Dăncilă și-a făcut „Programul meu de guvernare” cu proiecte furate de la Dragnea, Ponta sau Udrea

DE Petre Bădică | Actualizat: 01.07.2019 - 17:56

PSD  a reluat promisiunile făcute în „Programul de Guvernare din 2016” într-un document numit „Măsuri prioritare pentru al doilea semestru al 2019”.

SHARE

Altfel zis, ce nu au putut realiza în doi ani jumătate, vor face în numai șase luni. Niciunul dintre proiectele promise de PSD pe pagina de Internet a partidului nu are bani bugetați sau o descriere sumară a modului în care vor fi implementate.  

Obsesiile PSD (în vorbe): „reabilitarea și modernizarea tuturor clădirilor școlare” și „grupuri sanitare pentru toate unitățile de învățământ ” reapar la capitolul „Infrastructura școlară”.

În mai, Ecaterina Andronescu a promis că, anul acesta, nicio școală nu va mai avea toaleta în curte, dar a alocat bani pentru pentru mult mai puține. Într-o Hotărâre de Guvern, Ministerul Educației a anunțat că va trimite suma 64,9 milioane de lei pentru infrastructura școlară. Doar că, banii sunt suficienți doar pentru 858 de școli.

Necesarul ar trebui să acopere 1.460 de școli sau 2.400 școli, depinde cine numără. Anul trecut, fostul ministru Liviu Pop, a anunțat că mai sunt 2.400 de școli cu toaleta în fundul curții. Fără explicații, cifrele au intrat la apă. În ianuarie, Andronescu anunța că mai există 1.460 de școli cu toaleta în curte, fără să poată preciza cum a soluționat problemele pentru cele 1.000 de școli care apăreau statistica lui Liviu Pop.  

În 2012, aceeași Ecaterina Andronescu, anunța că Guvernul va aloca 25 de milioane de lei pentru şcolile care au "urgenţe majore" găsite în școli, printre care și construirea de toalete în incinta clădirilor.

Bandă mare fără acoperire

Dăncilă promite, fără niciun alt detaliu: „extinderea rețelei de fibră optică” și „300.000 de gospodării din zone defavorizate vor primi acoperire de Internet cu bandă largă”. De unde provin aceste familii, de ce 300 de mii și nu 400 de mii, de unde finanțare? Niciun cuvânt. La fel, niciun cuvânt la ce folosește Internetul de bandă mare pentru familii din zone defavorizate care întâmpină greutăți în a-și trimite copiii la școală. Peste 25% dintre copiii de la țară abandonează școala.  

Să fie „Net” că nu ne trebuie computere

În Programul „Digitalizarea învățământului românesc” se promite „dotarea sălilor de clasă cu tablete inteligente” și „digitalizarea manualelor școlare”, dar și „realizarea de laboratoare digitale”. Și Ecaterina Andronescu a promis, la începutul anului, 90.000 de tablete dar licitația nu a început.

Școlile sunt în responsabilitatea primăriilor. Așa se explică cum a fost posibil ca, în 2017, primăria Blaj să doteze cu 1.150 de tablete cu abonament la Internet școlile din oraș. Cât despre laboratoarele digitale ele sunt o utopie. Internetul gratuit în școli ține iarăși de primării. Problema este că, în România, există un calculator la 12 copii.  

În Programul lui Dăncilă „Măsuri prioritare pentru al doilea semestru al 2019”, regăsim Autostrada Brașov – Comarnic promisă de Ponta pentru 2016. Dar și un Program destinat investiților în stațiuni balneare care a fost promis și de Elena Udrea. În anul 2009, Ministerul Turismului a venit cu o nouă strategie, în care turismul balnear era o prioritate.          

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te