Social-democraţii au precizat că scopul final al taxei de solidaritate este de a susţine măsurile pentru scăderea impozitării muncii, în special la angajaţii cu venituri mici sau medii, şi de a susţine sistemul de Educaţie care pregăteşte viitoarea forţă de muncă a României.
„PNL trebuie să se hotărască dacă vrea să fie alături de aceşti angajaţi care muncesc din greu, care contribuie substanţial la creşterea economică, dar care au fost afectaţi puternic de creşterea preţurilor, în contextul inflaţionist global”, a transmis PSD.
„Într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic, ar trebui ca şi companiile mari care au plătit impozite mai mici de 1% din cifra lor de afaceri să plătească măcar această cotă pentru a susţine creşterea veniturilor angajaţilor care contribuie cel mai mult la dezvoltarea României. Acesta este principiul solidarităţii, care ar trebui promovat de toate partidele politice pentru a menţine în România această forţă de muncă productivă, atât de importantă pentru economia naţională”, arată PSD, într-un comunicat de presă.
Sursa citată a mai spus că „este o exagerare populistă să spui că o astfel de abordare ar sufoca mediul de afaceri şi ar creşte preţurile finale, din moment ce, în marea lor majoritate, companiile din România care îşi declară profiturile obţinute în mod real, plătesc deja un impozit cel puţin echivalent cu 1% din veniturile lor, fără a avea preţuri mai mari ca celelalte”.
Citește și: Rareș Bogdan (PNL) îi cere explicații ministrului Finanțelor în legătură cu OMV Petrom
Raluca Turcan: PSD a ajuns să fie copleşit de perspectiva preluării postului de prim-ministru şi începe să aibă fracturi de logică”
Fostul ministru al Muncii Raluca Turcan a declarat că „PSD a ajuns să fie copleşit de perspectiva preluării postului de prim-ministru şi începe să aibă fracturi de logică”, deoarece social-democraţii vorbesc în acelaşi timp despre creşteri de taxe, însă şi despre scăderi de contribuţie, „într-un context economic fragil”. Ea a cerut PSD seriozitate pentru că înainte de a discuta despre noi modificări fiscale, PSD trebuie să prezinte un plan pentru a crea minimum 700.000 de locuri de muncă astfel încât să poată fi scăzute contribuţiile, iar angajaţii din mediul privat să aibă venituri mai mari.
„Vreau să aduc o clarificare legată de dezbaterea publică din ultimele zile legată de introducerea de noi taxe şi impozite în perspectiva rotativei premierilor. Aş vrea să spun răspicat că eu cred că PSD a ajuns să fie copleşit de perspectiva preluării postului de prim-ministru şi începe să aibă fracturi de logică. Vorbeşte simultan de creşteri de taxe, dar şi de scăderi de contribuţie, într-un context economic fragil. Cu toţii ne dorim contribuţii mai mici. Atât ca salariaţi cât şi ca angajatori. Să vedem însă ce înseamnă scăderea de contribuţii. Pentru a scădea contribuţia şi a nu pune în pericol finanţarea sistemului public de pensii şi a sistemului de sănătate, soluţia sănătoasă şi sustenabilă pe termen mediu şi lung este creşterea numărului de angajaţi. La fiecare 60.000 de angajaţi de noi în economie, putem reduce impozitarea muncii cu ca.1% pentru 5,6 milioane de angajaţi. Ori, mai multe locuri de muncă în economie nu vom obţine generând spaimă în investitori, cu taxe aberante şi impozite nejustificate”, a afirmat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă susţinută la Sibiu, relatează News.ro.
Ea le-a cerut social-democraţilor să prezinte seriozitate în spaţiul public, atunci când vorbesc despre noi modificări fiscale.
„Solicit aşadar, pentru seriozitatea dezbaterilor în spaţiul public, că înainte de orice discuţie despre noi modificări fiscale, PSD să prezinte şi un plan de creare a minimum 700.000 de locuri de muncă astfel încât să putem scădea contribuţiile şi angajaţii, mai ales cei din mediul privat, să poată avea venituri mai mari. În această situaţie, în care trebuie să creşti numărul de angajaţi, să creezi noi locuri de muncă la privat, adică să atragi investiţii, nu poţi speria mediul privat! Orice discuţie despre modificarea codului fiscal gripează mediul privat. Blochează investiţiile. Oare economiştii PSD nu cunosc asta? Noi, ca şi partid, vrem să ne ţinem de cuvânt! Să guvernăm predictibil! Să aducem investiţii! Să trecem ţara de criză, chiar dacă nu vom mai avea premier!”, a adăugat Turcan.
Aceasta a mai spus că „cei care spun că «se luptă» cu inflaţia, ar trebui să recunoască faptul că orice taxă sau impozit aplicat companiilor va amplifica creşterea preţurilor, iar taxa/impozitul se va plăti tot din buzunarele românilor”.