Implicarea Rusiei în alegerile anulate din România: atac cibernetic, candidați favoriți și scopuri strategice.
O anchetă publicată de Mediapart.fr pe 2 mai 2025 scoate la iveală detalii despre implicarea Kremlinului în alegerile prezidențiale anulate din România, din noiembrie 2024.
Anchetă: Implicarea Rusiei în alegerile anulate: Șoșoacă, prima opțiune. Georgescu, rezerva
În centrul investigației se află un atac cibernetic atribuit unei grupări afiliate Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR) și o strategie politică complexă care ar fi vizat influențarea masivă a votului și a vieții politice românești.
Atac cibernetic atribuit grupării APT29, legată de SVR
Potrivit informațiilor obținute de jurnaliștii francezi, Serviciul Român de Informații (SRI) a transmis partenerilor europeni detalii despre un atac cibernetic major asupra unui server folosit în procesul electoral. Acesta ar fi fost comis de gruparea APT29, cunoscută și ca "Cozy Bear" sau "The Dukes", o unitate de hackeri afiliată SVR, serviciul de spionaj extern al Rusiei, subliniază Digi24.
SRI a precizat în documente declasificate că este vorba despre "acțiunile unui actor cibernetic statal", dar aceste afirmații au fost ulterior contestate de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), care administrează infrastructura IT electorală.
Diana Șoșoacă, prima opțiune a Kremlinului
Ancheta Mediapart susține că, începând cu anul 2023, Kremlinul ar fi planuit să sprijine o candidatură suveranistă în România, mizând inițial pe Diana Șoșoacă, lidera SOS. Planul ar fi fost ca aceasta să intre în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, iar partidul ei să obțină cel puțin 30% la parlamentarele din decembrie 2024.
Strategia Moscovei, potrivit sursei citate, a inclus alimentarea nemulțumirilor legate de corupție, inflație și războiul din Ucraina, fără a promova direct narative pro-ruse. Scopul: blocarea ajutorului militar acordat Ucrainei de către România.
Citește și 300.000 de români au votat, deja, în diaspora. Este o prezență record
CCR a blocat candidatura Dianei Șoșoacă. Kremlinul s-a reorientat către Călin Georgescu
Curtea Constituțională a României a invalidat candidatura Dianei Șoșoacă, fapt care, conform jurnaliștilor francezi, a determinat Kremlinul să se reorienteze către Călin Georgescu.
Acesta a ajuns în turul al doilea al prezidențialelor și este considerat de Mediapart motivul principal pentru care CCR a decis anularea alegerilor din decembrie 2024.
Investigația amintește de campania online „cu 0 lei”, sloganul viral #EchilibruȘiVerticalitate și manipularea algoritmului TikTok, prin care Georgescu a obținut o notorietate explozivă, în pofida lipsei sale din sondajele de început de campanie.
Rusia și intermediarii săi, activi în spațiul informațional după anularea alegerilor
Potrivit Mediapart, după anularea alegerilor, "Rusia și intermediarii săi" au lansat în social media o serie de narative care acuzau România de "lovitură de stat" și susțineau că democrația a fost distrusă. Alte teme promovate au fost implicarea NATO și a SUA într-un presupus complot.
Aceste informații se bazează și pe date oferite de un alt serviciu european de informații, citat de publicația franceză.
Informațiile, transmise și la nivel înalt european
Ancheta subliniază că datele furnizate de SRI au ajuns și pe masa președintelui francez Emmanuel Macron, ceea ce reflectă gravitatea situației și amploarea presupusului plan de influențare politică a României de către Rusia.