, MS.