De frica protestelor, Vâlcov și Teodorovici au promis două salarii în plus în învățământ

DE Petru Zoltan | Actualizat: 26.11.2018 - 15:37
Ministrul Orlando Teodorovici a promis bani în plus pentru profesori/FOTO: guv.ro

Guvernul Dăncilă le-a promis profesorilor că vor primi în plus două salarii minime pe economie în 2019 iar cadrele didactice care se vor pensiona vor fi recompensate cu șase salarii medii brute. Sindicatele din învățământ pregăteau proteste de amploare în luna decembrie.

SHARE

O comisie formată din miniștrii Eugen Teodorovici și Ecaterina Andronescu, sub conducerea consilierului Darius Vâlcov, au avut o primă rundă de negocieri cu Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ. 

"Am avut o discuție la Guvernul României cu ministrul Finanțelor - Eugen Teodorovici, ministrul Educației - Ecaterina Andronescu și consilierul de stat Darius Valcov, referitoare la Acord (document pe care sindicatele îl negociază cu Guvernul - n.r.)", îi anunța Simion Hăncescu pe sindicaliști.

Ce a promis comisia lui Vâlcov 

1. Legat de problema asigurării fondurilor pentru sentințelor judecătorești, poziția Guvernului a rămas aceeași: nu se pot da acești bani pentru că a fost atins maximul permis de UE pentru deficitul bugetar. 

Angajamentul Guvernului este ca, până cel târziu la 31 ianuarie 2019, se vor achita intergral toate sentințele, inclusiv pentru dobânzi, prevedere care să fie trecută în Acord. 

Suma totală este de aproximativ 1,5 de miliarde de lei.

2. S-a acceptat aplicarea, în integralitate, a Legii nr. 153/2017 în anul 2020, măsura care va fi trecută într-o OUG care se va da în luna decembrie a.c..

3. Se vor acorda din anul 2019 două salarii minime pe economie cadrelor didactice, pentru dezvoltare personală ( în loc de procurare de vestimentație) și pentru materiale didactice.

4. Creșterea graduală a bugetului educației, într-un cuantum de 15% anual față de bugetul din anul precedent, astfel încât să se ajungă la cel puțin 6% din PIB.

5. Acordarea a trei salarii medii brute pe economie pentru cadrele didactice care se titularizează în mediul rural.

6. Acordarea a șase salarii medii brute pentru cadrele didactice care se pensionează și care au o vechime în învățământ de peste 30 de ani. 

Acestea sunt cele mai importante prevederi care ar urma sa fie inserate in acte normative.

"În total, sunt vreo 28 de articole. Până luni, urmează să se formuleze corect prevederile Acordului, iar luni la ora 16.00 va fi parcursă forma finală a Proiectului de Acord. 

Cred că luni seara sau marți voi putea să vă trimit Proiectul de Acord. 

Guvernul vrea ca acest Acord sa fie semnat în cadrul ședinței de guvern care va avea loc în data de 29 noiembrie la Alba Iulia", i-a informat Simion Hăncescu pe sindicaliști. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te