PAS-ul Maiei Sandu va semna moțiunea de cenzură. Rusofilului Dodon îi fuge guvernul de sub picioare

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 16.07.2020 - 10:45
Maia Sandu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) va semna astăzi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ion Chicu, controlat de președintele rusofil al Republicii Moldova, Igor Dodon.

SHARE

Anunțul a fost făcut, într-o conferință de presă, chiar de către Maia Sandu, președintele PAS, citată de deschide.md.

„Este clar pentru toți că acest guvern trebuie să cadă. Noi am făcut tot ce am putut ca acest lucru să se întâmple.

Ieri, am mai avut o discuție cu reprezentanți ai PDM în încercarea de a-i convinge să participe la votarea demiterii Guvenrului ca să se asigure numărul necesar de voturi.

Din păcate, ei au reiterat poziția anterioară că nu va participa la acest vot. Înțelegem că PSRM își dorește încheierea sesiunii parlamentare înainte de termen. Dodon vrea să închidă Parlamentul.

Citește și:

CHIȘINĂU Ziua „Z” pentru soarta guvernului rusofil controlat de Igor Dodon

Fracțiunea PAS va semna astăzi moțiunea Platformei DA împotriva Guvernului în speranța că PDM își va revedea poziția și va sprijini demiterea acestui Guvern, față de care are pretenții.

Indiferent care va fi soarta acestei moțiuni, noi o să ne apărăm dreptul la o conducere normala și la alegeri corecte”, a declarat Maia Sandu.

Ezitări

Pentru ca moțiunea de cenzură să aibă șanse de reușită cele 13 voturi ale Partidului Pro Moldova și Partidului Șor, voturi controlate de Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, (Pro Moldova- 6 deputați, Partidul Șor- 7 deputați) sunt esențiale.

Citește și:

Maia Sandu, la Newsweek Live: „Marile puteri nu ne dau indicații sau sugestii politice”

Până acum, Maia Sandu a ezitat să se asocieze cu Plahotniuc și Șor,  puși sub acuzare de către Procuratura Generală în dosarul „Furtul miliardului”. Ea a apreciat că adoptarea unei moțiuni de cenzură în urma unei alianțe conjuncturale cu Pro Moldova și Partidul Șor va dăuna imaginii partidelor pro- europene.

Miza politică

Rămânerea în funcție a Guvernului Ion Chicu îi va asigura lui Igor Dodon, mai mult ca sigur, un nou mandat de președinte. Un guvern favorabil lui Dodon va organiza alegerile de așa natură încât candidatul PSRM să câștige (se va închide ochii la fraudele electorale, iar candidații opoziției vor fi obstrucționați etc.)

În prezent este un moment prielnic pentru adoptarea unei moțiuni de cenzură.  Evoluția Maiei Sandu în sondaje este pozitivă. Ea l-a depășit pe Igor Dodon la capitolul încredere, potrivit Barometrului Opiniei Publice (BOP), realizat la comanda Institutul de Politici Publice în perioada 13-23 iunie a.c., pe un eșantion de 1 200 de persoane.

Potrivit cercetării sociologice, 10,6 la sută dintre respondenți spun că au încredere în Maia Sandu, iar 10% - în Igor Dodon. Actualul președinte este urmat de Renato Usatîi cu 2%, Ilan Șor - 1,4%, Ion Chicu - 1,3% etc.

Totuși, cei mai mulți cetățeni moldoveni cred că actualul președinte are șanse să câștige alegerile din toamnă. Respondenții au fost întrebați cine ar avea mai multe șanse să câștige alegerile prezidențiale de toamnă și au răspuns astfel: Igor Dodon- 22,4%, Maia Sandu- 11%, Renato Usatîi - 2,4%, Ilan Șor - 1,5%, Andrei Năstase - 1,3%.

Această percepție poate fi răsturnată prin depunerea moțiunii de cenzură și, eventual, demiterea Guvernului Ion Chicu. Faptul că Igor Dodon are un guvern fidel este principalul motiv pentru care cei mai mulți cetățeni consideră că actualul președinte are prima șansă la scrutinul din noiembrie.

Șansele moțiunii

Analistul politic Cristian Hrițuc a comentat, pe pagina sa de Facebook, decizia PAS. „Astăzi Maia Sandu a anunțat că partidul său va semna moțiunea de cenzură alături de PPDA. Este primul pas pentru înlaturarea guvernului Chicu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te