Marius Budăi a făcut anunțul: Vor crește indemnizațiile sociale. Când va avea loc majorarea

DE Alin Crișan | Actualizat: 26.01.2023 - 23:18
Marius Budăi - Foto: Profimedia

Ministerul Muncii plănuieşte să crească indemnizaţiile sociale şi a explicat de la ce termen ar urma să aibă loc majorarea.

SHARE

Ministrul Muncii a declarat că majorarea indemnizaţiilor sociale se va face cu rata inflaţiei, astfel încât aceasta va fi implementată după sfârşitul primului trimestru, atunci când vor apărea primele date referitoare la inflaţia pe anul în curs.

„Este vorba de acele beneficii sociale care se raportează la indicatorul social de referință, care va fi majorat cu rata inflației, care va fi cunoscută la sfârșitul trimestrului 1. Vorbim aici în primul rând de indemnizația de șomaj, alocația lunară de plasament, alocația pentru susținerea familiilor, nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului.

În urma aplicării noii valori, se modifică baza de calcul și acestea vor crește”, a declarat Marius Budăi.

În ceea ce priveşte implementarea cerinţelor din PNRR în noile legi ale pensiilor, Marius Budăi a avansat din nou ideea unor negocieri cu organismele financiare internaţionale.

„Am avut o lege 127 pe care nici acum nu o înțeleg de ce unii au pus-o sub paranteze și să o treacă în PNRR. Aveam o lege și dacă aplicam lucrurile erau rezultate. Asta este situația, trebuie să mergem pe acest drum, am scris și în programul de guvernare. Pornim de la lege, pentru că și specialiștii au spus că legea este bună.

După ce voi avea agreate principiile de bază, o să chem sindicatele la discuții, am promis public. Pentru că asta trebuia făcut și la crearea PNRR, numai că atunci nu s-a discutat cu partenerii sociali, cu sindicatele, cu patronatele, cu opinia publică, cu partidele. Dacă s-a făcut atunci această greșeala, nu vreau să o facem din nou și nou”, a mai spus Budăi.

Marius Budăi a explicat că la calculul pensiilor vor fi luate în calcul şi anumite sporuri, dacă ele au avut caracter permanent şi au fost taxate. De asemenea, ministrul Finanţelor a atras atenţia asupra faptului că cei care încasează pensia minimă nu ar trebui numiţi „asistaţi social”.

„Tot ce a fost cu plata contribuțiilor speciale vor fi luate în calcul. Sunt anumite discuții pe anumite sporuri care nu au avut caracter permanent. Toate aceste lucruri sunt acum în studiu și vom anunța clar și la obiect ce vom implementa.

Multe lucruri sunt aici de clarificat și eu nu sunt de acord cu expresia asistat social. Nu este nimeni în sistemul de pensii dacă are minimul de stadiu de muncă. Este vorba de o decizie a CCR care vorbește despre cei care se înscriu la pensie de invaliditate că nu mai este nevoie de stagiul minim.

Știți foarte bine că am îndemnat cetățenii să nu se mai conformeze cu 2 lei pe hârtie și 5 lei în mână, pentru că contribuția atunci se plătește la cei 2 lei pe hârtie”, a încheiat Budăi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te