Partidul politic se declară a fi „de inspirație liberală, de centru-dreapta, pro-european”, scrie Ziarul de Gardă.
„Sunt recunoscător și emoționat pentru încrederea pe care mi-ați transmis-o. În primul rând, față de proiectul liberal pe care îl lansăm astăzi, care deschide brațele largi pentru cei care au curaj, care au expertiză, experiență și doresc să se implice în schimbarea lucrurilor spre bine, prin idei liberale, prin unitate și bunăstare. Pe de altă parte vreau să vă mulțumesc pentru că ați votat pentru un președinte așa cum sunt eu, cu defectele și idealurile mele. Simt o mare responsabilitate față de așteptările pe care le aveți (…)”, a declarat Igor Munteanu.
Fost ambasador al R. Moldova în SUA, Igor Munteanu, a fost ales președinte al formațiunii.
Partidul se va alătura, la nivel european, ALDE/Renew Europe.
Printre membrii fondatori ai CUB se numără și foștii ambasadori ai R. Moldova în Japonia și Lituania – Vasile Bumacov, respectiv Igor Klipii, precum și experții Rodica Gramma, Igor Boțan și Anatol Țăranu.
Citește și: Român, arestat de FBI la 15 ani după ce a sechestrat o milionară. I-a injectat coloranți alimentari
„CUB garantează aderarea completă a R. Moldova la Uniunea Europeană până în anul 2030, crearea unor spații comune integrate cu România, ceea ce va stimula potențialul, resursele și instituțiile celor două state într-un proiect de unitate națională care să asigure idealului nostru recunoaștere internațională. În economie, CUB va garanta deschiderea locurilor de muncă, dezvoltarea economică durabilă, descentralizarea efectivă a puterii de stat și politici de bunăstare în care clasa de mijloc va putea crea, fără a se teme de abuzuri, fără a căuta protecție din partea partidelor politice, bucurându-se de reguli clare.
CUB va garanta o justiție dreaptă și efectivă, instituind un sistem de verificare și monitorizare a veniturilor și integrității celor care reprezintă statul, ceea ce va permite selectarea angajaților pe criterii de meritocrație adevărată, educându-i să fie decenți, dedicați interesului public, competenți, dar și să primească salarizarea pe care o merită din partea statului”, a spus Igor Munteanu.
Citește și: Reprezentanți din 200 de țări se reunesc la Summitul COP27 dedicat luptei încălzirii globale
Comitetul pentru Unitate și Bunăstare a publicat prima declarație, intitulată „Declarație de susținere a Ucrainei pentru obținerea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană”, la sfârșitul lunii mai a anului 2022.
În document se menționează că formarea acelui Comitet a venit ca „reacție la războiul de agresiune rus, purtat pe teritoriul Ucrainei”.