Parlamentarii deschid pușculița banilor publici pentru firmele prietene. Motivele sunt sfidătoare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.04.2022 - 10:59
FOTO: project-management-romania.ro

Achizițiile publice directe de bunuri și servicii se pot face fără organizarea de licitații, dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 500.000 de lei, sau de 5.000.000 de lei în cazul lucrărilor.

SHARE

Această prevedere este conținută de un proiect de lege transpartinic, depus în Parlament de 137 de parlamentari de la PSD, PNL și UDMR. Proiectul amendează Legea 98/2016 privind achizițiile publice.

Motivele invocate de inițiatori pentru promovarea acestei legi reprezinte o sfidare la adresa contribuabilor. Pe scurt, parlamentarii susțin că vor să ridice pragul cheltuirii banilor publici prin atribuire directă pentru a ... dinamiza economia și a crește rata de absorbție a fondurilor europene.

„Inițiativa legislativă are în vederea crearea unui cadru normativ clar, stabil și previzibil, care să faciliteze investițiile publice și, astfel, să stimuleze dezvoltarea economiei și dinamizarea pieței din Riomânia.

Acest lucru va conduce la o crestere a performanței autorităților publice în administrarea și organizarea investițiilor.

Modificările propuse au drept scop facilitarea accesării fondurilor europene prin reglementarea sectorului achizițiilor publice în acord cu exigențele legislației unionale, ceea ce va consolida poziția României în Uniunea Europeană.

Totodată, modificările sunt impuse de declanșarea procedurii privind implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), propunerea legislativă având drept scop crearea unui cadru favorabil pentru realizarea innvestițiilor și reformelor avute în vedere de Comisia Europeană prin acest instrument de finanțare”, scrie în expunerea de motive a proiectului de lege. 

Concret, proiectul modifică articolul 7 din Legea 98/2016 privind achizițiile publice în sensul că achiziția directă de bunuri și servicii se poate face dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 500.000 de lei. În cazul lucrărilor publice pragul este de 5.000.000 de lei. În momentul de față plafonul la bunuri și servicii este de 135.060 lei, iar la lucrări, de 450.200 lei.

O altă prevedere scandaloasă se referă la Curtea de Conturi, instituție independentă care a fost scoasă din procesul de constatare a contravențiilor și aplicarea de sancțiuni. Locul ei va fi luat de Agenția Națională pentru Achiziții Publice, instituție din subordinea Guvernului.

Dacă achizițiile directe subt mai mari de 130.000 de lei la bunuri și servicii și de 500.000 de lei la lucrări, autoritățile contractante sunt obligate să „consulte” minimum trei agenți economici. Dacă, în urma consultării, se primește doar o ofertă valabilă, achiziția poate fi realizată.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, cameră decizională fiind Camera Deputaților.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te