Candidatul PLUS la Primăria Bacău: fost PSD, fan Ponta, afacerist cu statul. Ce spune Ghingheș

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 30.01.2020 - 12:42
Cristian Ghingheș, fost social-democrat, fost independent, actual membru PLUS / Foto: Facebook

Cristian Ghingheș, propunerea PLUS pentru poziția de candidat la Primăria Bacău, a fost membru PSD, în echipa actualului primar Cosmin Necula, și mare fan Victor Ponta.

SHARE

Cu toate acestea, pe 27 ianuarie, Cristian Ghingheș, în prezent cosilier local, a fost desemnat candidat, în urma alegerilor din filiala PLUS Bacău.

El își va disputa nominalizarea drept candidat al Alianței USR-PLUS, cu deputatul USR, Lucian Viziteu.

”Cristian Ghingheș a fost membru PSD/TSD în anul 2013. În urmă cu doar câțiva ani, Ghingheș era fan Victor Ponta și mergea la adunările tinerilor social- democrați de la Brașov, București sau chiar la mare. Intr-un articol de pe blog-ul său (kristofer.ro- n.red.), consilierul explica la acea vreme <<De ce TSD RULZ>>, iar unul dintre motive era <<Pentru că tinerii social-democrați sunt mândri că-s români>>”, a scris bacău.net.

Într-o altă postare de pe blogul kristofer.ro, tot din 2013, dedicată alegerii deputatului pe atunci Cosmin Necula în funcția de președinte al organizației municipale Bacău, Cristian Ghinghiș a scris: ”Mă bucur că fac parte din echipa lui Cosmin Necula, alături de persoane cu o vastă experință atât profesională, cât și politică”. El a adăugat că a fost ales membru în Biroul filialei municipale PSD Bacau, birou condus de actualul primar Cosmin Necula.

În decembrie 2019, Necula a anunțat că se va înscrie în Pro România, după ce va primi documentul oficial de excludere din PSD. El a fost exclus din rândurile social-democraților, între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, după ce a afirmat că unor pesediști ”le-a fost rușine să tragă” pentru candidatul partidului, Viorica Dăncilă.

În 2015 a plecat din PSD, iar în 2016 a câștigat un post de consilier muncipal la Bacău, din postura de candidat independent,obținând 13% din voturi.

Afaceri cu statul

Nu a rupt însă definitiv legăturile cu PSD. Cel puțin pe cele comerciale. În 2017 și 2018, firma SC Strong Sport SRL, despre care Ghingheș spune că este a tatălui său, dar care a fost înființată imediat după ce a fost ales consilier municipal, a obținut mai multe contracte cu Consiliul Județean Bacău, condus de PSD, fapt care reiese din declarațiile de avere depuse în ultimii ani. 

SITUAȚIA FINANCIARĂ A FIRMEI LUI GHINGHEȘ

Concret, serviciul public județean pentru promovarea turismului și coordonarea activității de salvamont Bacău a cumpărat, prin procedură de achiziție directă, echipament sportiv în valoare de peste 28.000 de lei.  

Valoarea unuia din cele două contracte din 2017 este de 24.500 de lei, după cum se poate vedea din declarația de interese pe 2018, consultată de Newsweek Romania.

În 9 decembrie 2019, Cristian Ghingheș a intrat în PLUS și s-a înscris imediat în cursa pentru desemnarea candidatului partidului la Primăria Bacău, pe care a câștigat-o în ciuda vechimii de doar câteva săptămâni și a calității de fost membru PSD.

El se va lupta cu deputatul USR Lucian Viziteu pentru a fi desemnat candidat al Alianței USR-PLUS și este cotat cu șansa a doua, având în vedere că Viziteu este deputat din 2016 și are deja notorietate.

Liviu Iolu, coordonator PLUS al regiunii nord-est și candidat la Primăria Iași, a declarat Newsweek Romania că Ghingheș ”nu a membru PSD în ultimii 5 ani, nu a participat la asaltul PSD asupra Justiției”. ”
Din punctul nostru de vedere este un candidat valid.  Când a semnat adeziunea la PLUS, Cristian Ghinghiș a precizat din ce formațiuni a făcut parte. Nu mai este membru PSD din 2015, a câștigat postul de consilier local ca independent. Colegii din filială au decis în cunoștință de cauză”, a spus Iolu.

El a precizat că este foarte dificil să găsești candidați care nu au mai făcut politică înainte. Întrebat de Newsweek Romania despre contractele cu statul ale firmei SC Strong Sport SRL, Liviu Iolu a precizat că aceste informații au fost evaluate la nivelul filialei PLUS Bacău, pentru că sunt informații publice.

”Nu putem scrie în Statut că nu primim pe cineva care a mai fost în partidul X sau Y pentru că am discrimina”, a mai punctat Iolu.

Cristian Ghingheș este licențiat și masterand în administrație publică și studiază mobilitate urbană la Facultatea de Urbanism din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București.

Este fondator al Asociației Elevilor din Bacău, inițiator al ”Băcăuanii vor piste pentru biciclete”, coordonator de proiecte la Societatea Academică din România și manager al proiectului național “Școli curate”.

Precizări candidatului PLUS

Cristian Ghingheș a trimis o serie de precizări în urma publicării articolului în Newsweek Romania. Reproducem cele mai importante clarificări:

  • Aveam 19 ani când am intrat în TSD (PSD), în 2013, am stat acolo doar un an, nu am deținut funcții și  am plecat așa cum am intrat, după ce propunerile mele de politici publice pe zona de educație și tineret mi-au fost refuzate.

  • Primarul Cosmin Necula al Bacăului (fost PSD, acum Pro România) este trimis astăzi în judecată pentru fapte de corupție de către DNA ca urmare a sesizărilor mele și ca urmare a faptului că, atunci când procurorii DNA au clasat dosarul pe motiv că inculpații „nu cunoșteau legea", m-am bătut în instanță pentru ca decizia să fie anulată, iar procurorii să își facă treaba și să nu îi ierte pe primar și pe viceprimar că au direcționat fonduri pentru sport fără să țină cont de rezultatele concursului de proiecte.

  • Am ajuns consilier local independent în 2016, după ce am fost ales de 13,61% dintre băcăuani și sunt cel mai mare adversar al PSD la nivel local. Familia mea este hărțuită, ca urmare a activității mele politice independente din ultimii 4 ani, prin diverse controale și practici.

  • Nu dețin nicio firmă. Strong Sport SRL este firma tatălui meu (ne cheamă la fel), croitor și comerciant local, marile "afaceri cu statul" ale firmei acestuia precizate în articolul dumneavoastră fiind de fapt niște comenzi directe și transparente, urcate în SEAP și precizate de mine în declarația de interese, de la Serviciul Salvamont pentru niște geci și echipamente la prețul de piață. 

  • Nu am fost fan Victor Ponta. Am fost primul care am scris despre coincidențele pe linia Ponta-Turcia privind contractul Centurii Bacău, am criticat public și deschis Ministerul Educației din guvernarea Ponta, dându-l în judecată pentru mizeriile pe care le făcea cu reprezentarea elevilor la acea vreme.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te