400 de milioane de euro, investite în digitalizarea sistemului de sănătate: „Câştigăm timp”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 28.11.2023 - 17:30
400 de milioane de euro, investite în digitalizarea sistemului de sănătate, conform secretarului de stat din Ministerul Sănătății, Alexandru Rogobete
400 de milioane de euro, investite în digitalizarea sistemului de sănătate

400 de milioane de euro au fost investite în digitalizarea sistemului de sănătate din România, în ultimele 12 luni, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Alexandru Rogobete.

SHARE

Suma de 400 de milioane de euro, investită în ultimele 12 luni în digitalizare și management medical al sistemului medical românesc, a provenit din fonduri alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

400 de milioane de euro, investite în digitalizarea sistemului de sănătate: „Câştigăm timp”

Sistemul de sănătate din țara noastră a primit o infuzie de 400 de milioane de euro ce au fost investite în digitalizare și management medical smart.

„Sistemul de sănătate din România face un veritabil salt în timp, de la a funcţiona exclusiv pe hârtie, la digitalizare şi management medical smart. Numai în ultimele 12 luni am primit o infuzie de aproximativ 400 de milioane de euro, din PNRR, pentru proiecte de digitalizare.

Sunt proiecte concrete care funcţionează şi îşi produc efectele”, a declarat Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, responsabil cu implementarea PNNR în Sănătate, în cadrul celei de-a 25-a întâlniri a eHealth Network Grup organizat de Comisia Europeană la Bruxelles, conform news.ro.

Acesta a subliniat că suma a fost alocată prin PNRR, pentru proiecte de digitalizare.

Citește și: Manager de spital, despre PNRR: „România a pierdut cu nonşalanţă 700 de milioane de euro”

La meeting-ul eHealth au fost prezentate şi dezbătute planurile de acţiune pentru digitalizarea sistemului de sănătate din România.

Dezvoltarea infrastructurii digitale la nivelul spitalelor, prescripţia digitală şi dosarul electronic al pacientului se află printre priorităţile majore. Alte elemente esenţiale ţin de interoperabilitatea sistemelor digitale din sănătate, atât la nivelul României, cât şi al statelor membre.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, a votat din partea României pentru adoptarea ghidurilor de finanţare în statele membre pentru realizarea de sisteme digitale comune. Acestea ar include rezultatele de laborator, investigaţiile imagistice şi fişele de externare.

„Realizarea unor sisteme digitale integrate şi interoperabile este în sprijinul pacienţilor din România. Câştigăm timp, reducem erorile şi suntem interconectaţi într-o reţea europeană de sănătate. Am prezentat în cadrul şedinţei eHealth organizată de Comisia Europeană necesitatea unui organism de coordonare şi integrare a datelor din sănătate”, a mai subliniat Alexandru Rogobete, potrivit aceleiași surse.

Citește și: 200.000 € pentru digitalizarea sistemului de raportare al stocurilor de medicamente: „Prin PNRR”

Ministerul Sănătăţii urmează să finalizeze proiectul „Sistem Informatic pentru Evidenţa Clinică a secţiilor A.T.I. (S.I.E.C.-A.T.I.) “cu o valoare de 134.498.076,93 lei finanţare externă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.

În program sunt integrate 18 spitale. Proiectul urmăreşte crearea unui centru operativ al situaţiilor de urgenţă. Inclusiv acest sistem va fi interconectat atât cu sistemele existente cât şi cu viitoarele sisteme implementate în sănătate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te