Summitul COP27 va reuni timp de două săptămâni reprezentanţi din circa 200 de ţări în încercarea de a se lua măsuri urgente pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, în condiţiile în care impactul încălzirii globale - inundaţii, secete prelungite, incendii - afectează tot mai mult o planetă politic divizată şi preocupată de alte urgenţe, precum războiul din Ucraina, crizele energetice şi alimentare.
"Egiptul va depune toate eforturile", a dat asigurări în deschiderea conferinţei ministrul de externe egiptean Sameh Shoukry, care prezidează COP27.
Citește și: Halep pierde primii bani după scandalul de doping. Invitația la turneu demonstrativ, anulată
"Trebuie să fim clari, oricât de dificil este momentul actual, inacţiunea echivalează cu miopie şi nu poate decât să întârzie catastrofa climatică", a declarat fostul preşedinte al conferinţei pentru climă COP26 de la Glasgow, Alok Sharma.
Citește și: Care sunt scenariile legate de intrarea României în Schengen. Decizia ar putea fi amânată încă un an
Lupta pentru climă este "o problemă de viaţă şi de moarte, pentru securitatea noastră în prezent şi pentru supravieţuirea noastră în viitor", a declarat recent secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
Summitul COP27 "trebuie să pună bazele unei acţiuni mai rapide şi mai curajoase în domeniul climei, acum şi în acest deceniu care va decide dacă lupta pentru climă este câştigată sau pierdută", a avertizat el.
Emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui să scadă cu 45% până în 2030 pentru a avea şansa de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius faţă de epoca preindustrială, cel mai ambiţios obiectiv al Acordului de la Paris, scrie Agerpres.