Orlando Teodorovici a muncit toată viața la stat și s-a plimbat prin șase ministere

DE Petre Bădică | Actualizat: 20.12.2018 - 14:05
Inquam Photos / George Călin

Ministrul Finanţelor, Orlando Teodorovici, a declarat marți că doreşte limitarea la cinci ani a dreptului de a lucra într-o ţară membră a Uniunii Europene, în contextul în care angajaţii plecaţi din România, la muncă în Germania, nu se mai întorc „în veci”.

SHARE

Inițiativa lui Teodorovici este aberantă pentru că nu poți îngrădi accesul persoanei pe piața muncii din Uniunea Europeană și, în ultimă instanță, dreptul fiecăruia de a munci. Ideea ministrului Finanțelor  ar putea fi explicată prin faptul că nu are habar cât de complicat dobândești și, mai ales, păstrezi, o slujbă la privat. De ce? 

Citește și Teodorovici vrea limitarea dreptului de muncă pentru românii din străinătate

Pentru că Orlando Teodorovici a muncit toată viața sa la stat. A fost doar bugetar și a schimbat nu mai puțin de șase ministere, conducând două dintre ele: fonduri europene și finanțe. 

Educația lui Teodorovici nu explică ascensiunea sa profesională. A terminat Facultatea de Comerț la ASE și are un master în studii politice. Nu are nicio specializare și nu a participat la niciun curs în Occident. 

Teodorovici s-a angajat înainte să termine o facultate. El a termintat școala în timp ce muncea cu normă întreagă la stat, un aspect care ridică semne de întrebare în legătură cu modul în care a aprofundat economia și finanțele. 

Între 1991 și 1997 a fost referent la Ministerul Transportului, urmând în paralel Academia de Studii Economice. Întrebăm și noi, nu dăm cu parul, dacă Teodorovici avea program de bugetar între orele 8 – 16 la Ministerul Transporturilor, când se mai ducea la facultate.

Teodorovici este promovat expert în cadrul aceluiași minister, iar apoi aterizează la Departamentul pentru Integrare Europeană (1999) unde a fost numit director (deși era un simplu economist). 

În 2000 trece la Ministerul Afacerilor Externe fiind Director în Departamentul pentru Afaceri Europene (deși pregătirea lui educațională în domeniul diplomației este zero). 

Între 2000 și 2004 este Director în cadrul Ministerului Integrării Europene.

Apoi, schimbă din nou ministerul și între 2004 și 2005 este Director la Ministerul Economiei – Autoritatea de Management pentru Fondul de Coeziune.

Între 2007 și 2009 este secretar de stat la același minister, iar până în 2012 director la Curtea de Conturi.

Între 2012 în 2015 devine ministru Fondurilor Europene, apoi trece șef la Ministerul de Finanțe. Părăsește postul o dată cu guvernul Ponta. Își reia fotoliu de senator obținut în 2012.

Este recuperat de Liviu Dragnea care îl pune, din nou, ministru de finanțe.

Eugen Teodorovici a mai precizat că le-a propus miniștrilor de Finanțe din UE ca fiecărui muncitor să îi fie limitat dreptul de a lucra într-o țară, respectiv să se poată face doar pe o anumită perioadă. 

Citește și De frica protestelor, Vâlcov și Teodorovici au promis două salarii în plus în învățământ

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.