Florin Cîțu, obligat să destructureze grupul organizat care a crescut sporurile și de 600 de ori

DE Petre Bădică | Actualizat: 04.03.2021 - 12:32

Premierul Florin Cîțu pare că nu a trecut de momentul în care face socoteala sporurilor acordate pentru condiții vătămătoare de muncă.

SHARE

E de înțeles. Există mii de instituții de stat care au solicitat spor pentru condiții de muncă vătămătoare în toată România.

"Am spus că în acești 4 ani de zile veniturile în sectorul public s-au dublat. Nu inventez nimic, cifrele sunt reale - de la 53 la 110 miliarde lei. Gândiți-vă că în 2016 se cheltuiau 53 miliarde lei cu personalul bugetar, astăzi se cheltuiesc 110 miliarde lei. Dintre aceste 110 miliarde lei, aproape 27 sunt sporuri. Nu ar fi o problemă daca aceste sporuri ar merge la oameni care și-au făcut treaba și peste, după aceea. Că în sectorul privat în care tu premiezi pe cineva. Din păcate, aceste sporuri sunt date doar pentru că apari la locul de muncă", a spus premierul.

Cifrele sunt foarte blânde

Newsweek România a scris, în exclusivitate, că Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a plătit angajaților săi, în numai patru ani, sporuri pentru condiții vătămătoare de muncă de peste 29 milioane euro. Într-un singur an 2018/2019 bugetul alocat pentru sporuri a crescut de 298 de ori. Comparativ cu anul 2017, bugetul sporurilor pentru condiții vătămătoare a crescut de 589 de ori.

Citește și: Sporuri crescute de 600 de ori la Agenția de stat care îți caută de lucru. Buget: 29.000.000 lei

Altfel, 174 de milioane de lei este valoarea totală a sporurilor pentru condiții vătămătoare de muncă și confidențialitate acordate în aparatul central al Ministerului Muncii și în șapte instituții subordonate, între 2017 și 2020. Analizând cifrele pe ani, vedem și premeditarea. Peste 6,6 milioane s-au acordat în 2017, 8,7 milioane în anul 2018, 79 de milioane în anul 2019 și 80 de milioane în 2020.

Instituția care are toate pârghiile să stopeze sau măcar să verifice modul în care se acordă sporul de condiții vătămătoare a crescut bugetul acestor sporuri acordate angajaților săi de 12 ori în 3 ani.

Explicația este simplă și ține de un calcul politic cinic. PSD a vrut să își fidelizeze oamenii din aparatul bugetar (primării, prefecturi, Consilii Județene, diverse agenții și instituții de stat) mărindu-le salariile și, implicit, sporurile (pe care le-a indexat cu procentul maxim admis de lege 15%).

Lucrurile au fost posibile prin apariția Legii salarizării unitare gândită de PSD în 2017 prin Olguța Vasilescu și Liviu Dragnea. Cuantumul sporurilor a crescut de zeci sau chiar de sute de ori exact în perioada 2018-2019.  

Citește și EXCLUSIV Sporuri de 174.000.000 lei în trei ani la Muncă. În 2019, de 12 ori mai mult ca în 2017

Din această organizație periculoasă, mai fac parte instituții ale statului care au certificat existența factorilor nocivi ce ar pune viața bugetarilor în pericol. Newsweek România a identificat un institut subordonat Ministerului Educației care emite buletine de analiză pe baza cărora angajații primesc sporuri de condiții vătămătoare.

Este vorba de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Muncii „Alexandru Darabonț. Institutul a refuzat să spună în ce instituții de stat a dat undă verde pentru acordarea sporurilor de condiții vătămătoare invocând clauze de confidențialitate. Din sursele noastre este vorba de câteva mii de instituții de stat care au primit undă verde pentru acordarea sporurilor.

Citește și: Risc chimic și biologic la Educație, găsit de o instituție subordonată. Sporuri: 50.000 €/lună

Florin Cîțu a făcut calculele. Autorii dezmățului pe bani publici se știu. Cadrul legal care trebuie corectat este cunoscut. Mai trebuie voința politică de a destructura această organizație care parazitează banul public. Mingea e la premierul Cîțu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te