Războiul din ASSMB dus la DNA. O răfuială între Vlad Voiculescu și viceprimarul USR, Horia Tomescu

DE Stelian Negrea | Actualizat: 20.09.2023 - 20:30
Vlad Voiculescu și Horia Tomescu pe vremea când erau prieteni

Dosarul de la DNA al șpăgilor de la ASSMB scoate la iveală un conflict deschis între șeful USR București și fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, și Horia Tomescu, viceprimarul USR al Capitalei, responsabil cu domeniul sănătății din Primăria Municipiului București.

SHARE

Doi oameni cheie ai USR București s-au luat la trântă prin interpuși pentru controlul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).

Șeful USR București, Vlad Voiculescu, o susține pe actuala directoare a ASSMB numită recent. Oana Sivache.

Cea care l-a denunțat pe Cristian Plută. Și căruia i-a fost adjunct.

Plută deține funcții de conducere în ASSMB susținut de Horia Tomescu.

Viceprimarul USR al Capitalei și responsabilul cu domeniul sănătății din Primăria Municipiului București. În subordinea căreia se află ASSMB.

Tomescu. Drumul de la protejat la adversar al lui Vlad Voiculescu

Horia Tomescu a fost unul dintre protejații lui Vlad Voiculescu, fostul ministru al sănătății. Și actualul șef al USR București.

Ambii provin din fost aripă PLUS din USR. Cea a fostului premier Dacian Cioloș.

A fost impus în 2020 drept viceprimar al Municipiului București cu acordul lui Vlad Voiculescu. Care avea numai cuvinte de laudă la adresa lui.

Din poziția de viceprimar i-a ajuns în subordine domeniul sănătății în Primăria Municipiului București. El fiind medic stomatolog.

Are în subordine ASSMB și cele 19 spitale din subordinea acestei instituții. Bugetul în 2023 al acestei inistituții este de 2,7 miliarde lei.

Conflictul dintre cei doi a izbucnit în momentul în care Voiculescu a impus-o la șefia ASSMB pe Oana Sivache. În aprilie 2023.

La trei ani după ce Tomescu a avut pe mână ASSMB.

Sivache este denunțătoarea din dosarul șpăgilor luate de adjunctul ASSMB, Cristian Plută, instrumentat zilele acestea de către DNA.

Text Foto: Cristian Plută (stânga) și Oana Sivache (dreapta), pe vremea când mergeau împreună la simpozioane împotriva corupției. Sursă foto: Facebook

Acesta din urmă a fost menținut pe poziții de conducere în ASSMB cu ajutorul și pe semnătura lui Tomescu.

Plută a deținut diferite funcții de conducere în ASSMB de pe timpul când primăria era condusă de Sorin Oprescu și Gabriela Firea.

Viceprimarul dă să plece. Îl elogiază pe Plută

Numirea lui Sivache, în urmă cu cinci, la vârful ASSMB peste capul lui Tomescu a dus la un conflict deschis între Vlad Voiculescu și acesta.

Conflictul s-a acutizat rapid încât Tomescu a ales să își dea demisia din forurile de conducere ale USR Sector 5 în semn de protest față de numirea lui Sivache la șefia ASSMB.

“Mi-am depus astăzi, ca o formă de protest, demisia din singura poziție de conducere pe care o dețin în cadrul partidului nostru, poziția de membru în Biroul Local al USR Sector 5.

Doamna Sivache ocupă prin decizii politice ale conducerii USR București funcția de director general al Administrației Spitalelor și funcția de membru în Consiliul de Administrație al STB. Din aceste două poziții obține venituri din fonduri publice mai mari decât cele ale Președintelui României.

Consider că aceste decizii reprezintă greșeli strategice care contravin promisiunilor noastre din campania electorală și vulnerabilizează imaginea și mesajele politice ale USR în ochii electoratului”.

Acesta era un mesaj postat la sfârșitul lui aprilie 2023 pe grupurile interne, nepublice ale USRPLUS București. 

Pe contul său de Facebook, care este public, accesibil oricui, mesajul lui Tomescu din aceeași perioadă era mult mai neutru și necontondent. Ba chiar total diferit.  

“În urma deciziei conducerii filialei USR București am numit astăzi în funcția de director al ASSMB pe doamna Oana Sivache. 

Îi mulțumesc domnului Cristian Plută cel care a exercitat funcția de director general în ultimul an (...) Îi urez succes doamnei Oana Sivache în vederea implementării reformelor profunde din sistemul de sănătate din București, reforme pe care Alianța USRPLUS le-a promis cetățenilor în campania electorală din 2020“.

Elogiul la adresa lui Plută era consistent. Acestuia îi erau atribuite toate reformele făcute la ASSMB de sub conducerea USR de la primăria Capitalei.

Tomescu: Nu mă aflu în conflict cu Vlad Voiculescu

În ciuda acestor desfășurări de evenimente, Tomescu susține că nu se află în conflict cu Vlad Voiculescu.

“Este o afirmație falsă că mă aflu în conflict cu șeful USR București, Vlad Voiculescu, cel care a impus-o la șefia ASSMB pe doamna Oana Sivache. Nu există conflict între noi“, susține într-o declarație pentru Newsweek România, Horia Tomescu.

După ce initial ne spusese că nu a existat nici un fel de “implicare politică, a nici unui partid sau persoană în numirile din spitalele din București“, încă viceprimarul Capitalei a refuzat să ne precizeze care au fost motivele pentru care l-a susținut în fruntea ASSMB pe Cristian Plută.

Directorul adjunct al ASSMB săltat de DNA, în urmă cu trei zile, că ar fi luat șpăgi pentru numirea unor manageri în funcții, cum e cel de la spitalul Colentina, și pentru derularea unor contracte pe bani publici în spitalele din subordinea Primăriei Bucureștiului.

Vlad Voiculescu, președintele USR București, nu a răspuns întrebărilor Newsweek România legate de conflictul său cu Horia Tomescu.

Cum explică Tomescu numirea lui Cristescu George Mirel la conducerea spitalului Colentina după ce din ancheta DNA reiese că acesta i-a dat 20.000 Euro lui Plută pentru numire.

“Fostul manager al spitalului Colentina, Andrei Cosmin David, și-a anunțat demisia din poziția de manager în data de miercuri 17.05 deoarece s-a reîntors în Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate. În data de joi 18.05 am primit adresă din partea ASSMB semnată de 2 directori și un șef serviciu prin care se propune numirea domnului George Mirel Cristescu.

Adresa are atașată actele doveditosare că acest domn respect obligațiile legale pentru a fi numit manager. În data de vineri 19.05 am dat această adresă către direcția resurse umane pentru întocmirea actelor pentru numire“, susține Tomescu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te