Who's your daddy? Umbrele justiției de la CCR

DE Alexandru Pop | Actualizat: 08.06.2018 - 15:22

Judecătorii care au aruncat în aer Constituția României sunt Valer Dorneanu, Marian Enache, Maya Teodoriu, Varga Atilla, Mona Pivniceru și Petre Lăzăroiu. Primii cinci au un numitor comun. Au fost numiți cu sprijinul PSD. Ultimul, însă, a fost numit de Traian Băsescu.

SHARE

Valer Dorneanu (73 de ani) a fost procuror la sectoarele 5 și 6 din Capitală în regimul comunist din 1967 până în 1974, apoi a fost expert juridic pe probleme de legislaţia muncii la Uniunea Generală a Sindicatelor din România, o altă anexă a PCR. A fost din nou procuror în perioada 1980-1985 la Direcția Recursuri Extraordinare Civile din Procuratura Generală. Din 1985, până în 1989, a fost consilier al Consiliului Legislativ. Firește, după Revoluție a făcut carieră în toate structurile PSD. 

La 26 martie 2013, Camera Deputaţilor a hotărât numirea lui Valer Dorneanu în funcţia de judecător la CCR, la propunerea PSD. În octombrie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii a decis că șeful CCR, Valer Dorneanu, a încălcat independenţa Justiţiei, după ce s-a antepronunţat în dosarul Belina.

Venituri de peste 420.000 de lei 

Conform declarației de avere din iunie 2017, Valer Dorneanu câștigase, în 2016, peste 420.000 de lei, cumulând venituri din pensie (145.836 lei), din indemnizația de la CCR (226.041 lei) și din salariul de profesor de la Universitatea Nicolae Titulescu (49.985 lei). 

Cronicar comunist

Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale, are și un trecut de cronicar al unei epoci când drepturile omului erau călcate în picioare. În 1981, la Editura Politică apărea volumul „Participarea sindicatelor la elaborarea și aplicarea legislației muncii“, care (potrivit indicațiilor de pe copertă) fusese elaborat „în sprijinul activității organizațiilor de partid, de masă, obștești și a consiliilor oamenilor muncii”. Lucrarea de 110 pagini este semnată de Valer Dorneanu și Mihail Albici.

Valer Dorneanu


În prima parte a lucrării, autorii arată rolul activ pe care sindicatele trebuie să și-l asume, în societatea comunistă, în elaborarea legislației muncii, pentru îndeplinirea obiectivelor de partid. „Sindicatele trebuie să asigure unirea conștientă a tuturor oamenilor muncii în activitatea de dezvoltare economico-socială a țării și, totodată, să acționeze pentru întărirea controlului organizat desfășurat de clasa muncitoare, de oamenii muncii asupra felului cum se aplică legile și hotărârile de stat și de partid, asupra conducerii tuturor domeniilor de activitate”, este
citatul din Nicolae Ceaușescu ales de Valer Dorneanu ca motto al cărții. 

Dosar de rețea la Securitate, pierdut

Marian Enache (64 de ani) a fost numit ca judecător al CCR prin Hotărârea Senatului României nr. 80 din 7 iunie 2016, la propunerea PSD, pentru un mandat de 9 ani. A lucrat ca avocat la Barourile Iași și Vaslui din 1977 până în 1990, după care a obținut mai multe funcții pe lângă Ion Iliescu și a fost parlamentar din partea PSD și UNPR. El a mai fost și membru ApR și PC. În 1997, a obținut titlul de Doctor în Drept, specialitatea Drept Constituțional, la Universitatea
București.

Marian Enache


Principala controversă este legătura lui Marian Enache cu Securitatea. CNSAS precizează că el a avut dosar de reţea, însă acesta nu s-a păstrat în arhivă: „În baza notei de constatare nr. S/DI/I/585, din data de 23.03.2009, întocmită de către Direcţia de Specialitate din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, în care se regăsesc următoarele elemente: SRI a comunicat că domnul Enache Marian figurează cu dosar F.R. (fond reţea) 7259/Vaslui, dar dosarul nu s-a păstrat în arhivă”.

Numită pe vremea USL

Mona-Maria Pivniceru (59 de ani) este judecător constituțional numit prin decizia Senatului României din 26 martie 2013, la propunerea PNL, dar cu sprijinul PSD care făcea parte atunci din USL. Ea și-a început cariera în drept, ca avocat, în perioada 1982, în Baroul Vaslui.
Din 1991, a intrat în magistratură la Judecătoria Iași, urcând toate treptele profesionale și ajungând judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție în 2010. A fost aleasă ca membru în Consiliul Superior al Magistraturii. În paralel, a fost profesor de drept civil și îndrumător de doctorat la Universitatea A.I. Cuza din Iași. Totodată, a făcut parte din Consiliul Științific al Inistitutului Național al Magistraturii.  În perioada 23 august 2012 - 27 martie 2013,
 a fost ministru al Justiției în Guvernul Ponta, fiind susținută de PNL și având o relație apropiată cu Mihail Vlasov, fostul șef al Camerei de Comerț și Industrie a României. Ulterior, Mihail Vlasov a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

A trecut prin guvernele Năstase și Ponta 

Simona Maya Teodoriu (47 de ani) a fost numită ca judecător constituțional în februarie 2015 și este principalul om al PSD în CCR. În 2003, a scris volumul „Răspunderea civilă pentru dauna ecologică”. A fost secretar de stat la Ministerul Justiției, în Guvernul Ponta, din 2012 până în 2015.

Între 2001 şi 2004, a fost director al Direcţiei Afaceri Europene şi Programe şi secretar de stat în Ministerul Justiţiei pe vremea Rodicăi Stănoiu.

Attila, omul UDMR, susținut de PSD

Varga Attila (55 de ani) a fost numit de Camera Deputaților la 13 iulie 2016, la propunerea UDMR, dar cu largul sprijin al PSD. Din 1986, până în 1990, a fost „juristconsult la mai multe unități economice”, conform CV-ului de pe site-ul CCR. Din 1990, a fost deputat UDMR . Din 2006 este doctor în drept constituțional. Din 1998, este cadru didactic al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Extensia Satu-Mare, a Universităţii „Babeş-Bolyai”.

Lăzăroiu, mandat controversat

Petre Lăzăroiu (65 de ani) este judecător constituțional din 2008, numit la propunerea președintelui Traian Băsescu. L-a înlocuit timp de doi ani pe fostul judecător Petre Ninosu, care decedase, apoi a fost renumit pentru 9 ani, din iunie 2010.
A fost jurist-consult stagiar la Combinatul de Articole Tehnice din cauciuc – Jilava, din 1978, până 1980, apoi jurist-consult, din 1980, până în 1993 la Întreprinderea Mecanică de Utilaj Chimic București. Apoi, a fost judecător financiar până în 2003 la Curtea de Conturi, avocat în Baroul București din 2004 până în 2008. În paralel, are o carieră de profesor la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir.

Petre Lăzăroiu


Mandatul lui Lăzăroiu ar avea probleme de legalitate, întrucât Constituția prevede foarte clar, la art. 142, alin. 2, că mandatul de 9 ani „nu poate fi prelungit sau înnoit”. Iar el are deja 10 ani. Judecătorul Bogdan Mateescu, membru al CSM, a scris pe Facebook: „Tudorel Toader: «Nu există decizie CCR care să nu fie respectată de orice persoană sau autoritate».  
Însă eu tot reflectez asupra caracterului general obligatoriu al oricărei decizii a CCR, nu doar al unora, pentru că vreau să înțeleg și mărturisesc că sunt într-un mic blocaj. Am în vedere, așa cum am spus, situația dlui. judecător constituțional care stă în funcție de 10 ani, deși CCR a zis negru pe alb general obligatoriu acum vreo două luni că e neconstituțional mecanismul prin care se tinde la depășirea termenului constituțional de 9 ani. Așadar, dânsul este în funcție și azi”. 


Citește dosarul „Who's your Daddy?", despre controversele din jurul deciziei CCR privind revocarea procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi


CCR contra României


Dragnea îl transformă pe Iohannis în notar


Kovesi: lumini și umbre


Dosarele care au speriat coaliția PSD-ALDE


„În 2017, PSD a recunoscut rolul președintelui în revocarea procurorilor-șefi”


Găselnița din Constituție care îi permite CCR să derapeze politic

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te