Kremlinul a pus în aplicare „rețeta Călin Georgescu” în Republica Moldova. Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din Moldova din 2024, privind aderarea la Uniunea Europeană, s-au desfășurat într-un context de interferență rusă fără precedent.
Potrivit oficialilor UE, dar și a autorităților moldovene, planul Rusiei nu a vizat doar propaganda sau cumpărarea de voturi, ci o adevărată operațiune specială de destabilizare.
Rețeta Călin Georgescu. Pro-rușii pregăteau o lovitură de stat în Moldova. Scopul, distanțarea de UE
Scopul acestei operațiuni era clar: împiedicarea cu orice preț a apropierii Moldovei de Uniunea Europeană. Rusia ține „ostatică” Moldova în sărăcie și subdezvoltare, pentru ca populația - masa de manevră să fie ușor de controlat, scrie Euro integration.com.
Autoritățile au descoperit că în spatele acțiunilor se afla o rețea bine structurată, care antrena persoane în tabere din Serbia și Bosnia și Herțegovina, pregătindu-le pentru a declanșa proteste violente în cazul unei victorii pro-europene, așa cum s-au întâmplat în România după anularea turul 2 al prezidențialelor.
Foto: Profimedia images
Citește și: Propaganda prorusă din România acuză Franța că „cere tribut” prin achiziția rachetelor Mistral
Reamintim că și grupările paramilitare din jurul lui Călin Georgescu au plănuit mai multe acțiuni prin pentru a destabiliza ordinea socială, pentru a provoca revoltă - scopul final fiind o lovitură de stat prin care Georgescu, candidatul asumat la vedere de Federația Rusă ar fi ajuns pe cea mai înaltă poziție în stat.
Citește și: Mii de români, gata de „vărsare de sânge” la îndemnul lui Simion. „Facem Revoluție! Până la capăt”
Foto: Profimedia images
Instruire militară, psihologică și tactici de gherilă, sub îndrumarea Wagner
În octombrie 2024, cu doar trei zile înainte de alegeri, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Moldova a anunțat că a dejucat o tentativă de destabilizare a țării. Peste o sută de persoane fuseseră identificate ca fiind instruite în scopuri subversive, iar organizarea se întindea în afara granițelor țării.
Citește și: Călin Georgescu își cheamă susținătorii la violențe în stradă și amenință presa și CCR: Veți regreta
Investigațiile au scos la iveală faptul că antrenamentele aveau loc în Serbia și în Republika Srpska din Bosnia și Herțegovina.
Citește și: Putin atacă România cu „tunurile dezinformării”. Cum s-a amestecat Rusia în alegerile din România
Acolo, „studenții” moldoveni învățau psihologia maselor, folosirea armelor, fabricarea de explozibili și pilotarea dronelor, sub supravegherea unor instructori cu legături cu gruparea Wagner și alte structuri militare private apropiate Kremlinului.
Foto: Profimedia images
În paralel, serviciile secrete din Serbia și Bosnia au lansat propriile operațiuni. În Serbia, o tabără de antrenament din satul Radenka a fost desființată, autoritățile confiscând drone, explozibili și echipamente StarLink.
În Bosnia, instruirea se desfășura mai ales în Banja Luka, iar autoritățile locale au negat inițial implicarea, în ciuda dovezilor furnizate de SIS.
Citește și: Propaganda rusească pro-Călin Georgescu: „România profundă aspiră la un regim așa cum e în Rusia”
Legături extinse în rețeaua pro-rusă
Unul dintre capii rețelei, rusul Aleksandar Bezrukovny, a fost arestat în noiembrie 2024 în Bosnia, în timp ce încerca să fugă cu acte false.
Autoritățile bosniace l-au extrădat ulterior în Polonia, unde este anchetat pentru organizarea unor acte de sabotaj împotriva Poloniei, SUA și altor aliați NATO.
Citește și: Călin Georgescu, laudat iar de „creierul” lui Putin. Dughin: Europa de Est va fi neutră sau a Rusiei
Prim-ministrul polonez Donald Tusk a confirmat implicarea lui Bezrukovny în atentate vizând infrastructuri critice, coordonate prin trimiterea de colete explozive. Ministrul de interne Tomasz Siemoniak a mulțumit Bosniei pentru cooperare, subliniind că a fost „o lovitură serioasă rețelei subversive ruse din Europa”.
Potrivit expertului în securitate Nedžad Akhatović, Bezrukovny făcea parte dintr-o rețea logistică rusă care pregătea sabotori pentru acțiuni pe întreg teritoriul Europei. Arestarea lui a întrerupt unul dintre „coridoarele operative”, dar amploarea rețelei rămâne în mare parte necunoscută.
Citește și: Anchetă: Implicarea Rusiei în alegerile anulate: Șoșoacă, prima opțiune. Georgescu, rezerva
Recrutorul rus care încearcă destabilizarea Franței, la fel ca George Simion și Călin Georgescu
Din nou Franța? Da! Franța este ținta atacurilor Rusiei din partea tuturor propagandiștilor proruși. Înclusiv George Simion și Călin Georgescu au acuzat în mod fals Franța, una dintre cele mai puternice aliate ale României, chiar de faptul că Parisul „ține România în genunchi”.
Citește și: De ce Simion îl atacă pe Macron? Franța investește 13.000.000.000 € și are 1.000 soldați în România
Între timp, ancheta moldoveană continuă. În aprilie 2025, Parchetul pentru Combaterea Criminalității Organizate (PCCOCS) a pus sub acuzare trei cetățeni moldoveni care fuseseră instruiți în taberele din Balcani. Aceștia au fost reținuți la graniță cu drone și materiale explozive.
Un martor-cheie, Maxim Roshka, a confirmat că a fost antrenat în Bosnia și Serbia și a oferit detalii despre cum „cadeții” erau plătiți în criptomonede și li se confiscau pașapoartele și telefoanele. Recrutarea era făcută de Anatoliy Pryzenko, un moldovean implicat anterior în operațiuni rusești în Franța, inclusiv în acțiuni de antisemitism menite să tensioneze societatea.
Citește și: Horaţiu Potra, alt dosar penal. De data pentru acţiuni impotriva ordinii constituţionale
În decembrie 2024, Uniunea Europeană l-a sancționat pe Pryzenko pentru implicare în „acțiuni destabilizatoare” ale Rusiei. A fost reținut la Chișinău în februarie 2025. Potrivit procurorului Vitaliy Kishko, Pryzenko era „recrutorul-cheie” al rețelei, având rolul de a identifica, selecta și trimite moldoveni în centrele de antrenament.
„Conform probelor obținute, este vorba de un număr mare de persoane implicate. Ancheta continuă pentru a identifica întreaga rețea”, a precizat procurorul Kishko.
Citeşte şi: Simion și Potra instigă la violențe după blocarea candidaturii lui Georgescu: Ieșiti cu arme de foc
Ținta următoare, alegerile parlamentare din 28 septembrie
Deși planul din 2024 a fost dejucat, serviciile de informații consideră că rețeaua rusească rămâne activă și se reorganizează. Ținta următoare este reprezentată de alegerile parlamentare din 28 septembrie, unde Moscova speră să slăbească guvernul pro-european de la Chișinău și să readucă Moldova în sfera de influență a Kremlinului, la fel cum a făcut în Georgia.
Reamintim că Moscova a încercat același lucru și și în cazul alegerilor din România printr-o campanie mamult de dezinformare și propagandă - care l-au transformat pe Călin Georgescu - un personaj necunoscut pentru majoritatea susținătorilor lui - în numărul 8 mondial pe platforma chinezeacă TikTok, prin alterarea algoritmilor și fake news - devansând în topul căutărilor actori, fotbaliști sau cântăreți de talie internațională.
Foto: Profimedia images
Citește și: Au apărut stenograme în dosarul de trădare de la DIICOT. Ce mesaje se trimiteau de la Moscova?
De atunci și până în prezent, susținătorii lui Călin Georgescu transformați acum și în fanii înfocați ai lui George Simion au provocat numeroase proteste violente de stradă și scandaluri în societatea civilă, dar și pe rețelele de socializare - scopul fiind același - destabilizarea României și demonizarea Europei și apripierea de Rusia.
Foto: Profimedia images
Citește și: Călin Georgescu: „Condamnarea comunismului în România, o RUȘINE! Revoluția, o lovitură de stat”
În fața acestei amenințări hibride, autoritățile moldovene și partenerii europeni trebuie să rămână vigilenți, iar opinia publică trebuie informată clar despre riscurile reale cu care se confruntă democrația fragilă din Republica Moldova.