România, la un pas de colaps financiar total. La scurt timp după aflarea rezultatelor, capitalizarea companiilor românești listate a pierdut peste 6 miliarde de euro, iar euro a depășit pragul psihologic de 5 lei, ajungând pe piața interbancară până aproape de 5,10 lei.
România în colaps. Expert financiar: Președinția lui Simion ar duce la pierderea fondurilor europene
Victoria lui George Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale a declanșat o criză de încredere cu efecte economice severe: scăderi pe bursă, deprecierea leului, creșterea dobânzilor și un climat politic blocat.
Specialiștii atrag atenția că România se află la un pas de o criză financiară majoră și că viitorul depinde de menținerea unei relații stabile cu Uniunea Europeană.
Banca Națională a intervenit de urgență, pompând 2 miliarde de euro într-o singură zi pentru a opri prăbușirea monedei naționale.
„De o anumită perioadă de timp avem ieşire de capital mai mare decât intrările. Evident, ele s-au văzut semnificativ şi după alegeri”, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.
Citește și: George Simion și Călin Georgescu, front comun la distrugerea României și destabilizarea UE și NATO
Codîrlașu: „Fără sprijinul UE, economia va avea dificultăți uriașe”
Expertul financiar Adrian Codîrlașu, președintele CFA România, avertizează că o președinție a lui George Simion ar putea izola România pe plan european.
Acesta susține că o alunecare spre extremism și populism ar duce la suspendarea fondurilor europene și la blocaje în relația cu Bruxelles-ul.
George Simion - Foto: Profimedia images
„Relația României cu Uniunea Europeană este esențială pentru viitorul economic al țării noastre. Fără ajutorul UE, vom avea dificultăți extrem de mari în a ne finanța economia”, a declarat Codîrlașu pentru spotmedia.ro.
Citește și: Avertisment din SUA. Victoria lui George Simion în alegeri servește direct intereselor Kremlinului
Instabilitate politică și fiscală, o combinația toxică pentru România
Pe lângă incertitudinea politică generată de victoria lui Simion, demisia premierului Marcel Ciolacu a accentuat criza. Guvernul interimar nu poate emite ordonanțe de urgență, ceea ce înseamnă paralizia executivului în fața unei crize în desfășurare.
„Vedem în momentul de faţă mama tuturor crizelor în România. Criză politică, criză fiscală, președinte interimar, Guvern interimar. Statul este complet lipsit de reacție”, a explicat expertul fiscal Gabriel Biriș.
Citește și: Propaganda rusească pro-Călin Georgescu: „România profundă aspiră la un regim așa cum e în Rusia”
Rating de țară în pericol, dobânzi în creștere
Codîrlașu atrage atenția că România riscă să fie retrogradată de agențiile de rating. Această perspectivă ar aduce dobânzi mai mari pentru împrumuturile de stat, amplificând și mai mult presiunea pe bugetul public deja dezechilibrat.
„Dacă la aceste deficite nesustenabile se adaugă și instabilitatea politică, mergem către un rating scăzut de țară cu consecința creșterii dobânzilor la împrumuturi”, a avertizat expertul.
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat deja la 6,08%, marcând cea mai mare creștere zilnică din ultimii 3 ani, iar costurile creditelor vor continua să crească în următoarea perioadă.
Citește și: Avertisment de la Strasbourg: ”Un președinte ca George Simion slăbește rolul României în Europa”
Economiștii vorbesc despre o criză similară celei de după Mineriadă
Profesorul Mircea Coșea compară situația actuală cu cea de după evenimentele violente din 1990. „Ne apropiem de acelaşi peisaj ca atunci. Este o economie fără perspectivă. Nimeni nu mai are încredere în România. Nimeni nu ştie ce se va întâmpla”, a spus acesta.
Cu un deficit care ar putea depăși 10% din PIB, experții trag un semnal de alarmă. Dacă nu se iau măsuri urgente, statul român ar putea ajunge în imposibilitatea de a plăti salariile bugetarilor și pensiile.
„Să ne aşteptăm la ce e mai rău din punct de vedere economic. Adică la imposibilitatea plăţii de către Guvern a pensiilor şi salariilor bugetarilor. Banii ăia vor fi mâncaţi în două luni, după care nu mai rămâne nimic”, avertizează Gabriel Biriș.