Cătălin Stoica, fost director al Centrului de Sociologie Urbană și Regională - CURS, în prezent profesor la SNSPA, a realizat o analiză a votului din primul tur al prezidențialelor din 2025 și de la parlamentarele din 2024, a conturat profilele alegătorilor lui George Simion și Nicușor Dan și a ponderat datele pentru a creiona o idee despre cât de dificil sau cât de ușor le va fi fiecăruia dintre finaliști să câștige președinția României.
Citește și: George Simion și Călin Georgescu, atac la companii străine. „Vom naționaliza. Ne întoarcem la glie”
George Simion Vs Nicușor Dan. Cum se distribuie votul în turul 2? Pe ce alegători mizează cei doi?
GEN: Bărbații l-au votat într-o mai mare măsură pe Simion; în rest, cam toți candidații luați aici în calcul au reușit să își atragă sprijinul bărbaților și femeilor în egală măsură.
VÂRSTA: Tinerii (18-30 de ani) și cei de vârstă mijlocie (31-60 de ani) l-au votat pe George Simion într-o măsură semnificativ mai mare; tot tinerii (18-30 de ani) l-au votat și pe Nicușor Dan într-o măsură mare. Cei cu vârste de 61 de ani și peste i-au votat cu precădere pe Crin Antonescu și Victor Ponta. (În paranteză, așa cum vom vedea mai jos, mulți dintre aceștia sunt probabil susținători PSD.)
NIVEL DE ȘCOLARITATE: Cei care au absolvit maximum 10 clase și cei care au liceul sau școala postliceală au votat, de regulă, cu Simion (48% și 44,2%, respectiv).
MEDIU REZIDENȚIAL: Cei din rural i-au votat într-o mai mare măsură pe Simion (44,5%) și pe Antonescu (25,5% – posibili susținători PSD), iar cei din urban pe Nicușor Dan.
REGIUNE: Cei din Moldova l-au votat într-o mai mare măsură pe Simion (42,4%); voturile celor din Muntenia s-au dus preponderent către Simion și Ponta.
VOT LA PARLAMENTARELE TRECUTE: Dintre cei care au votat cu PSD la alegerile din decembrie 2024, 12,2% au votat cu Simion, 39,1% cu Antonescu, 6,6% cu Nicușor Dan, 40,6% cu Ponta și 1,5% cu alți candidați.
VOTANȚII PNL: 10,4% au votat cu Simion, 58,6% (doar?) cu Antonescu, 20,2% cu Nicușor Dan, 8,4% cu Ponta și 6,4% cu alți candidați.
VOTANȚII USR: 68% au votat cu Nicușor Dan; 15,9% au votat cu alți candidați, categorie ce o include și pe Lasconi. În rest, vedeți în tabel.
VOTANȚII AUR: Aici lucrurile sunt clare, întrucât 94,3% l-au votat pe Simion.
VOTANȚII SOS ȘI POT: Mai puțin de 60% dintre votanții fiecăruia dintre cele două partide l-au votat pe Simion. Lucrul este doar parțial îmbucurător, întrucât numeric sunt mult mai puțini.
UDMR: Și aici s-a votat relativ disciplinat – 78,3% dintre votanții UDMR l-au votat pe Antonescu; se putea mai mult, dar numeric, susținătorii UDMR sunt mai puțini. (Evident, fiecare vot contează.)
VOTANȚII ALTOR PARTIDE: Dintre aceștia, 23% au votat cu Simion, 3,6% cu Antonescu, 47,1% cu Nicușor Dan (probabil votanții REPER și SENS), 21,3% cu Ponta și 5% cu alți candidați. Oricum, să nu uităm că votanții altor partide sunt mai puțini la număr, chiar foarte puțini. Din nou, fiecare vot contează însă.
Cam atât. Puteți citi și identifica și singuri alte chestiuni interesante din tabelul de mai jos. Cu plăcere!
NOTE DE SUBSOL
*) Pentru nespecialiști, ponderarea implică o operație aritmetică, cu ajutorul unor formule, prin care datele dintr-un eșantion ajung să reflecte distribuțiile din populație (ori, în acest caz, voturile obținute de candidați DOAR în țară).
**) EXEMPLU DE CITIRE: Tabelul prezintă modul în care s-au distribuit opțiunile de vot ale respondenților din acest exit poll.
