La ce folosește presiunea Străzii și în ce condiții se poate ajunge la alegeri anticipate

DE Ramona Ursu | Actualizat: 20.06.2018 - 17:49
Protestul #rezist din 10 iunie. Oamenii au manifestat împotriva modificării legilor justiției. FOTO: Inquam Photos - Liviu Florin Albei

Unul dintre scenariile vehiculate în spațiul public, încă din momentul Ordonanța 13 și reluat odată cu loviturile date de Parlament legilor justiției și Codului de Procedură Penală, a fost legat de organizarea alegerilor anticipate.

SHARE

Această variantă este definită în Constituție și posibilă doar pe fondul unei crize guvernamentale acute. 

Conform articolului 89 din Constituție, șeful statului poate dizolva Parlamentul în situația unei duble crize guvernamentale, mai exact dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. Ulterior, după dizolvarea Parlamentului, se organizează alegeri anticipate. 

În acest moment, România nu trece printr-o criză guvernamentală, astfel că s-ar putea ajunge la alegeri anticipate în două situații puțin probabile: demisia premierului Viorica Dăncilă sau votarea, în parlament, a unei moțiuni de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă. În ultimul an și jumătate, PSD și ALDE au ajuns cu propriile guverne la ambele variante: moțiunea de cenzură prin care și-au demolat Guvernul Grindeanu și demisia premierului Mihai Tudose, însă în ambele situații președintele Klaus Iohannis a acceptat variantele de premier propuse de majoritatea parlamentară PSD-ALDE.  

„Suntem cu lumea a treia formal. Dacă am da o lovitură de stat, ar fi oficial”

Pe de altă parte, Ioan Stanomir, profesor de drept constituțional, arată că în momente de tensiune politică, în care Parlamentul se poziţionează contra democraţiei şi a statului de drept, „ieșirile în stradă sunt foarte importante ca mesaj public, dar ele nu pot conduce automat la alegeri anticipate”, însă pot influența diverși parametri politici la nivel de parlament și de guvern: „Presiunea din stradă e importantă și pentru că se poate dizloca ceva din majoritatea parlamentară. Însă, în situația în care ne aflăm acum, dacă ne uităm la nominalizarea făcută de președintele Iohannis pentru funcția de șef al SIE, Gabriel Vlase (PSD), care a susținut ieri, din Parlament, votul pentru schimbarea Codului de procedură penală, asta ar trebui să ne spună ceva. Apoi, varianta loviturii de stat, prin care s-ar ajunge la anticipate, ne-ar aduce direct în lumea a treia. Acum, suntem cu lumea a treia formal. Dacă am da o lovitură de stat, ar fi oficial.”

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -