Partidul Comunist Chinez și i-a făcut tovarăși pe Ponta și Dăncilă ca să ajungă la banii din România

DE Alex Darvari | Actualizat: 18.08.2022 - 16:10
Ponta și președintele Chinei - FOTO: gov.ro

România nu este pentru China o țară prin are își poate spori prezența și influența în Europa, fiind considerată o piață relativ mică pentru produsele sale, se arată într-o analiză realizată de Center for European Policy Analysis (CEPA).

SHARE

Interesul în România este legat de proiectele mari de infrastructură câștigate prin influența obținută la vârful PSD. 

În istoria recentă, prezența chineză în România a fost legată aproape exclusiv de proiecte de infrastructură și energie din cadrul Inițiativei Belt and Road, printre care căi ferate de mare viteză, tehnologii 5G prin Huawei, managementul portului Constanța, centralele nucleare de la Cernavodă, și centrale convenționale la Tarnița și Turceni-Rovinari.

Beijingul preferă proiectele care sunt atribuite nu prin licitație, ci prin negocieri directe cu actorii politici relevanți și care garantează profituri chinezești (și posibilitatea de a transfera, pe cât posibil, riscul către statul român)... NATO și are un parteneriat strategic strâns cu SUA. Deocamdată pare mulțumit să rămână prezent în România, pe cât posibil într-o lumină pozitivă și cu contacte care să-i permită să aibă mai multă influență odată ce circumstanțele o vor permite.

Citește și: Rețeaua Confucius. Cum a pătruns în școlile românești propaganda comunistă chineză sub acoperire

China folosește propaganda în România ca parte a efortului său mai larg de a submina democrația liberală occidentală și de a se prezenta ca o alternativă viabilă. În mod remarcabil, o anumită propagandă chineză pare să vizeze elitele de partid  mai degrabă decât un public românesc... 

Partidul Comunist Chinez și i-a făcut tovarăși pe Ponta și Dăncilă să ajungă la banii din România în ultimii 10 ani.

Guvernul chinez a încercat să mențină relații bune cu politicienii români, în special cu Partidul Social Democrat (PSD) de stânga, ale cărui rânduri au fost inițial umplute cu veterani ai Partidului Comunist Român desființat. Partidul Comunist Chinez a căutat să cultive politicieni cunoscuți, printre care foștii premieri Adrian Năstase, Victor Ponta și Viorica Dancilă, toți membri ai PSD, și Emil Boc, foști miniștri de externe Theodor Meleșcanu10 și Adrian Severin, ambii PSD europarlamentarul Maria Grapini, fost membru al PSD11 şi chiar nişte politicieni de rangul doi.

Citește și: 1.000 lei „ghiozdanul minim” pentru un copil în prima zi de școală. Pe ce plătesc părinții mai mult

Partidul Comunist Chinez finanțează patru institute Confucius care promovează cultura chineză într-un mod puternic propagandistic și oferă diplome de limba chineză și facilitează burse Chinei. Instituțiile sunt găzduite de universități românești de prestigiu.

Raporul pe larg AICI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te