Agenţia Naţională de Transplant acuză dezinformări despre traficul și vânzarea de organe

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 29.10.2019 - 13:11

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) a transmis, marţi, că există o criza de încredere în sistemul de transplant, ”indusă prin campanii şi informaţii nereale şi iresponsabile”, care ”marchează un mare pas înapoi şi duce la pierderea de vieţi omeneşti”.

SHARE

Agenţia anunţă că în ultimele luni a crescut numărul donatorilor, doar în ultimele 2 săptămâni fiind efectuate 10 transplanturi de rinichi, 5 de ficat, un transplant de cord şi un transplant de plămân.

”Anumite informaţii legate de traficul şi de vânzarea de organe sunt vehiculate periodic în spaţiul public, în diverse contexte. Preocuparea noastră de zi cu zi este ca pacienţii respectivi să aibă acces la această formă de vârf a practicii medicale într-un mod unitar şi echitabil. După 2 ani în care activitatea de transplant a cunoscut o scădere dramatică, ultimele luni ale acestui an au însemnat un reviriment important al transplantului, tradus prin numeroase vieţi salvate, fiind regretabil şi de neînţeles că se continuă campania ştirilor negative, prezentate într-un mod tendenţios aproape după fiecare succes din ultima perioadă”, a transmis, marţi, ANT, citată de News.ro.

ANT a precizat că ”criza de încredere în sistemul de transplant, indusă prin campanii şi informaţii nereale şi iresponsabile, marchează un mare pas înapoi şi duce la pierderea de vieţi omeneşti”.

”ANT solicită public organelor competente să dispună măsuri pentru identificarea şi depistarea oricăror fapte ce ar putea face obiectul unei asemenea activităţi ilegale. Menţionăm faptul că la nivelul instituţiei noastre a fost primită o informare din partea Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul IGPR în legătură cu efectuarea unei anchete care vizează site-urile cu anunţuri privind vânzarea de organe”, a mai transmis ANT.

În ultimele luni activitatea de transplant se relansează, astfel, dacă în anul 2018 au fost doar 65 de donatori în moarte cerebrală şi 75 de donatori vii de ficat şi rinichi, anul acesta, începând din luna martie, numărul de donatori în moarte cerebrală a fost aproape egalat (62) şi au fost realizate 52 de transplanturi de ficat şi rinichi cu donator în viaţă.

Doar în ultimele 2 săptămâni s-au realizat 10 transplanturi de rinichi, 5 transplanturi de ficat, 1 transplant de cord în România şi 2 pentru cetăţeni din Eurotransplant, 1 transplant de plămân.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.