Ghinea răspunde cu o minciună manipulatoare după un articol al Newsweek România bazat pe documente

DE Newsweek România | Actualizat: 19.08.2021 - 16:20
Ghinea răspunde cu o minciună la un articol bazat pe fapte Foto: Inquam

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a trimis printr-un angajat al cabinetului un drept la replică halucinant la dezvăluirea publicată de Newsweek România despre fondurile rezervate publicității din programul PNRR.

SHARE

În textul intitulat “Declarație de presă“, Ghinea ignoră o serie de fapte prezentate în articol: suma uriașă destinată “comunicării“ pentru PNRR, 29 de milioane de euro, faptul că ministerul său coordonează întreaga comunicare, că în centrul acestei comunicări se află persoana sa, nu premierul sau alt demnitar, și că proiectul privind comunicarea este avansat mult înainte ca PNRR-ul să aibă aprobarea Bruxelles-ului. 

Citește și: EXCLUSIV Ghinea vrea să toace 29 de milioane euro pe propaganda PNRR, deși programul nu este aprobat

Însă, la finalul textului, ministrul USR-PLUS face o aluzie calomnioasă: “Desigur că nu poate avea legătură cu faptul ca am dat ignore la cererile patronatului Newsweek de a acorda atenție unor proiecte cu fonduri europene“.

Vă prezentăm integral declarația de presă a ministrului Ghinea, cât și faptele care contrazic elucubrațiile sale.

Declarația de presă a lui Ghinea

“Newsweek susține că aș decide eu campanie de publicitate pentru PNRR și a calculat cum voi decide bani pentru presă de zeci de milioane de euro.

Adevărul e că regulamentul PNRR prevede obligația ca banii europeni să fie însoțiți de o comunicare pe temă. Ministerele și agențiile care au propus proiecte vor comunica și MIPE doar va realiza un ghid de identitate vizuală. Ca la toate programele cu finanțare europeană. Documentul trimis ministerelor este cel public, aflat pe site, adică e componenta obligatorie de „Comunicare” pe care trebuie să o includem în Plan, conform Regulamentului.

Deci nu am decis eu să existe, nu voi decide eu cum se cheltuie banii. În rest, ce zice Newsweek e adevărat 🙂. Ca în bancul celebru cu mașina care era bicicletă și nu s-a dat, ci s-a luat.

Remarc obsesia acestei publicații pentru MIPE și modul uimitor în care continuă să schingiuie (forma corectă a verbului este "să schingiuiască" - n.red.) faptele. Desigur că nu poate avea legătură cu faptul ca am dat ignore la cererile patronatului Newsweek de a acorda atenție unor proiecte cu fonduri europene“.

Cele patru manipulări ale ministrului

Dreptul la replică al ministrului Ghinea este manipulator din mai multe motive:

1) el nu menționează deloc suma pusă în joc, o sumă foarte mare pentru orice campanie de comunicare;

2) ministrul susține că această campanie este firească, lăsând impresia că articolul Newsweek România a susținut contrariul, ceea ce este fals. Newsweek România nu a susținut că nu este nevoie de promovare, ci doar că suma este foarte mare: “Bugetul total alocat comunicării, potrivit estimărilor procentuale de mai sus, se ridică la circa 29 milioane euro, adică un procent global de 0,1% din totalul alocării PNRR“;

3) ministrul susține că nu va decide el cum se vor cheltui banii. Fapt: în document scrie clar că ministerul va superviza și coordona campania de comunicare: “MIPE va superviza, coordona și se va asigura că, per ansamblu, campania de comunicare va fi coerentă și continuă pe tot parcursul implementării PNRR, până în anul 2026“;

4) cea mai mare manipulare apare însă în finalul dreptului la replică, unde Ghinea insinuează că articolele din Newsweek România ar fi motivate de interesele financiare ale patronatului. 

Acționariatul Newsweek România respinge categoric insinuările lui Ghinea

Niciunul dintre acționarii Newsweek România nu gestionează vreun proiect pe bani europeni și nici nu a depus vreo cerere pentru finanțări din astfel de fonduri în timpul actualei guvernări.

“Dacă prin patronat se înțelege acționarul majoritar, adică soția mea, care deține 84% din acțiuni, atunci avem de-a face cu o minciună sfruntată. Pentru care ar trebui să-l dăm în judecată pe domnul Ghinea. Soția mea nu a aplicat niciodată în viața ei pentru fonduri europene pe nicio firmă și pe niciun ONG. De altfel, asta poate să verifice orice conțopist în baza de date de la minister”, a declarat Sabin Orcan, directorul Newsweek România.

Fonduri europene nu a cerut nici ONG-ul înființat acum trei ani de o parte dintre membrii redacției - Asociația Inițiativa Jurnaliștilor de Investigație -, a cărui activitate este finanțată exclusiv din donații private.

Un alt acționar al firmei care editează Newsweek România, care deține un pachet de doar 6%, este antreprenorul Marius Bostan, fost ministru al comunicațiilor.

“Sunt stupefiat de declarația făcută de Ghinea, mai ales că am fost colegi în Guvernul din 2016 și îl cunosc de mult timp. Singurele mele interacțiuni cu el au fost în scopul susținerii unor proiecte naționale din domeniul digitalizării, pentru care militez public de câțiva ani. Unul este un institut de inteligență artificială, un proiect benefic pentru țară. În care nu am niciun interes obscur și care nu are nicio legătură cu investițiile mele. Ba chiar Ghinea mi-a transmis că e o idee bună și că a fost inclusă deja în POC. Dacă la asta se referă, recunosc: fac lobby pentru România ori de câte ori am ocazia. În calitate de inițiator al Repatriot, vorbesc, dacă e nevoie, cu orice ministru, prim ministru sau președinte, ca să punem lucrurile în mișcare. Astfel încât românii să nu mai fie nevoiți să emigreze și chiar să îi convingem pe cei plecați să se întoarcă acasă”, a declarat Marius Bostan.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te