7 trucuri pentru a scăpa de răul de mașină. Cafeaua - NU, Coca Cola - DA. Fără telefon mobil

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 19.11.2022 - 17:03
2/3 dintre oameni suferă de o formă 
mai ușoară sau mai accentuată de rău de mașină

Răul de mașină poate să transforme o călătorie mult-așteptată într-un adevărat coșmar. Reacția naturală la un stimul artificial este complexă și nu poate fi vindecată. Conform specialiștilor, însă, există mai multe metode de a-i diminua efectele.

SHARE

Expresia „Mi-e rău!“ induce garantat frica în orice șofer. Traficul aglomerat, cu multe opriri și porniri, și șoselele virajate înrăutățesc afecțiunea cu care se confruntă două treimi dintre oameni. Răul de mașină este mai des întâlnit în cazul pasagerilor, în special la copii și adolescenți, fiind mai accentuat dacă aceștia stau pe locurile din spate, cu ochii pe telefoane sau tablete, jucându-se sau urmărind filme. Iar primele simptome apar, în medie, după doar 10 minute de mers, conform unui studiu realizat de Ford, cu ajutorul unor experți în răul de mișcare.

Căscatul și transpirația excesivă sunt semnele care avertizează asupra apariției afecțiunii cauzate de diferențele dintre semnalele pe care creierul le primește de la ochi și de la organele care asigură echilibrul, localizate în urechea internă. Copiii mici nu au această problemă. Răul de mașină începe să apară atunci când aceștia merg în picioare.

În teste, a fost descoperit faptul că, dacă ecranele erau ținute mai sus și voluntarii puteau vedea parțial șoseaua, șansele ca aceștia să se simtă rău scădeau. Experimentele ulterioare vor explora posibilitatea ca imaginea șoselei să fie transmisă în habitaclu, astfel încât pasagerii care nu se uită înainte să fie astfel avertizați că urmează viraje sau denivelări la trecerea peste poduri, de exemplu.

Prof. Dr. Jelte Bos, care activează în cadrul Organizației Olandeze de Științe Aplicate, specializat în sisteme perceptuale și cognitive, atrage atenția că, „în cazul multor părinți care cred că propriul copil are o problemă cu răul de mașină, este posibil ca acesta să aibă, pur și simplu, o problemă cu modul în care ei șofează“ și dă câteva sfaturi utile.

1. Recomandați persoanei care are rău de mașină să se mute pe locul central din spate sau, de preferat, pe locul pasagerului din dreapta față, pentru a putea vedea drumul.

2. Conduceți liniar și, pe cât posibil, evitați frânele bruște, accelerațiile puternice și gropile din asfalt.

3. Distrageți atenția celor care suferă rău de mașină. O melodie cântată de toată familia, de exemplu, i-ar putea ajuta pe copii.

4. Beți cola, mâncați biscuiți cu ghimbir, dar evitați cafeaua. 

5. Folosiți o pernă sau un suport special, pentru a păstra pe cât posibil capul fix.

6. Porniți aerul condiționat, pentru a face aerul proaspăt să circule.

7. Nu vă jucați pe telefon sau tabletă. Nici cititul nu este recomandat în mișcare. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te