OUG de modificare a legilor Justiției, în vigoare. Surpriză: noi beneficiari de pensii speciale

DE Mircea Marian | Actualizat: 21.02.2019 - 10:31
Tudorel Toader Foto: Facebook

Miercuri noaptea, guvernul Dăncilă a publicat în Monitorul Oficial ordonanța de urgență care scoate secția de investigare a infracțiunilor din Justiție de sub supervizarea procurorului general Augustin Lazăr.

SHARE

Una din prevederile ordonanței de urgență, pe care ministrul Justiției Tudorel Toader nu a anunțat-o public, este că și personalul juridic și consilierii de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi vor primi pensii speciale. Cuantumul pensiei speciale se va calcula în funcție de salariul brut lunar plus sporurile din ultima lună de activitate.

În ordonanță există mai multe prevederi referitoare la secția de investigare a infracțiunilor din justiție, una din ele prevăzând: „Exercitarea și retragerea căilor de atac în cauzele de competența secției, inclusiv în cauzele aflate pe rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării acesteia potrivit OUG 90/2018”. 

Citește și: Toader: Guvernul a adoptat ordonanța care scoate Secția specială a magistraților de sub control

Un alt articol blochează posibilitatea ca procurorul general, Augustin Lazăr, să infirme a actele de urmărire penală ale procurorilor din secția specială dacă le consideră ca fiind nelegale sau netemeinice.

Parchetul general, DIICOT și DNA au protestat față de emiterea acestei ordonanțe. „În urma consultărilor procurorilor prezenţi în cadrul Adunării Generale, aceştia au decis în unanimitate ralierea şi susţinerea punctelor de vedere emise de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Secţia de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul că modificările aduse legilor Justiţiei contravin arhitecturii instituţionale stabilite prin Constituţie şi ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-şi realiza atribuţiile specifice, prevăzute de Constituţia României şi legile organice”, se arată într-un comunicat al DIICOT. 

Citește și Ridicol fără limite: Adina Florea i-a deschis dosar lui Frans Timmermans

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -