Un val de pneumonie la copii, ce a umplut spitalele din China, intră în Europa. Experții avertizează

DE Adina Mutăr | Actualizat: 01.12.2023 - 17:44
Un val de pneumonie la copii, ce a umplut spitalele din China, intră în Europa - Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Un val de pneumonie la copii, ce a umplut spitalele din China, intră în Europa. Experții avertizează Europa să se pregătească pentru cel mai rău scenariu din cauza „focarului misterios” din China.

SHARE

Un val de pneumonie la copii, de origini incerte, ce a umplut spitalele din China, intră în Europa. Experții avertizează sistemele de sănătate din Europa să fie pregătite pentru scenarii îngrijorătoare.

Dr Joseph Ambani, expert în boli infecțioase, a declarat că în prezent nu se știe suficient despre boala respiratorie „îngrijorătoare”, dar sistemele de sănătate din Europa trebuie să se pregătească pentru ce e mai rău.  

Un val de pneumonie la copii, ce a umplut spitalele din China, intră în Europa. Experții avertizează

„Este esențial să știm dacă este o tulpină nouă sau o mutație a unui virus existent. Aceste informații ne modelează predicțiile despre răspândirea și virulența sa”, a declarat Ambani pentru Daily Express.

„Dacă este un virus nou, ne aventurăm în necunoscut, cu potențial atât pentru o virulență mai mare, cât și cu o lipsă de imunitate în populație.”

În prezent, China spune că boala respiratorie provine de la infecția bacteriană, RSV, virus de gripă sau al „răcelii comune”, dar există o îngrijorare tot mai mare că Beijingul îi „diminuează” severitatea, ce s-ar putea dovedi deosebit de periculoasă pentru Europa din cauza îmbătrânirii populației.

Boala respiratorie misterioasă se răspândește rapid în China, iar spitalele sunt  supraîncărcate cu copii bolnavi. Școlile au fost închise în zone de focar.

Copiii prezintă așa-numitul „sindrom al plămânului alb”, inflamație la plămâni și febră mare, dar fără tuse.

Simptomele pneumoniei sunt notoriu mai grave la persoanele în vârstă, care s-ar putea confrunta cu consecințe grave, potrivit doctorului Ambani.​

Focarul este prezent deja în Europa, Olanda confruntându-se cu un val șocant de cazuri de pneumonie în rândul copiilor, potrivit the-sun.com.

Un număr alarmant de cazuri de pneumonie a fost detectat și în Suedia și Elveția, cu o creștere similară ca cea din China.

OMS a cerut oficial „informații detaliate”

Danemarca are deja un focar de pneumonie, potrivit Statens Serum Institut (SSI), un grup de cercetare din Copenhaga care face parte din Ministerul Danez al Sănătății.

Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) a declarat că „monitorizează îndeaproape situația”.

Profesorul Dame Jenny Harries, directorul executiv, a declarat că trebuie să se acorde o atenție sporită cauzei oricărei raportări crescute a grupurilor de boli, inclusiv a acestei boli manifestată la copiii chinezi.

„UKHSA monitorizează îndeaproape situația și va continua să lucreze cu parteneri internaționali pentru a evalua informațiile emergente pe măsură ce acestea devin disponibile”.

India, Indonezia, Nepal, Taiwan, Tailanda și Vietnam au fost, de asemenea, alertate pentru a verifica existența unui focar similar.

OMS a cerut oficial „informații detaliate” săptămâna trecută, deoarece cazurile au continuat să crească.

SUA au raportat o creștere puternică a cazurilor de virus respirator la copii, dar medicii spun că niciun focar nu este cauzat de un agent patogen nou și nu toate cazurile de pneumonie sunt cauzate de aceeași infecție.

Experții americani susțin că este vorba de un amestec de mai multe infecții  bacteriene și virale de sezon ce lovesc simultan, punând presiune asupra spitalelor.

Vârsta medie a pacienților este de opt ani, deși unii au doar trei ani, ce se prezintă cu febră, tuse și oboseală.

Dr. Amesh Adalja, expert în boli infecțioase de la Universitatea Johns Hopkins din Maryland, a declarat pentru DailyMail.com că este de părere că focarele de pneumonie care apar în întreaga lume s-ar putea datora naturii „ciclice” a micoplasmei.

„Micoplasma trece prin cicluri epidemice la fiecare câțiva ani și asta poate fi ceea ce se întâmplă la nivel global în acest moment”.

El este de părere că în China cazurile de infecții virale și bacteriene cresc alarmant, din cauza că e prima iarnă fără restricții pandemice și înregistrează un număr sporit de Covid, gripă și RSV, precum și micoplasmă.

SUA, Canada și Europa – unde restricțiile Covid au fost ridicate mai devreme – au fost lovite de creșteri masive ale acestor viruși anul trecut.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te