Citește și: Consiliul Legislativ desființează modificările la legea penală în favoarea lui Dragnea
Citește și: Curtea Supremă activează CCR pe Codul de procedură penală. Reacția Parchetului General
Ce se modifică
Majoritatea parlamentară PSD-ALDE-UDMR din Camera Deputaților a votat, luni, modificarea Codului de procedură penală. Printre articolele de lege modificate, care au stârnit reacții dure atât din partea societății civile, cât și din partea magistraților sau a partidelor de opoziție, sunt:
Articolul 92, alin. (2): „Suspectul sau inculpatul poate participa la efectuarea oricărui act de urmărie penală sau la orice audiere, la solicitarea acestuia. În cazul în care martorii sau subiecții procsuali consideră că au motive de temere în legătură cu aceste împrejurări pot solicita, potrivit legii, procurorului sau judecătorului statut de persoană amenințată sau judecată”.
Art. 143, alin. (4): Convorbirile, comunicările sau conversațiile înregistrate, care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării sau persoanele care fac obiectul cercetării ori care nu contribuie la identificarea ori localizarea persoanelor nu pot fi folosite sau atașate la dosarul de urmărire penală.
Art. 168, alin (15): Datele obținute dintr-un sistem informatic sau dintr-un sistem de stocare a datelor informatice care nu au legătură cu infracțiunea pentru care se efectuează urmărirea penală și pentru care a fost autorizată percheziția în acea cauză se șterg definitiv și nu pot fi folosite în alte cauze penale pentru dovedirea altor fapte, pentru care nu există mandat de percheziție.
Art. 406: redactarea și semnarea hotărârii – În caz de împiedicarea vreunuia dintre membrii completului de judecată de a semna, cauza se pune pe rol și se reiau dezbaterile.