Ministrul Educației, de trei ori academician: la Științe Tehnice, Agricole și ale Securității

DE Valentin Mirică | Actualizat: 23.06.2021 - 23:24
Sorin Cimpeanu Foto: Facebook

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este membru în nu mai puțin de trei academii ale statului român.

SHARE

Acestea sunt: de Științe Tehnice (unde este doar membru corespondent), de Științe Agricole și Silvice, precum și cea de de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, înființată de Gabriel Oprea.

Potrivit declarației de avere, Cîmpeanu încasează bani doar de la una din aceste academii, cea de științe agricole, deși toate trei oferă acest avantaj. 

Astfel, ministrul Educației încasează de la Academia de Științe Agricole și Silvice (ASAS) puțin peste 24.000 de lei pe an. În total, în anul 2020, Cîmpeanu a încasat de la stat - din funcțiile de rector al USAMV, deputat și ministru, plus alte venituri - aproape 550.000 de lei. 

Citeșe și: Polițiștii, la pensie la 50 de ani. Ministrul Bode spune că nu intenționează să schimbe legea

Cîmpeanu este membru și în Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, înființată în 2012 la inițiativa fostului deputat Gabriel Oprea. Din structură mai fac parte Adrian Curaj, George Cristian Maior, Dan Mihalache sau Remus Pricopie. Teoretic, el ar putea primi și de aici o indemnizație pe viață de peste 30.000 de lei pe an. 

În sfârșit, el face parte și din misterioasa Academie de Științe Tehnice din România (ASTR). “Fără declarații de avere în cazul conducerii, fără rapoarte de activitate anuale, fără număr de telefon pentru contact, ASTR are în 2020 fix aceleași obiective ca în 2019. Președinte al ASTR este „Prof.univ.as.dr.ing.Euring.DHC” Mihai Mihăiță, așa cum se prezintă pe site-ul instituției. În aceste condiții, am solicitat Ministerului Educației să ne spună care este bugetul alocat ASTR pe anul trecut. „Suma alocată Academiei de Științe Tehnice din România în anul 2019 a fost 3.886.000 de lei”, ne-a comunicat ministerul“, scria, acum un an, Europa Liberă România.

Ca membru corespondent, Cîmpeanu ar putea primi 14.000 de lei pe an și de aici. 

CITEȘTE ȘI: Socrul lui Ponta o duce bine la Curtea de Conturi: lui Sârbu i-au crescut și pensiile, și salariul

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.