Maia Sandu, președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), pro- european, a fost invitată în emisiunea Newsweek Live, de joi.
Întrebată dacă astfel de înțelegeri sunt de natură să-i îngreuneze eforturile politice, Maia Sandu a răspuns: ”Nu. Mie nu mi s-a întâmplat acest lucru. Întotdeauna deciziile noastre s-au bazat pe ce este mai bine pentru Republica Moldova.
Evident că înțelegerile dintre marile puteri contează, în special dacă vorbim despre conflictul transnistrean.
Citește și: INTERVIU Vlad Țurcanu: „În R. Moldova, nimeni nu cedează, până se ajunge pe marginea prăpastiei”
Nu pot să spun, însă, că au fost discuții, că au venit indicații sau sugestii dintr-o parte sau alta. Vă spun cu toată sinceritatea că nu ne-a spus niciodată nimeni să facem un lucru sau altul”, a subliniat Maia Sandu.
E a catalogat drept „un fals” faptul că guvernul pe care l-a condus, format cu socialiștii lui Igor Dodon, președintele rusofil al Republicii Moldova, ar fi primit o binecuvântare din partea marilor puteri.
„Noi am auzit falsul ăsta și la televiziunile din Republica Moldova. Nu a fost o asemenea conspirație. Cu siguranță nu a fost o înțelegere între europeni și ruși și americani.
A fost și interesul Rusiei să-l elibereze pe Dodon de sub controlul lui Plahotniuc și probabil într-o anumită măsură au încercat să-l convingă pe Igor Dodon (să facă guvernul cu pro-europenii- n.red.), dar vreau să vă reamintesc că Dodon a continuat să negocieze cu Plahotniuc după acest moment, așa cum demonstrează videoul care a apărut recent”, a explicat lidera PAS.
Ce șanse are moțiunea de cenzură
La Newsweek LIVE, Maia Sandu a vorbit și despre moțiunea de cenzură pe care Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr” (PPDA), condus de Andrei Năstase, o va depune împotriva Guvernului Ion Chicu, și pe care deputații PAS o vor semna.
„Guvernul este un dezastru și se vede din cifrele pandemiei. Întrebarea este dacă avem suficiente voturi pentru a da jos acest guvern. După cum am văzut în ultima vreme, într-o zi votul este într-o parte, în altă zi este în altă parte (aluzie la deputatul Ștefan Gațcan, care a renunțat să mai treacă de la PSRM la Pro Moldova- n. red.).
Și mai important este cu cine numim un nou guvern și ce fel de guvern putem să numim, pentru că nu avem suficienți parteneri onești, deputați onești în acest parlament, ca să numim un guvern bun.
Asta nu înseamnă că nu se va întâmpla, dar în acest moment aceste voturi nu sunt, atâta vreme cât PDM continuă să susțină guvernul lui Dodon”, a explicat Maia Sandu.
Citește și: CHIȘINĂU Ziua „Z” pentru soarta guvernului rusofil controlat de Igor Dodon
Ea a admis că „este o mare îngrijorare pentru noi, cine și cum va organiza alegerile din toamnă”, deoarece un guvern fidel lui Igor Dodon l-ar avantaja pe acesta să obțină un nou mandat.
Lidera PAS nu vrea să voteze „un guvern care ar depinde de voturile lui Ilan Șor, menționat în toate rapoartele internaționale în cazul furtului miliardului de dolari”.
„Avem semne de întrebare în legătură cu trecerea deputaților PDM la Pro Moldova. Sunt zvonuri că ar fi făcut acest lucru contra bani. Nu avem probe. Din păcate nu avem o procuratură care să vrea să investigheze aceste lucruri”, a subliniat ea.
De asemenea, Maia Sandu a admis că este deschisă „pentru o discuție ca Andrei Năstase să fie premier”, dar că „singura întrebare este de unde luăm celelalte voturi.”
„Este nevoie de unitate pe segmentul pro-european, trebuie să o menținem, chiar dacă este destul de complicat, pentru că există o mare dezamăgire în rândul alegătorilor din R. Moldova. După atâta corupție, impunitate, este greu pentru alegători să vadă lumina de la capătul tunelului.
Este greu să le redăm speranța și nu o putem face decât dacă suntem uniți, nu prin animozități și lupte între partidele de centru-dreapta”, a subliniat lidera PAS.
Ea a punctat că PAS și PPDA nu vor reuși să meargă cu un singur candidat în alegerile prezidențiale, dar că „nu este o mare problemă, atâta timp cât campania noastră este corectă și nu ne atacăm între noi, așa încât în turul doi să putem să mobilizăm tot electoratul.”
Tensiuni între pro-europeni
Maia Sandu a vorbit și despre tensiunile dintre partidele pro-europene, care „nu fac bine”.
„Oamenii ne vor uniți, vor să ne vadă împreună. Nu pot să spun că relațiile (cu PPDA- n.red.) sunt foarte proaste. Noi continuăm să discutăm. Cu unii lideri politici avem discuții mai bune, cu alții nu foarte bune.
Noi încercăm să le explicăm colegilor de la Platforma DA- pentru că aici este cea mai mare supărare-, că l-am susține pe domnul Andrei Năstase dacă ar avea prima șansă în aceste alegeri prezidențiale.
Noi spunem că primul tur va arăta care este candidatul de pe centru- dreapta cu cele mai mari șanse să câștige alegerile prezidențiale.
Nu ținem să fim noi neapărat cei care mergem în această luptă, dar ținem să-l alungăm pe Dodon și de aceea credem că trebuie să mergem cu un candidat care are cele mai mari șanse. Dacă domnul Andrei Năstase va ajunge în turul doi bineînțeles că-l vom susține pe el.”